Barnboksmammor vi älskar

Foto av :

Illustration: Johanna Magoria

Publicerad:

2019-05-24

De slåss med trollstavar, trollar med hushållskassan, får sammanbrott och skrämmer rövare. Inför Mors dag listar vi några helt oemotståndliga mammor i böckernas värld.

Pippis mamma är död, Masarins mamma nämns inte alls och Alfons mamma – ja, var är hon egentligen? Mammorna i barnboksvärlden är förvånansvärt frånvarande. Eller så står de bara i bakgrunden och steker plättar. Men visst finns det lysande undantag. Här listar vi 9 barnboksmammor som man bara måste älska:

1. Den hårt prövade mamman i Olle & Bolle-böckerna av Charlotta Lannebo & Ellen Ekman

Busiga Olle och Bolles mamma känns som en mamma som finns på riktigt. Ibland är hon mjuk, tålmodig och medgörlig. Andra gånger får hon dåndimpen och blir vansinnig på samma gång. Vid alla tillfällen är det full identifikation!
Läsålder: 3–6 år

2. Alla mammor i Tilly som trodde att... av Eva Staaf och Emma AdBåge

Den här bilderboken, där Tilly och Tage funderar över hur det är att leva någon annans liv, visar bredden av alla obrydda, ordningsamma, snälla, nervösa och lite slarviga mammor.
Läsålder: 3–6 år

3. Dorrans mamma i Gulliga lillebror  av Moa Eriksson Sandberg & Mari Ahokoivu

Farväl städrockar och praktiska mammabyxor! Kaxiga Dorrans mamma är ung, punkig, tatuerad och har orakade ben. Hell yes!
Läsålder: 3–6 år

4. Draken i När Åkes mamma glömde bort  av Pija Lindenbaum

Åkes mamma Berit är alltid stressad och övertaggad. Men en morgon när Åke vaknar är allt tyst och lugnt. Hans mamma har blivit någon form av drake och hon har glömt hur en mamma uppför sig. Vad gör man med en drakmamma som gör konstiga saker som att slicka rent tallriken istället för att diska, sprutar eld och äter flugor? Vem har inte varit på väg att bli en sån ibland?
Läsålder: 3–6 år

5. Hemma hela sommaren-morsan av Elin Johansson & Ellen Ekman

Vissa kompisar ska åka till Legoland, andra till Thailand. Men den här minifamiljen, bestående av en mamma och ett barn, ska ha hemmasommarlov. Pengarna räcker inte till. Men sedan ångrar mamman sig och rotar fram ett tält, stormkök och campinggrejer. Och så cyklar de ut på safari, bara de två. Vilken vardagshjältinna hon är!
Läsålder: 3–6 år

6. Lovis i Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

Rövarna i Mattisskogen är inte rädda för någonting. Utom för Ronjas mamma Lovis, som styr och ställer över hela rövarbandet. Repliker som ”Ryk och ränn och far åt pipsvängen med er, om ni inte kan hålla sams!” har för evigt etsat sig fast i vårt minne.
Lovis är också en klok och kärleksfull mamma som ger sin dotter frihet att ströva fritt i en livsfarlig skog. Behöver vi säga mer?
Läsålder: 6–9 år

7. Myrans förälskade mamma i Myran och gåtorna av Linn Gottfridsson & Emma AdBåge

Myrans mamma är ganska sträng. Utom när hon är nyskild och vrålförälskad i sin nya kille Jesper. Nu verkar hon ha glömt hur man blir irriterad och märker knappt att Myrans gympapåse är borta eller att han har missat läsläxan.
Äh, det löser sig, säger hon bara.
Som vuxen läsare fnissar man med och förstår henne till fullo.
Läsålder: 6–9 år

8. Viggos mamma i Viggoserien  av Lisa Bjärbo

Viggos mamma heter Karen och bor i Danmark. Hon är väldigt mycket som pappor i barnböcker brukar vara: träffar barnen varannan helg, busar, spelar dataspel och bjuder på glass fast det snart är middag. Och så är hon väldigt, väldigt bra på att lyssna. Heja Karen!
Läsålder: 6–9 år

9. Molly Weasley i Harry Potter-serien  av J.K. Rowling

Harrys bästis Rons mamma tar hand om Harry som om han var hennes egen son, trots att familjen är fattiga och har många egna barn. Dessutom har hon massor av skinn på näsan och drar sig inte för att ge sig in i en av de tuffaste duellerna under det sista slaget vid Hogwarts. 
Läsålder: 9–12 år