Nya ljudböcker för barn och unga i oktober

Publicerad:

2020-10-27

Oktober bjuder på massor av nya ljudböcker för barn och unga som du hittar hos bl.a. Storytel. Följ med världens mest nyfikna och älskade apa på roliga upptåg och lyssna på alla tre delar i Tobias Söderlunds hyllade trilogi Spökkameran.


0-3 år


Alla känner Jujja Wieslanders världsberömda Mamma Mu och Kråkan. Vina Vina är en annan spännande bekantskap för de lite yngre barnen. Jujja läser fem berättelser!

Vin Vinas vän 

Vina Vina längtar efter en vän. Plötsligt syns spår i snön. Och under granen ser Vina Vina en vargnos som nosar och en vargsvans som viftar. Kan det vara en vän?

Vina Vinas födelsedag

Äntligen är det Vina Vinas födelsedag! Vina Vina ligger i sängen och väntar på att bli firad. Men det är alldeles tyst. Varg vet ju inte hur man gör på födelsedagar.

Vina Vinas vargpinne

Vina Vina har hittat en pinne! Man kan leka motorsåg med den (örrrn örrrn örrn) eller metspö (dropp dropp dripp) och man kan rita långa streck i sanden. Men framför allt kan man använda den när vargen kommer. 

Vina Vinas vinter

Det har blivit vinter hos Vina Vina och Varg. På sjön ligger tjock is. Vina Vina åker skridskor, Varg gillar inte skridskor. Men att sitta på Vina Vinas spark är mysigt! Fort, fort åker de på sparken. Längre och längre bort! Det blir mörkare bland träden och plötsligt är de vilse. 

Vina Vina springer fortare än flugan 

Vina Vina kan inte sitta still! Han springer fort, fort. Varg springer efter. Vina Vina hoppar jättehögt, Varg hoppar också. Vina Vina bär tunga stenar i sina händer. Det kan ju inte Varg, men Varg kan simma – vargsim, det kan inte Vina Vina.

3-6 år

Här kommer skogsmaskinerna av Arne Norlin och Jonas Burman

Nu är Halvan skogsmaskinist, han jobbar i skogen och kör en skördare. En spännande och lärorik berättelse om skogen och livet som skogsarbetare i både idag och förr i tiden. Jonas Karlsson läser.

Mortina och den förskräckliga kusinen av Barbara Cantini

En lagom läskig historia om zombiebarnet Mortina som bor med sin faster Krypta i det Gamla kråkslottet. När det ringer på dörren blir Mortina glatt överraskad. Men hu! Det är hennes snobbiga, urtrista kusin Dilbert! Vem har bjudit dit honom? Innan hon vet ordet av ringer det på dörren igen. Och igen, och igen, och igen! Snart är alla Mortinas vänner samlade, men vem har bjudit dit dom och var tog faster Krypta vägen? Ella Schartner läser.

Nu blir det jul, Pytte av Ingrid Flygare

Äntligen snöar det över hästgården Granbacken. Det betyder att det snart kommer bli jul! Jul? Det har shetlandsponnyn Pytte aldrig hört talas om. 

Nu finns ännu fler äventyr om och med världens mest nyfikna, och älskade, apa av H.A. och Margret Rey att lyssna på. Michel Riddez läser:

Nicke Nyfiken bakar pannkakor

Varje år är det pannkaksfrukost i staden för att samla in pengar till barnsjukhuset. Alla går dit för att äta pannkakor och ha roligt. Pannkakorna luktar verkligen gott! Nicke blir nyfiken. Han vill bli hjälpreda. Han kan också baka pannkakor!

Nicke Nyfiken drömmer om tivoli

Nicke Nyfiken har varit på tivoli. Hela dagen har han varit för liten för allt som är roligt. Nu är han trött. Nicke drömmer att han är stor och kan göra allt han vill.

Nicke Nyfiken hittar hundvalpar

Nicke Nyfiken och hans vän åker till Djurens Vänner. Där bor många borttappade djur. En liten hundvalp har just rymt. Nicke blir nyfiken – vem är det som skäller?

Nicke Nyfiken matar djuren

Nicke Nyfiken är i djurparken med sin vän. Nicke blir nyfiken – det verkar så roligt att mata djuren! Han vill gärna dela med sig av sina jordnötter.

Nicke Nyfiken på rymdfärd

Nicke Nyfiken är en snäll liten apa, men han är alltid så väldigt nyfiken. En dag får han ett brev från professor Klokman. Han vill att Nicke ska ta en tur i hans rymdskepp. Det vill Nicke gärna!

God Jul Nicke Nyfiken

När Nicke och mannen med den gula hatten ska köpa gran kommer Nicke bort! Han klättrar upp i en stor, fin gran som plötsligt huggs ner och fraktas iväg till barnsjukhuset. Men även om Nicke är rädd så är han förstås nyfiken också. På sjukhuset är det ju så roligt och spännande! Och den nya granen, som är så fin, måste ju dekoreras. Det sätter Nicke igång med - på sitt sätt! Oj så tokigt det blir. Men till sist får barnen förstås en väldigt kul jul med Nickes hjälp!

6-9 år

Sommarskuggan och kalasbuset av Tina Mackic och Johanna Arpiainen 

Lykke och Isak har läst en ramsa för att locka fram Sommarskuggan. Tänk vad kul det skulle vara om superbusaren dök upp på Isaks kalas i leklandet! Det är åtminstone vad Lykke och Isak tror innan kalaset får besök av den magiska dräkten. Angelika Prick läser.

Troll i järngruvan av Martin Olczak och Anna Sandler

Det ser mörkt ut för Jack. Hans lillasyster Ebba är fortfarande fånge hos trollens härskare Bergadrottningen. Hur ska de kunna befria Ebba och besegra Bergadrottningen? Hon är ju det mäktigaste och hemskaste trollet genom alla tider! Anastasios Soulis läser.

Viggo och kärlekskaoset av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria

Hur känns det egentligen att vara kär? Som att man vill dansa fånigt i köket och skicka en massa hjärtan i telefonen, som pappa gör till sin nya tjej? Eller som att man vill pussas hela tiden och nästan äta upp någon, som mamma vill göra med Nils? Eller kanske, kanske, kanske som att man blir alldeles bubblig och skrattig, som Viggo blir när han träffar Roya på stranden? Farzad Farzaneh läser.

9-12 år

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner 

Isas pappa hamnar på sjukhus. Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett där man inte får ha skosnören och där alla fönster och dörrar är låsta. Ungefär samtidigt händer det otroliga: Isa blir lucia när de lottar i klassen, det är hon som ska stå längst fram och läsa dikt och få stearin i håret. Men kan pappa komma och kolla? Kommer han att vara tillräckligt frisk?

Nu finns alla tre delar i Tobias Söderlunds hyllade spänningstrilogi Spökkameran inlästa av Ella Schartner. De första två delarna nominerades till Crimetime Award Årets barndeckare 2020!

Prästgårdens hemlighet 

Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin. Besöket blir otäckare än hon väntat sig ...

Ljusklotets mysterium 

Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått från dess förra ägare.

Slottsruinens förbannelse 

Vanessas video från Martebo är nominerad till Årets video på Youtubegalan! Hon och Tanja åker till prisutdelningen i Stockholm, och hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått från dess förra ägare. I en hemsökt slottsruin norr om Stockholm möter Vanessa sin hittills tuffaste motståndare.

12-15 år

Fåglarnas konferens av Ransom Riggs

Jacob Portman är, efter att ha besegrat det monstruösa hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med, och de gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. Katharina Cohen läser den femte boken om Miss Peregrines besynnerliga barn.

Unga vuxna

Kort kjol av Christina Wahldén

Äntligen sommarlov! Stämningen är hög och Myran och hennes klasskamrater från första ring åker ut till Djurgården för att fira. Det blir en ganska blöt kväll. Myrans bästis mår illa och åker hem, men Myran följer med två klasskompisar hem på efterfest, två killar. Hon tycker inte att det är något särskilt med det, de är ju kompisar ...
Ella Schartner läser Christina Wahldéns debut från 1998, som genom drygt två decennier nått hundratusentals läsare. Nu kan fler ta del av innehållet och diskutera viktiga frågor som samtycke och vad som är ett sexuellt övergrepp.