”Självförtroende är en bristvara i mellanstadiet”

Foto av :

Foto: Stefan Tell

Publicerad:

2017-04-27

Vi pratar med Johan Unenge, som har skrivit boken En annan Albin.

Johan Unenge debuterade redan som 25-åring med tecknade serien "Agent Annorlunda" tillsammans med Måns Gahrton. Tillsammans har de arbetat med en mängd projekt, bl.a. Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Hotell Gyllene knorren, men Johan har också skrivit ett stort antal egna böcker. Han sitter på stol nr 9 i Barnboksakademin och utnämndes 2011 till Sveriges första läsambassadör.

En annan Albin är den första skönlitteratära boken Johan Unenge skriver för Rabén & Sjögren. Vi fick en pratstund med honom.

Hur fick du idén till En annan Albin?

– Jag är mycket ute på författarbesök i skolor runt om i Sverige och påminns om hur svårt det är för vissa att höras och för andra att hålla tyst. Alla elever har olika status både hos varandra och hos lärarna. Min idé går ut på att undersöka vad som händer när man bryter det och vad som krävs för att det ska hända. Trolleri eller räcker det med vilja? Jag har burit på den här idén ett långt tag och plötsligt föll bitarna på plats.

Berätta lite om Albin, vem är han?

– Albin är en snäll lite tillbakadragen kille i mellanstadiet som vant sig vid att inte bli tillfrågad eller medbjuden. Plötsligt händer något som får honom att segla upp på toppen. Och det är inte så lätt att handskas med när man är ovan. Det blir lätt lite för mycket. Och precis det händer.

Vilka funderingar tror du att boken kommer väcka hos läsarna?

– Boken handlar på sätt och vis om självförtroende. Något som är en bristvara hos många i mellanstadiet. I bästa fall får läsaren en liten klapp på axeln och samtidigt en kärleksfull spark i baken.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

– Jag tycker om att krångla till saker som ser enkla ut. Att göra en snäll person till elak och tvärtom. Det är kul att vända upp och ner på saker och irritera läsaren lite.

Vilken är den vanligaste frågan du får från elever när du är ute på skolbesök?

– Varför blev du författare? (och svaret är att jag inte kunde låta bli till slut).

Vad ligger i framtiden, skriver du på något nytt?

– Jag håller på med en långfilm tillsammans med min kompanjon sen många år, Måns Gahrton. Vi jobbar vidare med både Eva & Adam och Gyllene knorren. För egen del jobbar jag både med en tecknad serie och en scifi-roman för unga.

----------

Relaterat

En annan Albin

Om boken

Höga träd skavde mot varandra och krängde i vinden. Simon och Alfred syntes inte till. Det var bara jag nu.

Albin är en sån som ingen lägger märke till. Lärarna vet knappt vad han heter, ingen passar till honom på fotbollen, ingen lyssnar på vad han har att säga. Albins pappa pratar mycket om att ta för sig och säger saker som stå på dig, annars gör någon annan det , men det är inte så lätt om ingen lämnar plats om ingen ser en.

På skolans friluftsdag glöms Albin kvar i skogen och blir tvungen att tillbringa natten utomhus. När räddningstjänsten väl hittar honom får Albin en chock allt är förändrat. Plötsligt ser alla honom, alla frågar vad han vill, lokaltidningen skriver artiklar, alla vill vara hans vän. Han är en helt annan Albin.
Först tänker han att det handlar om all uppmärksamhet han får, men efter ett tag börjar han undra. Kanske var det något med de där bären han åt när han var vilse i skogen. De som påminde om blåbär till utseendet, men hade en mycket märklig smak ...

En annan Albin är en bok om att se och bli sedd, lämna plats och ge plats, om att vara maktlös och ha makt, men också om vad makt kan göra med en.

Johan Unenge

En annan Albin

Relaterade artiklar

”Självförtroende är en bristvara i mellanstadiet”

Vi pratar med Johan Unenge, som har skrivit boken En annan Albin.