Potters 20-årsdag firas med en ny podd

Foto av :

Foto: Eva Edsjö

Publicerad:

2019-08-22

Nu, på 20-årsdagen sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska, lanseras Potterpodden – Harry Potter bok för bok där gäster som artisten Janice, författaren Jonas Gardell och skådespelaren Björn Kjellman läser och analyserar sönder böckerna tillsammans med programledaren Marie Birde.

Den 24 augusti är det 20 år sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska. Det kommer att uppmärksammas på en rad sätt, tidigare i somras gavs hela serien ut med nya omslag, och nu på lördag har Potterpodden – Harry Potter bok för bok premiär.

Podden är ett samarbete mellan Storytel och Rabén & Sjögren och kommer att ledas av journalisten Marie Birde (grundare av bland annat magasinet Darling, programmet Stil i P1 och barntidningen Koko), som har läst Harry Potter-böckerna olämpligt många gånger. Producent är Terri Herrera, även hon väl insatt i J.K. Rowlings magiska värld.

– Det är en bokcirkel där vi läser en bok i taget och pratar om dem, säger Marie Birde. Analys, trivia och trauman. Vilken är favoritkapitlet, den bästa trollformeln och det coolaste elevhemmet? Varför kan inte Dumbledore säga något rakt ut och är quidditch-scenerna det bästa med böckerna eller det absolut onödigaste? 

Det blir sju avsnitt, ett för varje bok, och i varje avsnitt deltar en till två gäster. Samtliga medverkande är Potter-heads och kan sin Harry Potter. Böckerna läses i turordning, från Harry Potter och De vises sten till Harry Potter och Dödsrelikerna.

I det första avsnittet medverkar skådespelaren Björn Kjellman, som läst in hela serien som ljudböcker, och Gabriella Gomez från Science Fiction-bokhandeln. 

Senare under säsongen gästas podden av bland andra författaren Jonas Gardell, artisten Janice, programledarna Josefin Johansson och Johanna Koljonen samt mentalisten Henrik Fexeus.

– Att höra om hur mycket folk har investerat i Harry Potter har varit så spännande. De har byggt sin identitet på den och analyserat varenda ord i böckerna - och det har också gjort att jag sett böckerna på ett nytt, kanske mer upplyst sätt. Jag längtar redan efter att läsa om hela serien för jag vet inte vilken gång i ordningen. Och aldrig sluta prata om dem igen, säger Marie Birde.

Potterpodden - Harry Potter bok för bok har premiär 24 augusti och ett nytt avsnitt läggs upp varje lördag fram till 5 oktober. Den går att lyssna på hos Storytel, men även i de vanligaste podcast-apparna.