Här är sommarens bästa ljudböcker för barn och unga!

Publicerad:

2020-07-01

Under året har vi givit ut massor av humoristiska, knasiga, varma, läskiga, tankeväckande och sorgliga ljudböcker som du hittar hos Storytel och de andra ljudbokstjänsterna. Här är några av årets alla ljudboksnyheter för olika åldrar!

0-3 år

Eddie och napparna av Lisa Bjärbo

Tanterna på bussen frågar Eddie om han inte är för stor för napp. Nej, tycker Eddie. Men på sin födelsedag tänker han sluta. Farzad Farzaneh läser. 

Ludde och busiga nalle av Ulf Löfgren

Ludde är humor för små människor, och en av Ulf Löfgrens mest älskade barnboksfigurer. Nu finns Ludde och busiga nalle, och ytterligare åtta klassiska Luddeböcker, i suveräna inläsningar av skådespelaren Claes Månsson. 

3-6 år

Bajsboken och Kissboken av Pernilla Stalfelt

I Bajsboken beskriver Pernilla Stalfelt, på sitt egna befriande knasiga sätt, alla bajsets former och funktioner. I Kissboken får vi följa med på kissets resa genom kroppen. Äntligen får vi veta om man kan bajsa utan att kissa och om man kan kissbajsa. Varför kisset ibland skiftar färg och hur lång tid det tar att kissa, på ett ungefär. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar. Klara Zimmergren respektive Reine Brynolfsson läser.

Bajsfesten av Alex Schulman och Emma AdBåge

Nikki är listig och rolig. En bajsfest, i det här formatet, är alltid oemotståndlig! Och luktfri. Bajsfesten utkom för första gången 2010. Nu finns den även som ljudbok. Marga Pettersson och Emil Almén läser.

Harry Hamster: Elsa och godnattsagorna 1 av Martin Olczak och Anna Sandler

Elsa ligger i sin säng med alla gosedjuren på hyllan. Hon har svårt att somna efter att pappa har sagt god natt och gått ut. Men då vaknar alla Elsas gosedjur till liv! Harry Hamster är den första sagan av åtta ur Elsa och godnattsagorna. Michel Riddez läser.

Hajbarnet av Barbro Lindgren och Charlotte Ramel

Hajbarnet handlar om ett nyfiket hajbarn och en orolig hajmamma. Hajbarnet tycker att allt är roligt, han vill leka, uppleva och komma bort. Men hur ska han upptäcka världen utan att mamma haj blir orolig? Sissela Kyle läser.

Hemma hela sommaren av Elin Johansson & Ellen Ekman

Genial bok på högaktuellt tema! Ellen Ekman och Elin Johansson gjorde 2016 succé med Veckan före barnbidraget. I uppföljaren Hemma hela sommaren återser vi samma familj. Temat är en klassiker, man kommer tillbaka från sommarlovet och så har alla utom en själv gjort jättefestliga saker. Kanske blir det annorlunda i år när de flesta hemestrar?! Philomène Grandin läser.

Kaninen som ville fylla år av Lilian Edvall 
Kaninen älskar sin syster. Men hon fyller år alldeles för ofta. Och mamma och pappa uppvaktar henne med presenter hela tiden. En varm historia om syskonrivalitet som många säkert kan känna igen sig i. Michel Riddez läser den här och ytterligare fyra titlar om Lilian Edvalls Kaninen. 

Nicke Nyfiken planterar ett träd av H. A. och Margret Rey

På museet i staden där Nicke Nyfiken bor finns en utställning om miljö och återvinning. Nicke blir eld och lågor och vill genast återvinna allt han hittar. Även olästa morgontidningar, till grannarnas stora förtret ... Michel Riddez läser berättelserna om världens mest älskade apa!

Nämen Benny av Barbro Lindgren och Olof Landström 

Benny gillar inte att mamma försöker bada lillnöffe. Han rymmer! Och hittar en helskön grop – ända tills en gubbe kommer och skräms. Vad livet är svårt! Den som ändå hade ett hem och en liten mamma ... 
Barbro Lindgrens och Olof Landströms böcker som grisen Benny innehåller allt; värme, dramatik, spänning, humor, genial enkelhet och uttrycksfullhet. Missa inte Jamen Benny och Nöff nöff Benny! Samtliga inlästa av Barbro Lindgren.

Saltkråkan: Far ända in i baljan av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore

Far ända in i baljan är en ny härlig berättelse om livet på skärgårdsön. Möt familjen Melkerson, Tjorven och hennes familj, Söderman och hans barnbarn Stina. OCH alla djuren! Charlotta Jonsson läser.

6-9 år

Bästisar ibland av Sofia Nordin och Kajsa Gordan

Anna-Klara och Herman är bästisar. I alla fall för det mesta. Om Herman bara kunde hålla på lite mindre med sina insekter och framför allt sluta ta med dem till skolan, då kanske de andra i klassen inte skulle tycka att han var så knäpp. Det skulle göra allting enklare för Anna-Klara! Philomène Grandin läser.

Det mystiska paketet av Lena Lilleste och Lena Forsman

I den femte delen av serien Skoldeckarna har klassen åkt iväg på en utflykt till ett museum. När det är dags att äta matsäck ser Max och Penny att museets vakt i smyg ger en tant ett paket och får 1 000 kronor av henne. Säljer han saker som tillhör museet? Det tänker skoldeckarna Max och Penny ta reda på! Anastasios Soulis läser.  

Dödskallar i domkyrkan av Martin Olczak och Anna Sandler 

I andra delen i serien Legenden om Jack (som startade med Gastar i Göteborg) har Jacks lillasyster Ebba blivit bortrövad av trollen, och hans föräldrar, moster Betty och vätten Rurik är tillfångatagna. Sökandet efter dem tar Jack till Uppsala, och tvingar honom att utöva förbjuden, svart magi. Anastasios Soulis läser.

Familjen Monstersson: Min vän Boris av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba har en ny vän som är jättetrevlig: Boris heter han. Men han och hans familj är inte vilka grannar som helst ... Ebbas nya vän Boris är faktiskt ett monster ... Böckerna om Familjen Monstersson har älskats sedan första boken kom 2011 och har blivit moderna klassiker. Nu finns flera titlar inlästa av Christian Fex. 

Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar är serien som tagit hela Sverige med storm! Försvunna är den femte spännande delen och början på ett helt nytt äventyr för Röda masken, eller Lisa som hon heter när hon inte är superhjälte. Lyssna till alla delar inlästa av Frida Hallgren.

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

Årets julkalender i Barnradion baseras på den här boken! Två högfärdiga hertigbröder försöker överglänsa varandra på folkets bekostnad. En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest – en riktig knäckarbankett! Andreas Rothlin Svensson läser.

Lillis och sanna drömmen av Micaela Favilla 

Idag ska Snabbsportens IK till simhallen. Där ska de slå fartrekord i vattenrutschkanan, det har i alla fall Lillis planerat. Fast när de kommer dit upptäcker Dano och Eva-Lena trampolinen och Lillis vågar verkligen inte hoppa från den. Mamma säger att man kan bli bra på vad som helst, bara man övar. Men hur övar man på att bli modig? Tredje boken i serien om Lillis – en karaktär att älska! Philomène Grandin läser.

Lyckokakan och Mandelhjärtat av Kerstin Lundberg Hahn

William Spetz läser Kerstin Lundberg Hahns omtyckta böcker om Oscar och Bie! Lyckokakan är en bok om de viktigaste sakerna i livet: vänskap, kärlek och kakor! Uppföljaren är en bok om vad som kan gömma sig i hjärtat: kärlek, svartsjuka och drömmen om en hund.

Klant & kompani 1 - Kartkatastrofen av Ingelin Angerborn

Viktor, Vilma och Viking har bildat en hemlig klubb, AB Klant & kompani. De är nämligen experter på att klanta till det allt verkar gå fel när de är i farten. Fler titlar om Klant & Kompani finns inlästa av Fredde Granberg! 

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson

Månne, åtta år, är så trött på att förklara. Det här att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Hur svårt kan det vara? Inte ett dugg svårt! Därför ska hen börja youtuba. Hen ska bli världens yngsta youtuber ever! Magiskt om en ickebinär åttaåring. Victor Morell läser.

Mystiskt på en måndag av Emelie Andrén 

Hugo och Vilma är bästa kompisar. De är nästan alltid tillsammans, och ofta är även Vilmas storebror Alex med. Alex är jättebra på att berätta historier, särskilt lite läskiga sådana. Men är det verkligen så att allt Alex säger är sant? Viktor Åkerblom läser.

Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund av Ingelin Angerborn

Om Tilda inte hade råkat byta ut tant Doris hund så hade det aldrig hänt. Hennes cykel hade inte blivit stulen, hon hade inte stukat foten och gjort hål på sina nya jeans... och framför allt hade hon inte varit så här lycklig! Fler titlar i Om jag bara inte-serien finns inlästa av Maja Rung! 

Spöke i fara av Mårten Melin

Spöke i fara är den nionde delen i den populära serien Spöksystrar. Mysrys för lågstadiet av superduon Mårten Melin och Hanna Granlund! Vanna Rosenberg läser.

Vårt lilla landslag spelar VM av Mats Wänblad

Vårt lilla landslag  är en ny serie med fotbollsböcker för de yngre fotbollsfansen. Serien är framtagen i samarbete med Svenska Fotbollförbundet. En modern Åshöjdens BK som hyllar fotbollens ideal – vänskap, laganda och spelglädje! Jonas Karlsson läser.

Zigge med zätaZigge, nästan proffs och Morsning och good-bye, Zigge av Inger Lindahl

I Masthugget i Göteborg, nära Slottskogen med ödledammen och det hemliga cowboyberget bor Zigge tillsammans med mamma, pappa och lillebror Bertil. Zigge är en liten kille med stark integritet. Han både höjdskräck, tandläkarskräck och blodskräck och en del andra skräcker. Men han är bra på skalbaggar och andra småkryp. Och bokstäver är det bästa han vet. Särskilt Z. Zigge samlar på zätan. Kanske för att de är sällsynta. Klara Zimmergren läser.

9-12 år

Diamantkungen av Peter Lindström

Folk som smyger runt i källaren, underjordiska gångar, en försvunnen skatt – och ett långt sommarlov. Peter Lindströms debut om Södermalmsdeckarna De tre tigrarna är en klassisk bladvändare. Lite som en Mästerdetektiven Blomkvist eller Fem-böckerna – fast i 2020 års tappning. Hanna Alström läser.

Du & jagHon & han och Han & dom av Katarina von Bredow 

I Katarina von Bredows rosade trilogi om livet på mellanstadiet saknas inget. Med känslig hand och starkt driv skildrar hon kärlek som knoppas, vänskap som utvecklas och föräldrar som krackelerar. Ella Schartner läser.

Ett bättre jag av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen

Andra delen i Zodiakserien! På ett flygplan ligger en nedsövd sjuttonårig pojke i väntan på den levertransplantation som ska rädda hans liv. En operation som ska ske på Teresa Lebouchers privatsjukhus i Dhaka. På ett tåg med samma destination sitter en barnhemspojke i tron att hans drömmar om ett bättre liv snart ska gå i uppfyllelse. Tobias Jacobsson läser.

Filix Wood 1 Bara den svagaste överlever och Filix Wood 2 – De giriga hundarnas natt av Petrus Dahlin 

Spännande fantasyserie om Filix Woods äventyr i den magiska skogsvärlden! I första delen får vi följa Filix resa från storstan till den hemliga världen uppe i trädkronorna, där allt som räknas är styrka och mod. I andra delen står människan och hennes konstanta begär efter mer i fokus. Ludvig Josephson läser.

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Corinne byter skola för att börja om och slippa vara ”Corinne med den döda mamman”. I den nya skolans stängda kuratorsrum blir hon någon annan och får förtroendet att lyssna till sina nya klasskompisars innersta hemligheter. Det börjar som en lek när hon tar plats i kuratorns stol. Men det är något med rummet, en stämning, som gör att leken snart övergår i allvar. En stark och tankeväckande berättelse om att ha hemligheter och lättnaden i att våga dela dem med någon som lyssnar. Hanna Alström läser. 

Festen och Casino av Petter Lidbeck

Barnens egen Sherlock Holmes är här! I Petter Lidbecks nya serie möter vi tolvåriga Signe Holm som löser mysterier tillsammans med sin kusin Elsa (Signes doktor Watson). Spännande och läskiga deckargåtor för slukaråldern, med en stor portion humor och karaktärer man inte kan få nog av! Emma Peters läser.

Striden av Helen Ekeroth

Den spännande fortsättningen och andra delen i den hyllade fantasytrilogin Drakberidaren! Välkommen in i Nuwas värld! I Striden trappas spänningarna i riket upp, både mellan kejsaren och rebellerna, och av att den svarta draken har väckts. Agnes Forstenberg läser. 

Sprickan mellan världarna av Andreas Kundler och Lisa Linder

Den tredje och sista delen i den hyllade trilogin om landet Verdisia! Anton har varit försvunnen i flera veckor, men kan inte säga var han varit. Om han berättade sanningen, att han tagit sig till dödsriket Verdisia och störtat den grymme härskaren, skulle alla tro att han var galen. Andreas Kundler läser.

Spöksomrar: Flickan i trädet, Vintage och Ön av Mårten Melin

Mårten Melins nya bok Spöksomrar innehåller tre längre berättelser med olika ungdomar i huvudrollerna: Flickan i trädet, Ön och Vintage. Den utspelar sig under en sommar, när de alla blir vittnen till en nervkittlande verklighet de inte kände till. Siham Shurafa läser.

Valablod av Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold

Den andra och avslutande delen i Tidens väv som inleddes med Kolvinge. I Valablod är Jorun kvar i vikingatiden dit hon rest med hjälp av en magisk nyckel. När det är dags att resa hem igen försvinner hennes förmoder Disa och utan henne kan Jorun inte återvända ... Ella Schartner läser.

12-15 år

Unga vuxna 

Bergtagen av Camilla Sten

En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning drar igång. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända. Nina Zanjani läser.

Beröringen av Gustav Tegby

Sextonåriga Elin har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Alla hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa. Katja Lobas läser.

Slutet av Mats Strandberg

Vinnare av Storytel Awards 2020! Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Deras öden flätas samman när en person i deras närhet hittas död. Kommer de att få svar på sina frågor innan himlen blir vit och haven förångas? Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann läser.