11 berättelser och röster i ny antologi om framtiden

Publicerad:

2020-09-04

En mystisk brevvän, en upptäckt som ställer världen på ända, en bilfärd som förändrar allt ...

Framtiden kan ligga flera tusen år framåt i tiden, eller bara ett ögonblick bort. I antologin Framtid. 11 berättelser för mellanstadiet har vi samlat tio noveller och en tecknad serie som på olika sätt handlar om framtiden. Några utspelar sig i vår tid och värld, andra i en helt annan tid i ett helt annat universum. Några kommer att få dig att skratta, andra att tänka till. 

En härlig blandning av kalla kårar, sorg, humor och spänning när den är som allra bäst!

Medverkar gör: Karin Aspenström, Oskar Kroon, Kerstin Lundberg Hahn, Oskar Källner, Ida Kjellin, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Turtschaninoff, Jack Werner, Anna-Clara Söderlund och Ida Ömalm Ronvall.

Så här beskriver de medverkande sina noveller: 

”Min första tanke kring temat ”framtid” var att skriva något mörkt och dystopiskt. Men istället blev det något mycket ljusare. Med min novell Spegeln ville jag skriva något hoppfullt – om ett scenario som både är drömskt, sorgligt och lite komiskt, och som jag själv nog hade önskat skulle hända mig som liten.”
Karin Aspenström

”Framtiden är full av drömmar och förhoppningar, men ibland kommer den snabbare än man anar. Jag ville skriva en novell där tiden blev en del av formen, där framtid och dåtid ringar in ett tydligt nu.”
Oskar Kroon

”Jag hoppas att min novell Födelsedagen läses som det äventyr det är för Elton när han gör det förbjudna och tar sig in i den soliga, härliga Kupolen. Det bor en liten dystopiker i mig som älskade att skriva fram den här ganska dystra framtidsbilden. Men jag tänker att grejen med en dystopi kan vara att spegla något i nuet, eller flagga för vart vi är på väg. För vem har mest rätt till ett gott liv?”
Kerstin Lundberg Hahn

”Marsiangräverskans dotter handlar om en flicka och hennes hund, på Mars. Om en av de största upptäckterna i mänsklighetens historia, och det höga pris en sådan upptäckt kan utkräva.”
Oskar Källner

”Uppdrag superskurk utspelar sig i en värld där superhjältarna tagit steget ut från serietidningssidor och från vita duken och finns nu i vår vanliga värld. Men vem vill egentligen vara en tråkig hjälte som alltid måste känna ansvar, bära på barndomstrauma, och stup i kvarten tvingas rädda fastrar och skrikiga flickvänner? Inte Sigrid i alla fall. Hon bestämmer sig för att hon vill bli motsatsen – en mäktig superskurk!”
Ida Kjellin

”I min berättelse har naturen drivit bort mänskligheten från jordens yta. Överlevarna tvingas leva i exil i stora luftskepp. Jag har själv älskat drastiska dystopier ända sedan mellanstadiet, så det här är mitt bidrag till genren.”
Gustav Tegby

”Eftersom temat var framtiden ville jag visa det stora obehag man kan känna inför just framtiden, när man inte vet hur den blir. Tanken var att gestalta den oro man kan känna inför en framtid där man vet att man kommer ställas inför något man är rädd för. Jag ville rita hur oron kan eskalera snabbt och bli oproportionerligt stor, hur en till synes och för andra liten sak kan kännas helt enorm och oöverstiglig. Det var också viktigt att visa att det kan hjälpa att dämpa oron när någon ser en och tar en på allvar.”
Alma Törn

”Drömfrukten handlar om att få välja sin egen framtid, oavsett vad omvärlden tycker och vill.”
Maria Turtschaninoff

”Att skriva på temat framtiden för den målgrupp som har mest sådan kvar är förpliktigande. För mig har den svåraste insikten att omfatta vad gäller den avlägsna framtiden alltid varit att den antagligen kommer befolkas av människor som ändå är ganska lika oss. Jag har i min berättelse försökt fånga dessa enorma vidder av tid genom ett föremål, och vad det betyder idag och kommer betyda imorgon.”
Jack Werner

”Det kan vara knepigt att flytta, speciellt när man måste lämna sin planet. Då kan det behövas en vän att lita på. Men Ci, som min historia handlar om, vill ändå helst klara sig själv. Tills en dag ... det här är en berättelse om marsianer, överraskningar och att få tillbaka sitt hopp.”
Anna-Clara Söderlund

”Tanken på att resa i tiden är oerhört fascinerande. Vad skulle hända om personer från olika tider fick kontakt med varandra? Skulle ett barn från framtiden kunna bli vän med ett barn från tid som passerat eller skulle de inte ha någonting alls gemensamt?”
Ida Ömalm Ronvall

Relaterat

Framtid: 11 berättelser för mellanstadiet

Om boken

En mystisk brevvän, en upptäckt som ställer världen på ända, en bilfärd som förändrar allt ...

Framtiden kan ligga flera tusen år framåt i tiden, eller bara ett ögonblick bort. Här har vi samlat tio noveller och en tecknad serie som på olika sätt handlar om framtiden. Några utspelar sig i vår tid och värld, andra i en helt annan tid i ett helt annat universum. Några kommer att få dig att skratta, andra att tänka till. En härlig blandning av kalla kårar, sorg, humor och spänning när den är som allra bäst!

Medverkar gör: Karin Aspenström, Oskar Kroon, Ida Kjellin, Oskar Källner, Kerstin Lundberg Hahn, Anna-Clara Söderlund, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Turtschaninoff, Jack Werner och Ida Ömalm Ronvall.

Kerstin Lundberg Hahn, Gustav Tegby, Antologi , Oskar Källner, Ida Ömalm Ronvall, Jack Werner, Anna-Clara Söderlund, Oskar Kroon, Alma Thörn, Karin Aspenström, Ida Kjellin, Maria Turtschaninoff

Framtid: 11 berättelser för mellanstadiet