En riktig mysrysare för de minsta!

Foto av :

Illustratör: Nadia Tolstoy

Publicerad:

2019-07-01

Nadia Tolstoy debuterar med en bok om spöken som finns på riktigt – och hur man jagar bort dem.

Pappa har pussat godnatt. Det är dags att sova.
Kanin ska bara dricka lite först.
Då kommer ett litet spöke ut ur garderoben.
Spöket försöker ta lilla Kanins vattenglas.
– Nej, det är mitt glas! säger lilla Kanin.

Lilla Kanins familj har flyttat till ett nytt hus – där det spökar! Både mamma och pappa Kanin säger att spöken inte finns, men på kvällen flyger de ändå ut ur garderoben i lilla Kanins sovrum. Tur att lilla Kanin vet precis hur man ska göra när det kommer spöken!

Nadia Tolstoy är inredningsarkitekten som under småbarnsåren saknade böcker som kunde skrämmas och vara läskiga, men ändå passa för de minsta. Så hon tog saken i egna händer och skrev berättelser om den modiga lilla kaninen som själv får ta hand om spökena eftersom föräldrarna inte tror att de finns.

– Ibland behöver barn utforska den kittlande tanken att spöken är på riktigt och att en liten kan förstå mer än en stor, säger Nadia Tolstoy. Jag skrev den här boken för mina söner, för att ge deras rädsla upprättelse. Det är lätt att avfärda barns skräck och därmed hela deras upplevelse. Den modiga lilla kaninen är mitt sätt att visa att även om mörkrets väsen inte finns, så finns rädslan på riktigt.

Nadia Tolstoy är, precis som namnet antyder, släkt med Lev Tolstoy.

– Du måste vara stolt, sa folk till mig när jag var liten, att vara släkt med Den Store Författaren. Meh, tänkte jag. Vad har den gamla ryska tomten med mig att göra? Man ska väl vara stolt över något man själv ha gjort!

Nadia Tolstoy har också illustrerat berättelsen. Från början föreslog förlaget att hon skulle arbeta med en illustratör, men hon bad om att få försöka rita själv.

– Jag visste hur bilderna skulle se ut: renodlade, stämningsfulla, laddade med lysande inslag. Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Jag parkerade mig framför datorn för att titta på tutorials på Youtube: ”How to draw a rabbit” och ”how to illustrate children’s books”. Tänk att det gick till slut! Det är jag stolt över.

Relaterat

Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben

Om boken

Vid läggdags dyker ett litet spöke upp och vill ta Lilla Kanins vattenglas. Det får man inte! Lilla Kanin vet precis vad man ska göra för att skrämma iväg spöken; Lilla Kanin lyser på det lilla spöket med ficklampan så det flyger iväg. Pappa Kanin tror inte på Lilla Kanin, han säger att spöken inte finns. Men när Pappa Kanin stängt dörren dyker ett mellanstort spöke upp och vill ha snuttefilten!
En lagom läskig bok för de minsta.

Nadia Tolstoy, Nadia Tolstoy

Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben

Relaterade artiklar

En riktig mysrysare för de minsta!

Nadia Tolstoy debuterar med en bok om spöken som finns på riktigt – och hur man jagar bort dem.