Två nyheter i vår Lättläst-serie!

Foto av :

Illustratör: Pelle Forshed

Publicerad:

2020-07-31

Nu utökas vår Lättläst-serie med två nya titlar: en ny berättelse i den populära serien om Familjen Monstersson och första delen i en helt ny serie om Elsa-Star.

Man har aldrig tråkigt hos Monsterssons. I den nya boken Pappa Monstersson fyller år berättar duon Mats Wänblad och Pelle Forshed om en födelsedagspresent som utvecklas till något helt annat.

Pappa Monstersson älskar födelsedagar och imorgon fyller han år. Men Boris har ingen present, och han har inte så mycket pengar heller. Därför bestämmer sig Boris och Ebba för att själva göra en present. Ebba hjälper honom att tillverka något eget – en trädgårdsrabatt. Eller, det är i alla fall det som är meningen. Men sedan kommer ovädret.

– Jag gillar historier med ett enkelt upplägg där allt plötsligt ser ut att trassla till sig, säger författaren Mats Wänblad. Läsaren vet att det troligen kommer att lösa sig – men ska helst inte kunna gissa hur det ska gå till.

Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och hyllas av barn, föräldrar och recensenter. Eller som Bibliotekstjänst skrev: ”Kommer att få många barn att förstå varför det är roligt att läsa.”

– Det roliga med familjen Monstersson, tycker jag alltså, är att ingen i Ebbas värld (den som är ganska lik vår vanliga) verkar lägga märke till att det är något särskilt med Boris och hans monsterfamilj. Folk kan bli lite rädda för husdjuren Mysis och Polly, men annars är det ingen som bryr sig om alla konstigheter. Det känns som en ganska skön värld.

Historierna kommer oftast till genom att Mats Wänblad tänker ut en situation eller händelse som Boris och Ebba kommer att reagera helt olika på, eftersom de har så olika bakgrund.

– Det spännande är just skillnaderna och att de alltid lyckas överbrygga dem. Sedan vet jag att jag kan lita på att Pelle Forshed kommer att lägga till minst en dimension till i sina bilder. Det gör att jag kan hålla texten kort och lättläst utan att berättelsen blir lidande.

Möt Elsa – en helt vanlig tjej som har en enda dröm; att bli en Youtube-kändis! 

Elsa drömmer om att bli youtuber. Hon kan inte tänka sig något roligare än att starta en egen kanal och lägga upp videos. Mamma och pappa har sagt att hon får göra det, men då måste hon ju ha en mobil. Men tänk om Elsa inte får en mobil i födelsedagspresent? Då är ju allt förstört!

– Idén till bokserien om Elsa fick jag plötsligt en dag när jag och min dotter hade spelat in en video till hennes Youtubekanal. Och det första som slog mig var: ”Varför har jag inte tänkt på det här förut?” Varför leta bokidéer långt borta när allting finns framför näsan på mig? Dessutom tror jag många barn vill läsa om Elsa, eftersom de själva hänger på sociala medier.

För just Lena Lillestes dotter och hennes Youtube-kanal går det bra, men det var viktigt för Lena att inte försköna denna värld. Böckerna berättar därför även om t.ex. vänner som går bakom ryggen, mobbing och avundsjuka, hur mycket hårt jobb som ligger bakom, konflikter och besvikelser.

– Jag satte mig ner och började skriva om Elsa, och allting är naturligtvis inspirerat av min dotter och hennes kanal. Det gjorde det hela väldigt roligt att skriva, även om jag också valde att ta med baksidan av det hela – jag tänker att det ju då dessutom blir intressantare läsning.

För de färgstarka bilderna i En egen mobil står Johanna Arpiainen som tidigare bl.a. illustrerat fjolårets stora boksuccé Sommarskuggan och Halloweenbuset.

Båda böckerna ingår i Rabén & Sjögrens serie med lättlästa böcker för de allra yngsta nybörjarläsarna. Lite text och läsvänlig typografi, pratbubblor med versal text plus massor av roliga färgbilder.

Relaterat

En egen mobil

Om boken

Elsa drömmer om att bli youtuber. Hon kan inte tänka sig något roligare än att starta en egen kanal och lägga upp videos. Mamma och pappa har sagt att hon får göra det, men då måste hon ju ha en mobil. Men tänk om Elsa inte får en mobil i födelsedagspresent? Då är ju allt förstört!

Elsa Star är en ny lättläst serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Johanna Arpiainen. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer. Och det bästa av allt: Det är så spännande att man glömmer att man övar!

Lena Lilleste, Johanna Arpiainen

En egen mobil