Nominerad till Barnens Romanpris i Karlstad 2020!

Foto av :

Illustratör: Karl Johnsson

Publicerad:

2020-09-07

Bortförda, som är den första boken i science-fiction-serien Imperiets arvingar, har nominerats till Barnens Romanpris i Karlstad. Nu kommer 27 klasser i åk 6 att rösta på sin favorit och i januari avslöjas vilken bok som vann.

Berättelsen tar avstamp i en mammas försvinnande i Uppsala, men snart befinner sig huvudpersonerna Alice och Elias långt ute i rymden och jagar märkliga varelser.

De två första böckerna i serien, Bortförda och Järnrosen gavs ut samtidigt förra året, och nyligen släpptes den efterlängtade tredje delen i serien, Gravplaneten.

Kapitlen i serien är korta och lättlästa med mycket dialog, och böckerna är fylld av häftiga fyrfärgsbilder. Bakom serien ligger Oskar Källner och Karl Johnsson – båda välkända inom fantastiksverige.

Barnens Romanpris i Karlstad är ett läsfrämjande projekt för årskurs 6 i Karlstads kommun som startade 2013. I år är det 27 klasser i åk 6 har besökt något av biblioteken i Karlstad och fått fem böcker presenterade för sig. I december kommer klasserna att rösta på sin favorit och i januari 2021 avslöjas vilken bok som vann.

Priset har tidigare delats ut till bl. a. Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck och Tulpanpojken av Christina Wahldén. 

Relaterat

Imperiets arvingar 1: Bortförda

Om boken

Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För i samma skog befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som är ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Och det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende ...

Bortförda är den första delen science-fiction-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända. Berättelsen om Alices och Elias resa ut i rymden är kort och gott storslagen.

Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog, och boken är fylld av häftiga fyrfärgsbilder däribland en utvikbar illustration av rymdskeppet Stillheten.

Oskar Källner, Karl Johnsson

Imperiets arvingar 1: Bortförda

Relaterade artiklar

Tidernas kupp räddar Imperiets framtid

Oskar Källners och Karl Johnssons science fiction-serie för mellanstadiebarn, Imperiets arvingar, är nu framme vid den femte boken om besättningen på rymdskeppet Stillheten. Fängelseflykten är späckad med äventyrliga upptåg, men handlar också om det förflutnas makt över nuet och om modet att följa sitt eget samvete.