Boken som räddade Harry Potter

Foto av :

Illustration: Chris Riddell

Publicerad:

2018-10-16

Barden Beedles berättelser är en välkänd sagobok i hela trollkarlsvärlden. Och hos alla Harry Potterfans världen över. Nu kommer den i en lyxig fyrfärgsutgåva.

Medan vi i den vanliga mugglarvärlden har läst Bröderna Grimms sagor och HC Andersen för våra barn så har Barden Beedles berättelser varit favoritgodnattsagor i trollkarlsfamiljer under hundratals år. De klassiska berättelserna är fulla av magi och tricks, och de är lika spännande för unga trollkarlar i dag som på 1400-talet, då barden Beedle sägs ha skrivit de första sagorna på pergament.

Entusiastiska Harry Potterfans, så kallade Potterheads, är väl bekanta med Barden Beedles berättelser eftersom sagoboken indirekt räddat hela trollkarlsvärlden. I en nyckelscen i Harry Potter och dödsrelikerna läser Harrys bästa vän Hermione högt ur boken och Harry Potter inser att den innehåller viktiga ledtrådar om hur de ska kunna besegra Lord Voldemort.

Nu finns trollkarlsvärldens populäraste godnattsagor i svensk översättning och dessutom illustrerad av Chris Riddell, en av Storbritanniens mest kända illustratörer.

Boken innehåller fem berättelser, och till varje historia finns en förklarande text av professor Albus Dumbledore, välkänd rektor för Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

I förordet skriver Harry Potter-författaren J.K. Rowling att de fem sagorna på många sätt liknar våra vanliga sedelärande berättelser. Skillnaden är dock att hjältarna och hjältinnorna kan utöva magi – men de får ändå problem. Rowling skriver vidare:

”En annan anmärkningsvärd skillnad mellan dessa sagor och deras mugglarmotsvarigheter är att Beedles häxor är mycket företagsammare när det gäller att söka sin lycka än våra sagohjältinnor. Asha, Altheda, Amata och Babbitty Rabbitty är allesammans häxor som hellre tar sitt öde i egna händer än att de tar sig en längre tupplur eller väntar på att någon ska lämna tillbaka en tappad sko.”

Barden Beedles berättelser, eller The Tales of Beedle the Bard, som boken heter på engelska, gavs till en början ut i endast sju exklusiva exemplar, alla skrivna och illustrerade för hand av Rowling. Hon gjorde dem som tack till sex av hennes närmaste medarbetare (och för att hon längtade efter att skriva mer om Albus Dumbledore). Det sista exemplaret såldes på auktion till rekordpriset 20 miljoner kronor. Pengarna gick välgörenhet, och när boken ett år senare trycktes i större upplaga än sju exemplar så bestämde J.K. Rowling att en del av vinsten skulle gå till hennes organisation Lumos. Organisationen arbetar för att inga barn ska behöva bo på barnhem. Minst nio kronor av varje sålt exemplar av Barden Beedles berättelser går till Lumos.

Relaterat

Barden Beedles berättelser ill

Om boken

Barden Beedles historier har varit favorit-godnattsagor i trollkarlsfamiljer under många årtionden. De klassiska sagorna roar och instruerar, de är fulla av magi och tricks, och de är lika spännande för unga trollkarlar i dag som på 1600-talet, då barden Beedle skrev de första sagorna på pergament.
Boken innehåller fem berättelser, och till varje historia finns en förklarande text av professor Albus Dumbledore.

I denna nya upplaga har J.K. Rowlings originaltext fått nya illustrationer. Omslaget är gjort av Jonny Duddle och inlagebilderna har Tomislav Tomic gjort. Överskottet från försäljningen av boken går till välgörenhetsorganisationen Lumos.

Boken kommer nu för första gången i svensk översättning.

J.K. Rowling, Chris Riddell

Barden Beedles berättelser ill