Här är våra boknyheter i juni

Publicerad:

2020-06-01

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie! Juni månad bjuder på humor, spänning – och stickning. För vem vill inte dyka ner i Harry Potters magiska värld och skapa stick-magi?!

Läsålder 0-3 år

Obi säger godnatt av Carl Johanson

Obi är trött men innan han går och lägger sig ska han sätta på sig pyjamas, borsta tänderna och tvätta sig. Han måste också natta alla sina vänner innan han släcker lampan: god natt grodan, god natt katten, god natt nallen. God natt Obi!
Utgivningsdatum: 5 juni

Läsålder 3-6 år

Nicke Nyfiken simmar av H. A. Rey och Margret Rey

En varm sommardag är Nicke Nyfiken glad över att vara vid en stor härlig simbassäng. Han vill plaska omkring, simma, leka i vattnet och kanske äta en god isglass. Men Nickes vanliga nyfikna busighet gör att badvakten håller ett öga på honom.
Utgivningsdatum: 5 juni

Nicke Nyfiken Stora ABC och 123 av H. A. Rey och Margret Rey

Nicke Nyfiken lyckas trassla till det med siffror och bokstäver. I den här pysselboken får du träna på att läsa och räkna på ett roligt sätt med världens mest kända och nyfikna lilla apa. 
Utgivningsdatum: 5 juni

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum

På en utflykt i skogen tappar Gittan bort sitt dagis och blir alldeles ensam kvar. Fast kanske inte helt ensam ändå? Bland träden lyser små gula lampor, det är gråvargarna som står där och trycker. Det borde vara läskigt, men Gittan blir inte rädd. Pija Lindenbaums älskade Gittan fyller 20 år. Det firar vi med en nyutgåva av den första boken som en del i vår klassikerserie.
Utgivningsdatum: 29 juni

Mamman och den vilda bebin av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

Den vilda bebin vill prova allt som svårt och farligt. Han hänger i taklampan, gör upp en brasa vid huset och försvinner i skogen. Hans milda och tålmodiga mamma försöker hänga med så gott hon kan. Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40 år. Det firar vi med en nyutgåva av den första boken som en del i vår klassikerserie.
Utgivningsdatum: 29 juni

Läsålder 6-9 år

Mystiskt på en måndag av Emelie Andrén och Vera Ljunglöf

Mystiskt på en måndag är första delen i en ny serie av Emelie Andrén och Vera Ljunglöf. Korta kapitel, många illustrationer och vardagsnära spänning gör böckerna perfekta för de nybörjarläsare som är redo för kapitelböcker.
Utgivningsdatum: 5 juni

Familjen Monstersson: Samlingsvolym av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och har älskats av såväl läsare och föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare sedan första boken kom ut 2011. En samlingsvolym med de tre första delarna i serien: Min vän BorisMonster-maskerad och Ett monster sover över.
Utgivningsdatum: 12 juni

Guldringens gåta av Anna Jansson

Det är sommarlov, och Emil och Linda har tråkigt. Då tipsar mamma Maria om ett olöst fall som de kan sätta tänderna i. För över trettio år sen blev en väldigt dyrbar halsring i guld stulen från museet i Visby. Det fanns inga fingeravtryck, inga vittnen och låset var obrutet. Mysteriet med den försvunna Havorringen blir en perfekt utmaning för Emil och hans vänner!
Utgivningsdatum: 18 juni

Vems lilla mössa flyger. Samlingsvolymen av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

Vems lilla mössa flygerKorken flyger och Vad lever man för fick recensenterna att lyriskt tala om en modern Nalle Puh. Samtliga böcker om Barnhans land ges nu ut på nytt i ny fin utgåva. Eva Erikssons ljuvliga bilder gör detta till en oförglömlig läsupplevelse.
Utgivningsdatum: 18 juni

Läsålder 9-12 år

Spöksomrar av Mårten Melin och Lina Neidestam

Spöksomrar är tre längre berättelser med olika ungdomar i huvudrollerna. Den utspelar sig under en sommar, när de alla blir vittnen till en nervkittlande verklighet de inte kände till. Mårten Melin är en mästare på att kombinera det vardagliga livet med övernaturliga inslag!
Utgivningsdatum: 5 juni

Sprickan mellan världarna av Andreas Kundler och Lisa Linder

Sprickan mellan världarna är den tredje och sista delen i den kritikerrosade trilogin om landet Verdisia, och det är en riktig bladvändare. Spänningen håller i sig ända till sista sidan och inga svar är självklara. Urban fantasy när den är som allra, allra bäst!
Utgivningsdatum: 5 juni 

Valablod av Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold

Jorun är kvar i vikingatiden, dit hon rest med hjälp av en magisk nyckel i sällskap av Kolvinge. Hennes uppdrag var att föra tidsnyckeln till valan Disa, hennes egen förmoder. Men när det är dags att resa hem igen genom Tidens väv försvinner Disa med nyckeln, och utan hennes hjälp kan Jorun inte återvända.
Utgivningsdatum: 12 juni

Ett bättre jag: Projekt Libra av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen

Ett bättre jag: Projekt Libra är den efterlängtade fortsättningen på författarduon Carin Gerhardsens och Petter Lidbecks gemensamma spänningsdebut Ett annat jag: Projekt Gemini. Ett annat jag nominerades till Crimetime Award och Barnradions bokpris 2019, och vann Barnens romanpris i Karlstad 2019.
Utgivningsdatum: 18 juni

Läsålder 12-15 år

Drömmarnas skepp av Johanna Wilson

Johanna Wilson har skrivit en berättelse som tar avstamp i ett nutida Stockholm, men förgrenar sig ända tillbaka till 1600-talet när skeppet Vasa byggdes. Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, deras historier löper sida vid sida och flätas sedan samman på ett snillrikt sätt. En historisk roman och modern ungdomsbok i ett!
Utgivningsdatum: 5 juni

Jag glömmer dig aldrig av Sarah Dessen

Sarah Dessen är en av USA:s mest uppskattade ungdomsboksförfattare, och hennes böcker läses av både tonåringar och vuxna. Jag glömmer dig aldrig är hennes nionde roman på svenska, och alla Dessen-fans kommer att känna igen sin favoritförfattare!
Utgivningsdatum: 12 juni

Harry Potter. Magisk stickning av Tanis Gray

Mrs Weasleys jultröjor, elevhems-halsdukar och Expecto Patronum-vantar ... Den här boken innehåller 28 stickmönster inspirerade av Harry Potter-filmerna! Dyk ner i den magiska världen, kalla till dig dina stickor, ditt garn och svär på att du inte har något rackartyg i kikaren. Det är dags att skapa stick-magi!
Utgivningsdatum: 26 juni