”Äntligen hinner vi prata om läsning”

Foto av :

Fotograf: Anna Sigge

Publicerad:

2020-03-05

Läslustturnén, där aktuella författare möter pedagoger och bibliotekarier, är inne på sitt tredje år. Vi var på plats under ett fullsatt seminarium i Borås.

Det är tidig eftermiddag i Borås kulturhus. Vår och förväntan ligger i luften och stämningen i Röda rummet är som den brukar vara när man gått tidigare från jobbet för att göra något helt annat. Fått lämna sin egen bubbla en stund.

Bibliotekarier och pedagoger från inte bara Borås, utan flera kringliggande orter, har samlats för att delta i ett Läslustseminarum med författarna Linn Gottfridsson (aktuell med Hemliga Myran), Cina Friedner (Så himla taskigt) samt Elias Våhlund (Handbok för superhjältar-serien).

Detta Läslustbesök är ett av de stopp under våren där författare från Rabén & Sjögren och B. Wahlströms bokförlag i olika konstellationer reser runt i landet och pratar om boknyheter, skrivande och läsning.

Just detta tillfälle samman­faller med Barnbokens vecka, så Borås Kulturhus har en rad program på temat under hela veckan. Några av författarna och besökare deltar därför även på andra evenemang, som work­shops, i samband med Läslustseminariet och eventet har lockat ovanligt många deltagare. Det är fullsatt när alla möts innan seminariet för mingel och fika.

– Det är slående att många uppskattar att få träffa kollegor. Det är inte självklart att den här gruppen har så många sammankomster. Därför utbyts en hel del jobberfarenheter och lästips redan innan evenemanget börjar. Sen är det så roligt att se hur besökarna verkligen upp­skattar att de får fika, läs­inspiration och en goodiebag. De som annars är så vana att ge energi till sina elever och biblioteksbesökare får sitta en stund och ta emot, säger Jessica Granström, som är projektledare för Läslustturnén.

Turnéerna är inne på sitt tredje år och under den här tiden har man hunnit besöka en rad städer, från Malmö i söder till Umeå i norr. Det görs flera turnéstopp varje termin, vår och höst. Grundtanken är att Läslust ska lämna storstäderna och röra sig ute i landet och att det ska vara ett forum för författare, förläggare, pedagoger och bibliotekarier där man kan mötas för att inspirera varandra till olika sätt att arbeta med läsning.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner på att vi har turné­stopp över hela landet. Jag får mejl från personer som frågar om vi inte kan göra ett Läslustbesök hos dem och det visar ju på att våra evenemang har gjort avtryck, säger Jessica Granström.

När seminariet drar igång går den uppsluppna stämningen över till koncentrerad och lyssnande. Mycket hinner avhandlas. Författarna berättar självfallet om sina böcker, om sitt skrivande, läsande – men diskuterar även annat. Huruvida det skillnad mellan att läsa fysisk bok och att lyssna på en bok, till exempel. Och så utbyts även en rad tips för att inspirera barn till läsning.

– Det finns alltid en hunger efter fler tips på hur man kan arbeta med böcker, det finns få saker som engagerar så som läsning och läslust säger Jessica Granström.

Det är också den vanligaste återkommande återkopplingen i deltagarenkäterna efteråt, tillsammans med önskemål om mer seminarietid – och att förlagen ska erbjuda ännu fler lärarhandledningar på hemsidorna.

Under eventet är det tyst i salen och få ställer frågor. Efteråt, när det finns tid att träffa författarna och få en bok signerad, passar däremot många deltagare på att växla några ord med författarna.

– Det var jätteintressant att lyssna på hur författarna beskriver sin arbetsprocess. Mer sånt, säger en av deltagarna.

Just den här dagen ringlar kön längst till Elias Våhlund, författare till populära Handbok för Superhjältarserien. Det är tydligt att det är Sveriges just nu bäst säljande författare som är på plats.

– Ända sedan Läslustturnén startade har Agnes – som illustrerar böckerna – och jag försökt att vara med så mycket som det bara är möjligt, säger Elias Våhlund. Det är en fantastisk möjlighet för oss att möta bibliotekarier och skolpersonal under avslappnande former. Stoppet i Borås är dessutom speciellt för oss. För två år sedan presenterande vi vår bokserie för första gången just här.

Besöket i Borås är också speciellt för författarduon av ett annat skäl. Under seminariet vet de nämligen att de vunnit ett stort pris – fast det är ännu hemligt. Besöket är samma dag som ljudboksgalan Storytel awards går av stapeln. Där är parets debutbok Handbok för Superhjältar del 1: Handboken, inläst av Frida Hallgren, nominerad.

– Bara några dagar innan vi skulle till Borås fick vi reda på att vi hade vunnit pris för bästa ljudbok i barnkategorin, berättar Elias Våhlund efteråt. Vi fick lösa det med att spela in en videohälsning. För Borås ville vi absolut inte missa!

Fotnot: Artikeln publicerades i nummer 2 2019 av Tidningen Läslust som ges ut av Rabén & Sjögren och B.Wahlströms förlag (Läslust-turnén är således nu inne på sitt fjärde år). Text: Terri Herrera. Fotograf: Anna Sigge


Detta är Läslust-turnén:

Genom Läslust vill vi inspirera barn som knäckt läskoden och börjar läsa själva att upptäcka nya världar. Turnén arrangeras av Rabén & Sjögren och B.Wahlströms och tillsammans med några av våra aktuella barnboksförfattare och illustratörer åker vi på en bokturné runt om i landet. Turnén riktar sig till dig som på olika sätt arbetar med barn och läsning i årskurs 1–6. De medverkande berättar om sitt arbete, sina böcker och vi samtalar kring hur vi kan inspirera barn till att älska läsning. 

Våren 2020 besöker vi bl.a. Södertälje, Eskilstuna, Umeå och Lund. Dessutom arrangeras en inspirationskväll speciellt för mellanstadielärare i Stockholm den 11 mars! Håll utkik efter aktuella platser och datum på ditt lokala bibliotek eller på: rabensjogren.se/laslust