Maj Bylock har avlidit

Foto av :

Fotograf: Solveig Edlund

Publicerad:

2019-09-10

En av våra mest produktiva och lästa barn- och ungdomsboksförfattare har avlidit, 88 år gammal.

Maj Bylock föddes 1931 på Gotland. Hennes första böcker var läroböcker och fördjupningsböcker i religion och historia. Den skönlitterära debuten kom 1969 då hon vann en pristävlan med Äventyret med grodan

Hennes intresse för historia med tillhörande källforskning är stort och väl underbyggt. Trilogin SolstenenMånringen och Stjärnhavet ger en levande och detaljrik bild av bondelivet på Gotland under 1600-talet. Här finns ett rikt mått av yttre dramatik, men det är ändå det inre skeendet som är viktigast.

I serien om Fågelprinsen berättas om två keltiska ungdomar på 400-talet f Kr. 

Ett domprotokoll från 1600-talet gav uppslag till Häxprovet som kom ut 1989. Efter den följde ytterligare sex böcker i serien som skildrar livet i 1600- och 1700-talets Sverige. 

Bylock har även skildrat vikingatiden i trilogin DrakskeppetDet gyllne svärdet och Borgen i fjärran och vallonernas invandring i en serie om sju böcker om tvillingarna Jean och Marie som tillsammans med sina föräldrar lämnar Vallonien för att börja ett nytt liv vid ett bruk i Bergslagen.

Maj Bylock har också skrivit böcker för yngre barn, några diktsamlingar och ett par vuxenromaner. Hon har även skrivit psalm 524 i Den Svenska Psalmboken, radio- och TV-manus, tidningsartiklar, kåserier samt librettot till musikalen Solstenen.

Förutom sitt eget författarskap kommer hon bli ihågkommen för en lång rad bearbetningar av världslitteraturens mest kända verk med avsikten är att göra dem tillgängliga för ett större antal läsare och att medverka till att ett rikt, internationellt kulturarv förs vidare. 

Maj Bylock har belönats med en lång rad priser och utmärkelser för sitt författarskap.