Knäck läskoden med familjen Monstersson

Publicerad:

2017-02-02

Det ska vara roligt att läsa – särskilt i början när man kämpar med att knäcka läskoden. Böckerna i Lättläst-serien har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer! Och det bästa av allt: det är så kul att man glömmer att man övar! – Böckerna om familjen Monstersson handlar om vänskapen mellan ett helt vanligt barn (Ebba) och ett helt vanligt monster (Boris). De hamnar i olika situationer där deras två världar möts och där de oftast måste använda kunskaper från båda världarna för att lösa problemen. Så kan man se det. Man kan också se det som roliga böcker med knasiga figurer, helt enkelt, säger Mats Wänblad som skapat böckerna om familjen Monstersson tillsammans med illustratören Pelle Forshed.

– Tanken med historierna är att de ska passa alla som har samma besynnerliga sinne för humor som vi har. Om man tycker att det fortfarande är lite svårt med små bokstäver kan man läsa pratbubblorna i versaler och låta en vuxen läsa resten.

– Det roligaste är att ingen i familjen Monstersson verkar lägga märke till att de är monster. Eller i alla fall inte verkar tycka att det är något särskilt med det. Det är bara när de gör något väldigt ovanligt som folk reagerar.

Titlar i serien om familjen Monstersson:
Vem bor i källaren?
Monster-mysterium
Mysis är sjuk
Bada i silver
Ett monster går på bio
Gamen Polly rymmer
Ett monster sover över
Monstermaskerad
Min vän Boris

Vårens nyheter i Lättläst-serien:
Morgan och piraterna: Dubbelbluff
Fasliga fakta om utdöda bestar
Häst-tokig
Joel spelar innebandy: Turneringen