Hyllad bilderboksdebut äntligen på svenska!

Foto av :

Illustratör: Jessica Love

Publicerad:

2019-07-30

Julian är en sjöjungfru är en bok om drömmar och om vikten att få vara sig själv. Boken som redan vunnit mångas hjärtan och flera priser släpps nu på svenska i samband med Stockholm Pride.

En dag när Julian åker tunnelbana med sin mormor ser han tre fascinerande personer, de ser ut som sjöjungfrur med fantastiskt hår och klänningar med släp. De sprider en magisk stämning i hela vagnen. När Julian kommer hem kan han inte sluta tänka på mötet i tunnelbanan. Tänk att få se ut som en sjöjungfru! Med hjälp av mormors gardiner, halsband och krukväxter blir drömmen verklighet.

Julian är en sjöjungfru är en vackert illustrerad och viktig bok om drömmar och om vikten att få vara sig själv.

Jessica Loves debutbok är en framgångssaga. Julian är en sjöjungfru har hyllats av en samstämmig kritikerkör och rättigheterna är sålda till 12 språk. Boken vann Stonewall Book Award 2019 och nominerades samma år till det prestigefyllda Waterstones Children’s Book Prize.

Jessica Love har i intervjuer berättat att upprinnelsen till boken var samtal hon haft med en vän som är trans, och som inte förrän sent i livet blev den han ville vara. Jessica blev djupt rörd av hans historia och mod, och deras diskussioner gjorde henne nyfiken på vilken slags litteratur som fanns tillgänglig för barn kring ämnet. Resultatet av deras samtal och hennes research blev bilderboken Julian är en sjöjungfru.

Hennes önskan är att boken ska hitta inte bara de barn som omedelbart kan identifiera sig med Julian, utan även barn som inte delar hans intressen alls.
– Jag vill att barn som kanske utbrister ”Varför bär han klänning?” ska följa honom på resan, känna empati när han är nedslagen och glädje när han hittar likasinnade. Därför att alla vet hur hopp känns. Alla vet hur skam känns. Alla vet hur glädje känns, sammanfattar Jessica Love.

Några röster om boken:

”Jessica Loves berättelse genomsyras av charm, ömhet och humor.”
The New York Times Book Review 

”Jag läste den och bröt ihop. [...] Så söt.” Neil Gaiman

”Vacker. Enastående. Underbar. Magisk. Läcker.”
RuPaul of RuPaul's Drag Race  

”Den är boken är omöjlig att glömma. En bok för sjöjungfrur och pojkar och flickor och föräldrar och lärare och bokhandlare och bibliotekarier, och ... asch, vad sjutton. Låt oss bara förenkla och säga att detta är en bok för människosläktet.”
Betsy Bird, School Library Journal  

”Jessica Loves starka medkänsla med sina karaktärer och hennes skarpsynta blick på stadslivet möts i den här berättelsen om kärlek och förståelse, och om att omfamna sjöjungfrun inom oss.”
Publisher's Weekly 

Relaterat

Julian är en sjöjungfru

Om boken

En dag när Julian åker tunnelbana med sin mormor ser han tre fascinerande personer, de ser ut som sjöjungfrur med fantastiskt hår och klänningar med släp. De sprider en magisk stämning i hela vagnen. När Julian kommer hem kan han inte sluta tänka på mötet i tunnelbanan. Tänk att få se ut som en sjöjungfru! Med hjälp av mormors gardiner, halsband och krukväxter blir drömmen verklighet. Men vad ska mormor säga när hennes tulpaner blivit en vacker huvudprydnad?

Julian är en sjöjungfru är en bok om drömmar och om vikten att få vara sig själv.

"Jessica Loves berättelse genomsyras av charm, ömhet och humor."
The New York Times Book Review

"Jag läste den och bröt ihop. [...] Så söt." Neil Gaiman

"Vacker. Enastående. Underbar. Magisk. Läcker."
RuPaul of RuPaul´s Drag Race

"Den är boken är omöjlig att glömma. En bok för sjöjungfrur och pojkar och flickor och föräldrar och lärare och bokhandlare och bibliotekarier, och ... asch, vad sjutton. Låt oss bara förenkla och säga att detta är en bok för människosläktet."
Betsy Bird, School Library Journal

"Jessica Loves starka medkänsla med sina karaktärer och hennes skarpsynta blick på stadslivet möts i den här berättelsen om kärlek och förståelse, och om att omfamna sjöjungfrun inom oss."
Publisher´s Weekly

Jessica Love, Jessica Love

Julian är en sjöjungfru

Relaterade artiklar

Hyllad bilderboksdebut äntligen på svenska!

Julian är en sjöjungfru är en bok om drömmar och om vikten att få vara sig själv. Boken som redan vunnit mångas hjärtan och flera priser släpps nu på svenska i samband med Stockholm Pride.