Kärlek, musik och 80-talsnostalgi

Foto av :

Foto: Hugo Thambert

Publicerad:

2018-06-19

Oscar Danielson är musiker och av många ansedd som en av Sveriges bästa textförfattare. Nu kommer han med sin första ungdomsroman – i vilken musiken har en central roll.

Två av oss är en berättelse om när kärleken och musiken griper tag. Om de starka känslorna i tonåren, och hur musiken kan förhöja alla sinnesintryck. För alla som levde på 80-talet är nog bokens titel bekant. Två av oss är namnet på en av decenniets största kärleksballader.

- Två av oss med X-models var en av de första skivor jag köpte. Jag älskar den, den står fortfarande kvar i bokhyllan, säger Oscar.

I romanen är det 1982 i Stockholm. 13-åriga Jonas hänger på sitt rum och lyssnar på Duran Duran och X-models. Och han spelar gitarr. Det är en tröst i ensamheten. Han är sistahandsvalet. Den man ringer när ingen annan har tid. Fast när Joni börjar i Jonas klass förändras allt.

När Oscar började skriva på romanen var det inte på förhand bestämt att 80-talsmusiken skulle få en så stor roll. Det framkom när han började utveckla historien och karaktärerna - musikreferenserna kom av sig själva.

- Jag upptäckte att det är svårt att skriva om unga människor utan att skriva om musik, eftersom musiken är en väldigt viktig pusselbit när man börjar ta reda på vem man är, menar Oscar.

För huvudkaraktärerna Joni och Jonas är musiken en viktig del när de försöker lära känna varandra. Med hjälp av musiken utvecklar de ett starkt band - trots sina olikheter och ofta skilda musiksmak.

- Jonas behöver någon som kan få honom att våga. Joni behöver någon som tycker om henne precis som hon är, även om hon gör farliga saker ibland, säger Oscar.

Den största skillnaden för Oscar mellan att skriva en roman och en låttext är tiden han får med sina karaktärer. Att han hinner lära känna dem på djupet när han jobbar med en text i flera år.

- När man skriver en roman så umgås man med sina karaktärer under lång tid och det är fantastiskt. Man vet att man är på rätt spår om man inte tröttnar på dem. Och om man förälskar sig i dem kan det bli riktigt bra, säger Oscar.

Även om boken kryllar av 80-talsreferenser så var det inte självklart att berättelsen skulle utspela sig då. Först och främst ville Oscar skriva en relationsroman om två människor som träffas och berör varandra på djupet. Däremot låg det nära till hands att romanen skulle utspela sig på 80-talet.

- Jag var ju själv ung då, säger Oscar. Och så gav det mig en tydlig ram för berättelsen. Jag tror också att många som är unga idag är nyfikna på 80-talet, tillägger han.

För den som vurmar för decenniet finns det många guldkorn att upptäcka i boken. Och för den som inte levde då ger boken en detaljerad och djupgående beskrivning av hur det var att vara ung då. Jag kan inte undgå att fråga Oscar om det bor en 80-talsnostalgiker i honom.

- Jag får nog erkänna att jag är en 80-talsnostalgiker. Fina färger, härlig musik, coola frisyrer. Jag har även skrivit en del låtar på temat 80-tal: Fina år, Flickorna och När åskan går till exempel.

Om du är nyfiken på Oscars musik finns en spellista här.

Relaterat

Två av oss

Om boken

I samma ögonblick som jag ser henne så vet jag att vi hör ihop.
Det är som att gå in i ett mörkt rum och tända i taket. Eller om jag ska ta i lite som att promenera förbi en av Hötorgsskraporna just som någon kastar ut ett piano från översta våningen.
Är det här 7F? frågar hon.
Hon knackade inte ens, öppnade bara dörren och klev in.
Ja, säger Ingrid utan att låta helt säker.
Bra, säger tjejen. Då är det här jag ska vara.

Det är 80-tal. 13-åriga Jonas hänger på sitt rum och lyssnar på Duran Duran och X-models. Och han spelar gitarr. Det är en tröst i ensamheten. Han är sistahandsvalet. Den man ringer när ingen annan har tid. Fast när Joni börjar i Jonas klass förändras livet. Hon är spännande. Smart. Vacker. Och framför allt hon verkar vilja vara med Jonas. Trots att hon lyssnar på The Cure och tycker att han har den töntigaste musiksmaken någonsin. Men allt det glittriga och pirriga överskuggas av något annat, något mörkt och hemligt. Något som gör att Joni sluter sig. Jonas kommer nästan ända fram, men inte helt. Vad är det som har hänt henne? Och hur kan Jonas bli den där vännen som han vill vara? Den som Joni anförtror sig åt.

Oscar Danielson

Två av oss

Relaterade artiklar

Pirrig förälskelse och mörka familjehemligheter

Oscar Danielsons roman Surast i Ångermanland är en varm berättelse om kärlek och relationer i flera generationer, om ett sommarlov där pirrig förälskelse spirar och mörka familjehemligheter kommer upp till ytan.