15 ljudböcker som lockar till skratt

Publicerad:

2020-03-19

Här tipsar vi om flera roliga ljudböcker för barn som finns att lyssna till hos Storytel och de andra ljudbokstjänsterna.

Ingelin Angerborn är mest känd för sina mysrysare, men hon har även skrivit bilderböcker, adventssagor och berättelser som får barnen att fnissa förtjust.

Missa inte hennes bokserier Klant & kompani, inlästa av Fredde Granberg och Om jag bara inte ..., inlästa av Maja Rung.

För 6-9 år:

Klant & kompani 1 - Kartkatastrofen 

Viktor, Vilma och Viking har bildat en hemlig klubb, AB Klant & kompani. De är nämligen experter på att klanta till det allt verkar gå fel när de är i farten.

Klant & kompani 2 - Klockkatastrofen

I den superhemliga klubben Klant & kompani övar de på att bli mindre klantiga. Att gå ut med en hund till exempel. Det borde väl vara lätt som en plätt. Bara att hålla i kopplet, liksom. Det klarar ju alla. Eller?

Klant & kompani 3 - Kaninkatastrofen

Vilma är en riktig klantskalle. Viktor är typ ännu klantigare. Och Viking, han är klantigast av dem alla. Det är därför han råkar säga att han är kaninexpert när Meltem, tjejen som han är kär i, frågar om någon kan ta hand om hennes lilla Snövit en helg. 

Klant & kompani 4 - Kungskatastrofen

Viking är kär i Meltem. Han vill att hennes ögon ska tindra och att hennes kinder ska bli röda när hon tittar på honom. Men Meltem verkar faktiskt mer intresserad av Albin, och det blir inte bättre när Albins pappa, som är polis, är hemlig gäst på roliga timmen. Hur ska Viking kunna bräcka det?

Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyr

Om Tilda bara inte råkat klippa taxfrisyr så hade det aldrig hänt. Då hade hon inte förvandlats till Anton. Och hon hade inte fått näsblod, solsting och en sprillans ny tvillingsyster och framför allt så hade hon inte fått en dubbelt så rolig semester!

Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin 

Om Tilda inte hade råkat köpa ett marsvin, så hade det aldrig hänt. Hon hade inte gett bort mammas finskål och krympt mormors tröja. Kolan (marsvinet alltså) hade inte följt med till vårdcentralen och doktorn hade inte upptäckt en ny och ovanligt söt sjukdom ... och framför allt så hade hon inte träffat Drak-Ulla!

Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund

Om Tilda inte hade råkat byta ut tant Doris hund så hade det aldrig hänt. Hennes cykel hade inte blivit stulen, hon hade inte stukat foten och gjort hål på sina nya jeans... och framför allt hade hon inte varit så här lycklig!

Om jag bara inte råkat säga sanningen

Om Tilda inte hade råkat säga sanningen, så hade det aldrig hänt. Hon hade inte skrivit ett kärleksbrev till Axel, slarvat bort Kilimanjaro, gått på fel toa och lagt armen i elefantbajs ... och framför allt så hade hon inte vunnit högsta vinsten!

Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut

Om Tilda inte hade råkat göra sin pappa till astronaut, så hade det aldrig hänt. Hon hade inte stulit en tidning och fått vara med om ett mirakel, tant Doris älsklingsfotografi hade inte gått sönder och gympalärarens motorcykelhjälm hade inte försvunnit. Och då hade inte Tilda behövt flytta!

Fler roliga ljudböcker:

Loranga, Loranga av Barbro Lindgren. Inläst av Björn Kjellman.

Loranga är en ovanlig pappa, som alltid vill tävla och tlll varje pris vinna över sin stackars son Masarin. Hans tillvaro är väldigt behaglig, eftersom han inte kan tänka sig att arbeta och förstöra sina bästa år utan bara gör sånt som han tycker är kul. 

Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren Inläst av Björn Kjellman.

Loranga och hans son Masarin gör precis vad de har lust med. Farfar Dartanjang gör också som han vill. Loranga är en ovanlig pappa, som alltid vill tävla och till varje pris vinna över sin stackars son Masarin.

Fislandet av och med Cecilia Forss

Märta går i första klass och hon är väldigt intresserad av fisar. Ja, du läste rätt, av pruttar! Hur kan de låta så roligt? Varför är en fis tystare än en prutt? Och hur kommer det sig att vissa pruttar luktar så mycket medan andra inte luktar alls?

Paketlandet av och med Cecilia Forss

Kabrak, plingeling, fjong! Så låter det när brevbäraren Petra Perssons cykel välter ner i diket, precis utanför skolgården. Det är egentligen inget ovanligt, det händer ganska ofta. Petra tycker nämligen inte om barn – hon är livrädd för dem! Därför blundar hon när hon cyklar förbi just den här skolan.

För 9-12 år: 

Note to self: Rutiga byxor funkar inte här av Marie Hammar och Abbe Wahlquist. Emma Peters läser.

Att flytta från Linköping till Lidingö, en tjusig Stockholmsförort, när man ska börja sjuan är inte så okomplicerat som Ottilia hade trott. Ny i klassen, med världens mest pinsamma adress och rutiga byxor tar hon klassen med storm. Bokstavligt talat.

Note to self: Vintersport går bort av av Marie Hammar och Abbe Wahlquist. Emma Peters läser.

Äntligen är det lucia och dags för skolans traditionella fjällresa. Alla ska få prova på både utförsåkning, längdskidor, hundspann och pimpelfiske. Eller äntligen och äntligen ... Någon stor vintersportare har Ottilia aldrig varit.