En normbrytande kärlekshistoria

Foto av :

Foto: Hugo Thambert

Publicerad:

2018-06-18

Niklas Mesaros debuterar med Sjöhästar, en relationsroman för unga vuxna som dissekerar ett uppbrott.

Han är dubbel svensk mästare i poetry-slam och har turnerat i både USA och Europa. Nu debuterar Niklas Mesaros som romanförfattare.

Niklas beskriver Sjöhästar som en queer-feministisk kärlekshistoria och en handbok för brustna hjärtan. I romanen skrivs det aldrig fram vilket kön huvudpersonerna har, de gestaltas bara utifrån hur de känner och agerar mot varandra.

- Det viktiga är att vi möter två älskande i känslomässigt fritt fall, inte vad de har mellan benen, menar Niklas.

Romanen handlar om Nilo och Nasim som har varit ett par i fem år, men en dag är det inte så längre. Plötsligt finns det ett före och ett efter. Berättelsen handlar om att våga släppa taget, och att lära sig att älska sig själv utanför ett vi. Och själva bokens titeln har en dubbel mening.

- Titeln fungerar som en metafor för Nilos och Nasims relation. I en scen tittar de på you tube-videor med sjöhästar. När de parar sig så krokar de ihop sina svansar, men ironin är att de inte längre kan hålla sig flytande utan sjunker tillsammans mot botten. I djurriket är också sjöhästar normbrytare; det är nämligen "hanen" som är gravid, säger Niklas.

Berättelsen utspelar sig under en vecka i november då Nilo satsar allt för att rädda sitt förhållande. Eller åtminstone försöka försonas med tanken på att det kanske är slut.

Sjöhästar är en stark berättelse om ett plågsamt uppbrott: om smärtan, desperationen och ensamheten, men även om det spirande hoppet om pånyttfödelse. Kanske måste man våga släppa taget ibland för att kunna älska igen, inte minst sig själv?

"Mellan persiennerna faller solen i perfekta rader över min kropp, och jag ligger som bunden på rälsen. Men jag vill inte att du räddar mig.
Jag vill att du ska vara tåget."
  Ur Sjöhästar

Relaterat

Sjöhästar

Om boken

Ingenting låter så högt som när du försöker att vara tyst i köket på morgonen. Men idag saknar jag att bli väckt av dina ljud. Sovrummets trasiga element gjorde att kylan påminde om tre smärtsamma fakta, att vintern var på väg, att jag hade spenderat natten ensam och att det kanske var något att vänja sig vid. I kylskåpet satt en post it-lapp på kaffeburken.
Handstilen var kursiverad. Vi signerade alltid våra namn med korsstygn, som om det vore ett ord att vara försiktig med, alltid i bestämd form, inget en slösar med. Kanske är det för att löften kostar mer än tråd.

Nilo och Nasim har varit ett par i fem år. En dag är det inte så längre. Det finns plötsligt ett före och ett efter. Lägenheten i Hornstull har utsikt över den gamla fabriken. Regnet piskar mot rutan. Katterna trampar på Nilos mage som om ingenting har hänt. Under en vecka i november satsar Nilo allt för att rädda sitt förhållande, för att försonas med tanken på att det kanske är slut. Nilo måste fortsätta framåt, för det finns något där framme. Även om det är suddigt och utom räckhåll. I alla fall just nu.

Sjöhästar är en relationsroman om ett uppbrott, om att våga släppa taget för att kunna älska sig själv igen.

Niklas Mesaros

Sjöhästar

Relaterade artiklar

En normbrytande kärlekshistoria

Niklas Mesaros debuterar med Sjöhästar, en relationsroman för unga vuxna som dissekerar ett uppbrott.