Här är de nya Harry Potter-omslagen

Foto av :

Omslag: Olly Moss

Publicerad:

2019-01-31

I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska. Det firar vi med att ge ut hela serien med magiskt fina omslag, skapade av den brittiska designern Olly Moss. De nya böckerna har mjuka pärmar och kommer ut lagom till sommarlovet.

Den 24 augusti 1999 kom Harry Potter och De vises sten ut på svenska. Och sedan dess är ingenting sig likt i barnboksvärlden. Böckerna om Harry Potter har älskats av generationer, de nådde snabbt klassikerstatus och upptäcks ständigt av nya läsare. J.K. Rowlings serie har sålt i över osannolika en halv miljard exemplar runt om i världen, är utgivna på över 80 språk och har blivit åtta filmsuccéer. Bara i Sverige har det sålts nästan 4 miljoner böcker.

För att uppmärksamma det svenska tjugoårsjubileet kommer de sju böckerna om Harry Potter i nya utgåvor med omslag av den brittiske grafiska designern Olly Moss.

Illustrationerna skapades ursprungligen som posters, men blev senare omarbetade till bokomslag för de tyska Harry Potter-ljudböckerna utgivna av Pottermore. Nu blir de ”riktiga” bokomslag för första gången. Varje omslag har Hogwarts i fokus, med någon nyckelscen ur boken. I Harry Potter och de vises sten ser man hur Harry anländer till skolan för första gången, i sällskap med halvjätten Hagrid. Och i seriens sista bok Harry Potter och dödsrelikerna blickar Hermine, Ron och Harry på ett brinnande Hogwarts.

Olly Moss har berättat för sajten Pottermore att både uttrycket och färgerna ska påminna om klassiska resebyrå-affischer i retrostil. Sådana som gjorde reklam för de brittiska kuststäderna.

– Jag är ett stort fan av 1950-talsdesign och uttrycket passade bra in här, säger han och fortsätter:

– Jag gillar verkligen idén om att Harry kliver på ett tåg och hamnar mitt i något spännande – varje år. Det finns något mycket brittiskt i det. Jag ville sammanfoga dessa två bitar.

Trots att miljön och perspektivet är detsamma på alla böckerna så är ändå varje omslag fullt av detaljer – om man ser efter noga. Kanske kan du skymta mörkrets tecken sväva över skolan på Harry Potter och Halvblodsprinsen?

Detta innebär dock inte att de gamla omslagen, illustrerade av illustratören Alvaro Tapia, kommer att försvinna.

– Delvis har vi har valt Ollys Moss omslag för att de är så olika våra omtyckta originalomslag, säger Cecilia Knutsson, publicistisk chef för textböcker på Rabén & Sjögren. Vi har redan "vår egen" Harry Potter som alla är vana att vid, så vi ville ha ett annat slags uttryck.

Den nya bokserien kommer i flexband, alltså mjuka pärmar, och finns i butik från 21 juni.

Det blir flera spännande boksläpp och olika events under jubileumsåret, så håll utkik!