Skorstensbarnen är tillbaka!

Foto av :

Illustratör: Lina Bodén

Publicerad:

2019-09-12

Mårten Sandén och Lina Bodén har i den tredje boken om skorstensbarnen skapat en perfekt högläsningsberättelse för höstmörkret.

Stella är uppvuxen på ett barnhem, men en jul rymde hon därifrån tillsammans med sina vänner. Nu bor hon och lillebror Issa med Miriam som har en antikaffär i Gamla stan. Miriam som adopterade både Stella och Issa när de hade rymt från barnhemmet. Uppe på taken i stan finns också skorstensbarnen som har blivit Stellas allra bästa vänner.

En stormig höstkväll hör Stella hur mamma Miriam köper en gammal sjömanskista av någon nere i butiken. Kistan har tillhört någon som heter Ensamseglaren och i den finns en märklig loggbok och en kompassring som passar Stella så perfekt att det inte går att ta av. Vart vill kompassen föra henne och varför vill den hemske sjörövaren Benbow få tag på loggboken? Frågorna blir bara fler och Stella måste ta hjälp av skorstensbarnen för att hitta svaren!

Sjörövarhöst är en fristående fortsättning på de hyllade Skorstensjul och ÄlvsommarEn stämningsfull och spännande högläsningsbok av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén.

– Idén till Sjörövarhöst kom som alltid från Gamla stan, där jag ofta promenerar, men också från alla sjörövarböcker jag läste som barn. Framför allt Skattkammarön av Robert Louis Stevenson, berättar Mårten Sandén.

Lina Bodén, som gjort bokens illustrationer, berättar att hon cyklat runt på Södermalm och i Gamla Stan med manuset i väskan för att leta upp platserna Mårten skrivit om. Lagunen på Långholmen, Benbows hus, Flints skrot under Skanstullsbron…

– Alla platser existerar mer eller mindre i verkligheten, har bara lagt till detaljer här och där, säger hon. Som Flints husvagn, till exempel. Det är lätt att få bildinspiration till Mårtens berättelser, just kombinationen av verkligt existerande miljöer och det magiska som händer där. 

Deras två tidigare böcker Skorstensjul och Älvsommar har hyllats och älskats av såväl kritiker som läsare. Mårten berättar att de fått många positiva läsarreaktioner.

– De roligaste är kanske från familjer som tycker om att läsa dem högt tillsammans. 

De tidigare böckerna utspelar sig under vintern och sommaren och så nu hösten. Då kan man förstås undra om det blir en vårbok också?

– Ja, idén finns och börjar klarna så smått, berättar Mårten. Men jag måste läsa på om cirkusar på 1800-talet och gå en rundvandring på Stockholms slott innan jag kan börja skriva.  

Relaterat

Sjörövarhöst

Om boken

Stella är uppvuxen på ett barnhem, men en jul rymde hon därifrån tillsammans med sina vänner. Nu bor hon och lillebror Issa med Miriam som har en Antikbutik i Gamla stan. Miriam som adopterade både Stella och Issa när de hade rymt från barnhemmet. Uppe på taken i stan finns också skorstensbarnen som har blivit Stellas allra bästa vänner.

En kväll hör Stella hur mamma Miriam köper en gammal sjömanskista av någon nere i antikbutiken. Fast Miriam inte säger något förstår Stella att det är en kista med ovanligt innehåll. När Stella smygtittar i den hittar hon både en märklig dagbok som tillhört en person vid namn Ensamseglaren och en kompassring som passar så perfekt på hennes finger att den inte går att ta av.
Men vem är Ensamseglaren och varför vill sjörövaren Benbow så hemskt gärna ha tag på hans dagbok och kompassringen på Stellas finger? Frågorna blir bara fler och fler och Stella måste ta hjälp av skorstensbarnen för att hitta svaren!

En spännande berättelse i samma anda som de tidigare böckerna om skorstensbarnen: Skorstensjul och Älvsommar.

Mårten Sandéns välskrivna äventyrsberättelse i kombination med Lina Bodéns magiska och stämningsfulla bilder gör Sjörövarhöst till den perfekta högläsningen för hela familjen.

Mårten Sandén, Lina Bodén

Sjörövarhöst

Relaterade artiklar

Krypande rysare med Hitchcock-känsla

Först verkar Hotel Terminus vara räddningen för Merimée och hennes familj. Men snart inser de att det var lätt att checka in, men nästan omöjligt att komma därifrån. Från Mårten Sandén, 2015 års Astrid Lindgren-pristagare, kommer en berättelse med krypande stämning som garanterat ger rysningar längs ryggraden.