Äntligen jul! Och äntligen är Lillefanten tillbaka!

Foto av :

Illustratör: Camilla Lundsten

Publicerad:

2019-11-26

Lillefanten och hans kompisar bygger snögubbar, åker pulka och bakar pepparkakor. Med sparsmakad text och stämningsfulla bilder bjuder nya pekboken Äntligen jul! på finaste julläsningen för de allra yngsta julfirarna.

Camilla Lundsten är en av Sveriges mest välkända formgivare och grundare av Littlephant som pryder allt från textilier till boksidor. Hennes pekböcker om Lillefanten har gjort stor succé och nu kommer en riktigt fin julklapp för de minsta, pekboken Äntligen jul! med tillhörande målarbok.

Äntligen jul! är en berättelse om de minstas alla fina intryck från julen och vintern, berättar Camilla Lundsten. Upplevelser som att snö är kallt, att man kan åka pulka och bygga snögubbar, baka pepparkakor, tända ljus och klä granen, en värmande mysstund tillsammans mitt i kylan.

– Stunden som man som förälder eller mor/farförälder får tillsammans med sitt barn eller barnbarn i läsandet av en pekbok skapar nyfikenhet, upplevelser, trygghet och bygger relationer, både mellan människor och karaktärer. Det är viktigt att ha någon att hålla i handen medan man upptäcker världen när man är liten. Precis så vill jag att Lillefanten och hans vänner skall upplevas och kännas, som snälla trygga kompisar att utforska livet med och ha roligt tillsamman med.

Samtidigt med den nya pekboken släpps även en målarbok med fina juliga motiv att färglägga. Och till våren kommer Äntligen – mitt första pussel, där man kan skapa ett eget litet sagotåg med hjälp av pusselbitarna.

Ända sedan de allra första pekböckerna om Lillefanten har Camilla Lundsten velat lyfta fram hur viktigt det där lilla universumet är som omger ett litet barn.

– Det är alldeles tillräckligt med berättelser om vardagens utmaningar, upplevelser och små, filosofiska reflektioner, som hur det är att få ett syskon, att gå och lägga sig eller att lära sig gå på pottan. Stora tankar att utforska för någon som inte är så stor än.

Genom åren har hon fått stor respons från läsarna – både stora och små.

– Mest fantastiskt är den kärlek jag fått från alla läsare. Tänk att jag fått vara en del av alla de där barnens uppväxt och upplevelser! Hoppas innerligt att jag bidragit med något rolig och vettigt.

Sagt om boken: 

”Camilla Lundsten lyckas åstadkomma julstämning utan att behöva genvägen över rött, guld och grönt.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Relaterat

Äntligen jul! Målarbok

Om boken

Följ med Lillefanten tillsammans med alla vännerna och upplev ett sagolikt juläventyr i en målarbok för de yngsta julfirarna. Fina motiv att färglägga som hör julen till.

Camilla Lundsten, Camilla Lundsten

Äntligen jul! Målarbok

Relaterade artiklar

Äntligen jul! Och äntligen är Lillefanten tillbaka!

Lillefanten och hans kompisar bygger snögubbar, åker pulka och bakar pepparkakor. Med sparsmakad text och stämningsfulla bilder bjuder nya pekboken Äntligen jul! på finaste julläsningen för de allra yngsta julfirarna.