Marianne Eriksson har avlidit

Foto av :

Foto: Privat

Publicerad:

2020-04-15

Det är med stor sorg vi har mottagit nyheten om att Marianne Eriksson avlidit på påskdagen, 95 år gammal. Marianne Eriksson ägnade nästan hela sitt arbetsliv åt barnböcker och de flesta av åren på Rabén & Sjögren.

Marianne började på Rabén & Sjögren 1950 och arbetade på förlaget i knappt 40 år, först som Astrid Lindgrens närmaste medarbetare för att 1970 efterträda Astrid som förlagschef. Hennes insats som förläggare och förlagschef har haft mycket stor betydelse för förlaget men också för hela barnboksbranschen genom att hon med mod, auktoritet och en utomordentlig känsla för bra texter och bilder bidrog till en kvalitetsutgivning som lämnat ett brett och bestående avtryck hos såväl läsare som hos blivande barnboksskapare.

Under åren samarbetade Marianne med de flesta av de författare och illustratörer vars böcker blivit en del av vårt kulturarv och som decennier efter utgivning fortfarande når ut till många, många läsare i Sverige och internationellt. För att nämna några av dem, förutom Astrid Lindgren, Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Inger och Lasse Sandberg, Gunilla Bergström, Lena Anderson och Pernilla Stalfelt.

1989, vid 65 års ålder slutade Marianne på Rabén & Sjögren och startade strax därefter ett eget förlag tillsammans med Barbro Lindgren, Eriksson & Lindgren. Under 17 års tid hade förlaget en nyskapande kvalitetsutgivning, företrädesvis av bilderböcker. 2009 såldes förlaget till Rabén & Sjögren men även efter att hon lämnat förlaget figurerade Marianne i flera barnbokssammanhang, alltid alert, nyfiken, humoristisk och med väl bevarad känsla för stil och konstnärlighet. Marianne är saknad av många.