Boktips till alla som har, ska få, eller längtar efter ett syskon

Foto av :

Illustratör: Mari Ahokoivu

Publicerad:

2019-03-18

Att få en liten syster eller bror står högt på många barns önskelista. Men hur blir det egentligen när syskonet väl kommer?

I sprillans nya Gulliga lillebror har Dorran fått en bror. Han är så liten att han inte kan gå, inte prata och inte äta kex. Det enda han kan är att tutta, sova, skrika och bajsa gult. Lillebror är tråkig, tycker Dorran och dessutom bryr sig alla bara om honom. ”Jag vill slänga lillebror i soptunnan”, snyftar hon. Om Dorran också blir en bebis, kommer alla att gulla med henne också? Med för liten tröja och lillebrors napp känns allt perfekt – ända tills de kommer fram till förskolan, kompisarna och leken. Då är det kanske inte är så dumt att vara stor ändå!

Igenkänningen lär vara hög hos alla flerbarnsfamiljer – att gå från att vara ensam till att dela uppmärksamheten med någon är inte alltid det lättaste. Här är fler härliga berättelser för barn som precis skall bli eller har blivit storasyskon.

Augustprisvinnaren Emma AdBåge är en mästare på att fånga och skildra det lilla barnets känslor och uttryck. I Leni blir en bebis är allt först som vanligt. Leni ligger i sin säng och lillebror Sigge ligger i sin spjälsäng. Men allting är inte som det brukar och plötsligt vet Leni vad det är som har hänt. Hon har blivit en bebis förstås! Fast det syns inte, det bara känns. Nu kan inte Leni klä på sig, eller kissa på toaletten eller gå själv ...

I Uffe Syskonbror av Marie Norin och Maria Nilsson Thore har Uffes mamma och pappa fått en ny bebis. Och trots att Uffe har sagt att de ska kasta ut den så gör de inte det. Säger att man inte kan kasta ut en lillasyster. Varför inte? tycker Uffe. Bebisen får ju all uppmärksamhet. Uffe tänker uppfinna en grej, en bebismosare. Men då får Uffe hålla i sin lillasyster, och hon är alldeles mjuk. Bebisen tittar rakt upp i hans ögon, och det ser ut som små speglar i bebisens ögon, två små Uffe i dem. Det kanske är lite för svårt att bygga den där bebismosaren trots allt.

Antologin Vi är syskon samlar tolv berättelser för alla som ska få ett syskon, har ett syskon eller kanske längtar efter ett syskon. Här finns välkända syskon som Benny och Lilla syster Kanin, men också helt nyskrivna berättelser om att längta efter en syster man bara får träffa varannan vecka, om att vara stor men vilja vara liten och om att bli avundsjuk när kompisen får ett syskon. För illustrationerna står några av Sveriges allra främsta tecknare: Eva Eriksson, Emma AdBåge, Olof Landström, Ellen Ekman och många fler.

”Lillebrors bebiskläder var mina förut. Nu är allt för litet, rumpan sticker ut.” Jag är storasyskon nu! av Anthea Simmons och Georgie Birkett är en fin historia om att inte längre vara minst. Det handlar lika mycket om att få syn på sin egen utveckling som att förstå vad som händer när det blir tillökning i familjen.

Peter är rädd att hans föräldrar tycker mer om lillasyster än om honom. Han ångrar att han önskade sig ett syskon. Varför önskade han sig inte en trehjuling i stället? Fast då hade han inte haft någon att ha roliga kuddkrig med. Jag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är en fin klassiker med alltid aktuellt tema!

Lilla Spöket Laban och Lillprins Bus brukar leka med varandra i slottet Gomorronsol. En dag hörs konstiga ljud från källaren – lillasyster Labolina har kommit till världen! Lilla spöket Laban får en lillasyster av Inger & Lasse Sandberg är en populär klassiker för de allra minsta.

Relaterat

Gulliga lillebror

Om boken

Dorrans lillebror är inte alls så där gullig som alla säger, ändå bryr sig mamma mest om honom. När mamma och lillebror ska till BVC medan Dorran måste gå till förskolan så blir det bara för mycket för Dorran. Hon vill också vara bebis! Om hon sätter på sig lillebrors bebiströja så kanske mamma kommer att gulla med henne också? Bebiströjan var ju faktiskt Dorrans, förut, när det bara var hon och mamma. Till slut ger mamma upp och låter Dorran vara bebis hon med. Perfekt, tycker Dorran, tills de kommer fram till förskolan och kompisarna. Det kanske inte är så dumt att vara stor ändå!

Moa Eriksson Sandberg, Mari Ahokoivu

Gulliga lillebror