Älskad klassiker i nyutgåva

Foto av :

Illustratör: Lena Anderson

Publicerad:

2019-03-12

I år fyller författaren och illustratören Lena Anderson 80 år. Det firas bland annat med en nyutgåva av klassikern Maja tittar på naturen.

Hur gammalt är trädet? Vart tar fåglarna vägen på vintern? Vad händer egentligen med fröet när man planterat det? I Maja tittar på naturen får vi följa med Maja ut i skog och mark och titta närmare på insekter, fiskar, däggdjur och allt det magiska vi kan se omkring oss om vi bara stannar upp en stund.  

Det finns nog ingen som har lärt generationer av barn så mycket om naturen som Maja. Maja tittar på naturen utkom första gången 1983. I vårens nyutgåva har Lena Andersons klassiska bilder fått nytt liv och Ulf Svedbergs text varsamt anpassats och fått ny, luftigare, form. 

– Det är så roligt att Maja tittar på naturen ges ut igen och nu med ljusare lättare utseende!, säger Lena Anderson. Boken har ju hängt med i många år och typografin åldras som allt annat. 

Det var tidigt 80-tal när Lena Anderson fick ett faktaspäckat manus skrivet av Naturboksförfattaren Ulf Svedberg med arbetsnamnet Hej Natur!. När hon läst det insåg hon att det behövdes ett barn som kunde ställa hennes frågor och kommentera fakta. Så föddes Maja! Lena Anderson skissade och skissade på Majas utseende, hon behövde till exempel ha kläder för alla årstider. Lena Anderson ville också förstärka Majas nyfikenhet och därför fick hon glasögon.

– Genom åren har jag har fått många läsarbrev av föräldrar som tackar för att Maja har glasögon. För att inte tala om alla teckningar jag fått från barn som ritat Maja. Det gör mig extra glad!

I samband med nyutgåvan ger Rabén & Sjögren också ut Majas Naturpyssel, en pysselväska att ta med ut i naturen som innehåller naturbingo, luffarschack, naturdagbok med mera.

Ulf Svedberg, författare och översättare, står för den innehållsrika, omarbetade texten.

Utställningen Lena Andersons värld

I samband med 80-årsfirandet ställs dessutom flera av Lena Andersons originalmålningar ut på Millesgården på Lidingö i juni, ett tillfälle att få kliva in i hennes böcker och världar. Utställningen, Lena Andersons värld, pågår 19 juni – 22 september. I utställningen får vi se allt från de första idéskisserna till de detaljrika akvarellmålningar som tryckts i böckerna. Här finns självklart Linnea men också favoriterna som Maja, Mollan, Storm-Stina, Kotten och Kanin. 

Den hyllade utställningen Lena Andersons värld visas på Landskrona Museum den 17 maj – 16 augusti 2020. 

Relaterat

Majas naturpyssel

Om boken

Lek med naturen tillsammans med Maja. En väska att ta med ut i naturen. Samla, upptäck och lek.
Innehåller; spel, pysselböcker, loppa och naturdagbok.
Från ca 4 år.

Lena Anderson, Lena Anderson

Majas naturpyssel

Relaterade artiklar

I ateljén med: Lena Anderson

Vi har hälsat på hos en av våra absolut mest älskade och välkända barnboksskapare. Lena Anderson är flerfaldigt prisbelönad och många generationer har läst och njutit av hennes böcker om Linnea, Maja, Stina, Lilla Kotten, Mollan och många fler.