11 viktiga Harry Potter-datum!

Publicerad:

2019-07-30

Den 31 juli firar många Potterheads Harry Potters födelsedag. Och det är inte det enda datumet från J.K. Rowlings magiska värld att högtidlighålla eller hålla koll på. Här är tio andra vikiga Potter-datum.

Ett riktigt Potterhead har nödvändigtvis inte koll på sin mormors födelsedag, bästa vännens mobilnummer (det ligger ju inlagt i telefonen) eller ens sina egna fyra sista siffror. Men självfallet har man koll på viktiga Harry Potter-datum. Den 31 juli är det Harry Potters födelsedag – som av en händelse sammanfaller dagen med författaren J.K. Rowlings födelsedag. Hurra för båda! Men det är långt ifrån det enda viktiga datumet i Potters magiska värld. Här är 10 andra dagar att håll skriva upp i kalendern. Och självklart börjar vi tideräkningen efter Potters födelsedag. Det är ju då allting börjar på riktigt!

24 juli: Leta efter ditt antagningsbrev

Sedan Harry Potter fick sitt första antagningsbesked från Hogwarts den 24 juli 1991 har läsare världen över ivrigt väntat på att de också ska få ett lika fantastiskt brev mitt i högsommaren. Tyvärr verkar de flesta ha fått vänta förgäves, men man kan alltid läsa om de där första kapitlen i Harry Potter och De vises sten och glädjas åt att Harry äntligen får lite medvind efter alla bedrövliga år under trappen.

24 augusti: 20-årsjubileum!


24 augusti 2019 är det exakt på dagen 20 år sedan den första Harry Potterboken gavs ut på svenska, i översättning av Lena Fries-Gedin. Detta kommer att uppmärksammas på en rad sätt, med filmvisningar, konserter och den nya Potterpodden – Harry Potter bok för bok. Håll utkik efter mer info!

1 september: Skolstart

Tillbaka till skolan! Om man går på Hogwarts, alltså. Eleverna åker Hogwartsexpressen och har stor välkomstfest på slottet – och förstaårseleverna delas in i sina respektive elevhem. Om du inte har gjort något elevhemstest på exempelvis Pottermore är det en bra dag att göra det.

19 september: Hermiones födelsedag

En högtidsdag för oss som bara älskar Hermione Granger – tjejen som gav den smarta skolflickan upprättelse. Denna dag fyller hon år så det är en dag för hårdpluggande, bokcirklar och knepiga quiz.

8 oktober: Ny Harry Potter-utgåvaVärldspremiär för Harry Potter och den flammande bägaren, den fjärde illustrerade utgåvan i serien! Illustratören är Jim Kay, som även illustrerat de tidigare böckerna.

31 oktober: ”Holloween”

Vadå Halloween? Vi minns framförallt den fruktansvärda natten i Godrics Hollow 1981 då Voldemort dödade James och Lily Potter och blev besegrad av Harry för första gången. Dagen då Harry Potter blev “Pojken som överlevde”. 
10 år senare var detta dagen då Harry, Ron och Hermione samarbetade för första gången då de kämpade mot ett troll och blev vänner för livet.

31 december: Mörkrets Herres dag

Klart Voldemort lyckas förstöra även årets festligaste dag genom att fylla år just då. På nyårsaftonen år 1926 föddes Tom Riddle/Lord Voldemort/Mörkrets Herre/Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn. Vill man inte skåla för Mörkrets Herre så kan man alltid glädjas åt att nyår tack och lov handlar mer om fyrverkerier än om dödsätare och horrokruxer. Tack för det Harry!

1 mars: Rons födelsedag
 

Vad vore livet utan en bästa vän? Någon som är lika lojal som rolig och lite fumlig. Ron Weasley (född 1980) fyller år idag. Fira med schackspel och dåliga skämt!

2 maj: Harry Potter-dagen

Det var den 2 maj 1998 som Harry Potter och Voldemort utkämpade sin sista strid mot varandra med Hogwarts som slagfält. På årsdagen hedras alla de offer som dog i slaget mellan de onda och goda krafterna, men vi firar självfallet också att Harry har besegrat Lord Voldemort en gång för alla (eller?).

28 juni: Dobbys dag

Får karaktärer i Harry Potterböckerna har varit så oerhört älskade som alfen Dobby – något så ovanligt som en fri alf. Vi hedrar honom denna charmiga, jobbiga och modiga varelse med olikfärgade sockor och en hopplös klädstil.