Tonårsaktivism med dödlig utgång i ny ljudserie för unga

Publicerad:

2020-08-20

Ett terrordåd. Tre tonårstjejer. Åtta avsnitt fiktiv radiodokumentär. Prisbelönta författarna Lisa Bjärbo och Åsa Anderberg Strollo har skrivit Tystad, en av de första stora satsningarna på dramatiserade ljudserier för unga.

Lördag 4 maj 2019 sker ett terrordåd på Arlanda flygplats. Media rapporterar om döda och skadade, och folk sitter som klistrade framför nyheterna. Det tar inte lång tid innan polisen hittar sina misstänkta: tre tonårstjejer. En av dem heter Elise Björk. Hon är 16 år, och snart kommer hon att pekas ut som hjärnan bakom terrorattentatet.

Ett år senare gör Elises pojkvän Milad en radiodokumentär som slutarbete på gymnasiet. Dokumentärserien Tystad – Elise Björk och terrorattentatet på Arlanda är hans försök att nyansera bilden av Elise. I omvärldens ögon är hon ett monster, men för Milad är det inte alls
så enkelt. Och nu vill han berätta sin historia.

– Vi älskar båda två att lyssna på P3 Dokumentär, säger Lisa Bjärbo, som skrivit serien ihop med Åsa Anderberg Strollo. Vi har försökt bygga upp vår serie på samma sätt som våra favoritdokumentärer, med många olika intervjuer, nyhetsklipp, miljöljud, musikläggning och en tydlig berättarröst som guidar lyssnaren genom händelseförloppet.

Tystad – Elise Björk och terrorattentatet på Arlanda är alltså en fiktiv dokumentär – en mockumentary – med unga vuxna i fokus. I åtta actionfyllda avsnitt får lyssnaren följa det dramatiska händelseförloppet på flygplatsen, men framförallt möta människorna som var
inblandade i terrordådet. Vem var Elise Björk innan allt det här? Vad hände inne på det låsta ungdomshemmet som hon rymde från, och vem hade hon blivit vid tiden för attentatet?

– Formen och genren är helt ny för oss, säger Åsa Anderberg Strollo. Men berättelsen kretsar kring teman som vi båda har intresserat oss för länge, och skrivit om förut. Det handlar om psykisk ohälsa bland unga, om klimathotet, och om kärlek, sorg och stora känslor. Vi hoppas att den som lyssnar ska ryckas med på samma sätt som vi rycks med av en riktigt bra radiodokumentär eller en riktigt bra psykologisk thriller.

I rollerna hörs bland annat Christopher Lehmann, Mira Mitchell, Cecilia Nilsson, Siham Shurafa och Tomas Norström. Serien släpps på vårt syskonförlag Tiden den 20 augusti.