”Det är helgjutet och mer därtill”

Foto av :

Lærke Posselt

Publicerad:

2019-06-25

Mette Vedsös bok Med långa tyglar tilldelades det danska Kulturministeriets författarpris 2018 och nominerades samma år till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur.

Har du varit kär i en kille någon gång?”
”Nej, inte direkt.”
Hon frågar inte tillbaka.
Även om Taxi skulle svara samma sak som Naja, så tror Naja inte att Taxi är som hon. Taxi är inte kär i Gisly på samma sätt som Naja är kär i Brandy. Och när det väl dyker upp en kille så kommer Taxi nog inte att bli kär i honom på samma sätt som Naja skulle bli kär i en kille.

Naja och Taxi, som egentligen heter Vanessa, hänger ihop på ridskolan. De är så olika varandra att deras vänskap aldrig blir tråkig eller förutsägbar. Men nu är de precis i den fasen då de är på väg att växa ifrån varandra. Naja fortsätter att vara en riktig hästtjej, medan Taxi sakta blir mer intresserad av killar än hästar.

I boken Med långa tyglar skildrar Mette Vedsö två 13-åringar som befinner sig i övergången mellan barn och tonår, mellan hästar och killar, mellan självständighet och bestämmande mammor, mellan vänskap och en gryende sexuell medvetenhet. 

Boken är inte i första hand en traditionell hästbok som utspelar sig på en ridskola, även om den är full med ponnyer, hästar, mjuka mular, stigbyglar, hö och halm, intriger, och allt som hör hästboksgenren till. Flickornas hästar, Brandy och Gisly, spelar självklart också en huvudroll. Framförallt handlar Med långa tyglar om olika slags vänskap och lojalitet. Om att hålla av och att hålla fast. Att lämna och att lämnas.

"I en skarp, mättad och samtidigt överdådig stil leker Mette Vedsø med språket, och hon bemästrar att skriva med hög litterär kvalitet och samtidigt appellera till barn. Det är helgjutet och mer därtill." Ur Kulturministeriets prismotivering

Relaterat

Med långa tyglar

Om boken

Naja och Taxi, som egentligen heter Vanessa, hänger ihop på ridskolan. De är så olika varandra att deras vänskap aldrig blir tråkig eller förutsägbar. Med hjälp av små iakttagelser och stämningar tecknar författaren ett spännande psykologiskt porträtt av de två tjejernas vänskap, fångat precis i den fasen då de är på väg att växa ifrån varandra. Naja fortsätter att vara en riktig hästtjej, medan Taxi, som har det tufft hemma, blir mer intresserad av killar än hästar.

Med långa tyglar är inte en traditionell hästbok som främst utspelar sig på en ridskola, men det finns självklart också med. Boken är full med ponnyer, hästar, mjuka mular, stigbyglar, hö och halm, intriger, och allt som hör hästboksgenren till. Och det handlar om den där tiden i livet då man är både barn och tonåring, om hästar och killar, om självständighet och föräldrar som tror att de vet bäst.

Boken fick 2018 danska Kulturministeriets författarpris och den var även nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris samma år. Ur Kulturministeriets prismotivering:
"I en skarp, mättad och samtidigt överdådig stil leker Mette Vedsø med språket, och hon bemästrar att skriva med hög litterär kvalitet och samtidigt appellera till barn. Det är helgjutet och mer därtill."

Mette Vedsø

Med långa tyglar