Här är sommarens bästa ljudböcker för barn och unga

Publicerad:

2021-07-02

Sommaren bjuder på massor av rolig och spännande lyssning! Nya berättelser om Halvan, Emil Wern och Familjen Monstersson. Nagelbitarspänning av Ingelin Angerborn och Camilla Sten. Och klassiker som berättelserna om Lilla Anna och Långa Farbrorn och Historien om någon.

0-3 år

7 berättelserna om Lilla Anna och Långa Farbrorn av Inger och Lassse Sandberg

Långa Farbrorn är mycket lång och lite eftertänksam. Lilla Anna är liten och mycket modig. Tillsammans löser de alla problem! I helt nya och ljudlagda inläsningar med Anders "Ankan" Johansson och Bibi Lenhoff: Lilla Anna och lilla Långa Farbrorn, Var är Långa Farbrorns hatt?, Lilla Anna och Långa Farbrorn på havetLilla Anna och de mystiska frönaLilla Annas julklapp, När Lilla Anna var förkyld och Lilla Anna och trollerihatten

3-6 år

Gosedjursfesten av Elin Johansson och Hanna Granlund

Precis när vi kommer fram till skolan så ser jag att alla har med sig sina gosedjur, alla utom jag. Pappa vinkar hej då, och här står jag själv utan mitt bästa gosedjur, Frassen. En helt vanlig dag förvandlas till räddningsaktion med hela förskoleklassen. Moa Lundqvist läser.

Fallet med det mystiska blodet av Helena Kubicek Boye

Första delen i den nya bokserien Jojos deckarklubb är en fartfylld bilderboksdeckare för kluriga barn. När Jojos hund Doris hittar blod på en bänk förstår Jojo genast att något mystiskt måste ha hänt. Tillsammans med tvillingarna Otto och Einar ska hon lösa fallet. Med förstoringsglas, den nyfikna hunden Doris och livlig fantasi är de igång. Det visar sig snabbt att allt inte är som de först trott. Greta Boman Hedin läser.

Här kommer glassbilen av Arne Norlin

Tänk dig att få köra en glassbil! Det får Halvan göra, han kör från kvarter till kvarter runt om i stan samtidigt som han spelar den välkända melodin och säljer glass till alla barn. Följ med på en spännande dag i glassbilen! Lär dig om hur det är att jobba i en glasskiosk på hjul och hur glassbilen faktiskt hjälper räddningsorganisationer att hitta barn som gått vilse, i denna faktaspäckade bok för de minsta fordonsälskarna. Jonas Karlsson läser.

Historien om någon av Åke Löfgren 

Vem är den mystiske Någon som gjorde en våt fläck på golvet, stjälpte mormors bord, åt upp två fiskar, drack upp mjölken, fiskade upp en guldfisk, välte ner en kruka, åt upp en råtta och slank ner i vasen? Claes Månsson läser Åke Löfgrens älskade bilderboksklassiker.

Se upp, Stella! av Susanne Trydal och Ellen Ekman

Stella är fem år och hennes storasyster Agnes är den bästa storasystern i världen. Hon är cool, mycket äldre och går till och med i skolan. Stellas storasyster kan nästan allting. En dag berättar Agnes att Stella kommer bli blind om hon sitter sådär nära teven. Stella tänker att i så fall är det lika bra att börja öva på att vara blind redan nu ... Moa Lundqvist läser.

Stora djurbajsboken av Anna Hansson

Djurbajs fyller faktiskt fler funktioner än man kanske först anar. Jonas Leksell läser om hur dyngbaggarna som bygger sina barnkammare i dynga, sengångarna som är sega även när det kommer till att bajsa och om kaninerna som faktiskt bajsar ut samma mat två gånger.

Gulliga lillebror av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu

Dorrans lillebror är inte alls så där gullig som alla säger, ändå bryr sig mamma mest om honom. Hon vill också vara bebis! Om hon sätter på sig lillebrors bebiströja så kanske mamma kommer att gulla med henne också? Fredde Granberg läser. Kommer som ljudbok den 23 juli.

Dorran går på loppis av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu

Idag ska Dorran gå på loppis med mamma och lillebror. Hon har fått en helt egen guldpeng att handla för! Men pengen är slut när Dorran just fått syn på precis exakt en sån prinsessklänning som hon alltid har önskat sig och där vid ett annat bord står ju en gubbe och säljer kakor! Men mamma säger nej, det blir inga klänningar och inga kakor heller. Dumma mamma! Dorran MÅSTE ju ha dem! Fredde Granberg läser. Kommer som ljudbok den 23 juli.

Dorran och dinosarna av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu

Dorran älskar dinosaurier! Och hon vet nästan allt om dem. Idag ska Dorran, mamma och lillebror gå på museum för att titta på dinosaurieskelett! Så fort de kommer in på museet glömmer Dorran bort att man inte får springa där inne. Det är ju så mycket att titta på. Hon rusar genom salarna, men så plötsligt stannar hon! I salen längst in står en spinosaurus med sylvassa tänder ... Tänk om den lever!? Fredde Granberg läser. Kommer som ljudbok den 23 juli.

6-9 år

Vårt lilla landslag - Seriespelet av Mats Wänblad

I den fjärde delen om det lilla landslaget är det äntligen dags för seriespel. Det Lilla landslaget ska möta en massa lag från olika klubbar. Det spelar inte så stor roll om man vinner eller förlorar. Fast det tycker inte Jusse. Han vill att de ska vinna hela serien, och när han får veta att ingen räknar poäng blir han vansinnig och hotar med att sluta i laget. Kommer Lilla landslaget att klara sig utan sin bästa spelare? Jonas Karlsson läser.

Värsta tjuven av Anna Jansson

Det är sommarlov och en ovanligt fräck tjuv har börjat härja i staden. Under nätterna försvinner värdefulla saker, en efter en. Emil Wern och hans detektivgäng börjar genast undersöka fallen och får till en lista över misstänkta. Kan skurken vara deras granne Edla, som alltid sitter uppe för att hon inte kan sova? Eller tant Hulda som rastar sin katt om nätterna? Kanske är det den vresige mannen som kör ut pizza? Till och med en polis står på de misstänktas lista. Jonas Karlsson läser.

Familjen Monstersson: Djurparken Skräcken av Mats Wänblad

Efter ett besök på en djurpark får Boris en toppenidé: De ska öppna en egen djurpark i Familjen Monsterssons trädgård! Att hitta djur är inga problem, det finns grodor och änder – och Polly och Mysis, förstås. Det kan ju inte bli annat än succé, eller …
Christian Fex läser.

Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus av Tobias Söderlund

Tobias Söderlund är tillbaka med de två första böckerna i en ny serie för de yngre bokslukarna som inte drar sig för att läsa om spöken och annat nervkittlande. I Mysteriet på kyrkogården (bok 1) och Docksamlarens hus (bok 2) löser ​Ellen mysterier tillsammans med bästa vännen Lorraine och Spökhunden Buster. Ella Schartner läser.

Fasliga fakta av Anna Hansson 

Angelika Prick läser den alldeles lagom skruvade faktaboksserien om utdöda djur, läskiga kryp, otäcka varelser och mystiska platser. I serien ingår: Fasliga fakta om utdöda bestar, Fasliga fakta om äckliga kryp, Fasliga fakta om rysliga varelser och Fasliga fakta om märkliga platser.

9-12 år

Imperiets arvingar: Minnesskrinet av Oskar Källner och Karl Johnsson

I den fjärde delen i sci-fi-serien Imperiets arvingar fortsätter Alices och Elias resa på rymdskeppet Stillheten. Nu har de anlänt till planeten Tenia och får som uppdrag att hämta ett stulet minnesskrin. Vad som från början såg ut att vara ett enkelt uppdrag visar sig vara svårare än vad det trott. Snart är de inblandade i en kamp på liv och död, där hela imperiets framtid står på spel. Katharina Cohen läser.

Ett evigt jag: Projekt Pisces av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen

I den tredje delen i Zodiakserien återförenas Amanda, Rasmus, Bim och Juanita med Bims gamla ungdomskärlek, Umberto. De har inte träffats på trettio år, men han har märkligt nog knappt åldrats. Gänget bestämmer sig för att följa Umberto på kryssningsfartyger Semper luvenis där han jobbar. Men kryssningen blir inte lika avslappnande som de hade hoppats. Snart befinner de sig mitt i ett skräckinjagande experiment. Kan åldrande verkligen bromsas,
är evig ungdom möjlig? Tobias Jacobsson läser.

Kristallgrottan av Åsa Rosén

I den andra delen i trilogin Viskornas dal blandas andlös spänning, kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Det har gått ett halvår sedan Iza blev krönt till väktarinna nere i Viskornas grottsalar. Sedan dess har allt varit som vanligt för Iza. Men plötsligt uppstår ett nytt hot mot kristallgrottan när den hänsynslöse gruventreprenören hittar fynd i Kaulinpää. Med ens behöver viskorna sin väkratinna. Electra Hallman läser.

Guldkorset av Peter Lindström

Guldkorset är den andra spännande boken om Södermalmsdeckarna De tre tigrarna. När två kyrkor i Stockholm blir bestulna på två kors av renaste guld rycker Ester, Harry och Sigge från deckarklubben De tre tigrarna in. Snart är de ett nytt klurigt fall på spåren. en gåtfull lapp leder dem till nervkittlande spaningar på kyrkogårdar och bland Vitabergsparkens gamla kåkar. Hanna Alström läser.

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende av Moa de Bruin

Clara Henry läser andra boken om Vera Svanson och hennes knäppa familj. Vera har en ny dagbok som hon döpt till … (trumvirvel) ... Dammtuss! I Dammtuss skriver hon om allt som händer i sin knasiga familj Men det är inte bara hemma det händer tokigheter. Någon har klottrat på väggen i skolans aulan och rektorn hotar med att lägga ner dramagruppen. Det får bara inte hända, att stå på scen är det bästa Vera vet! Dessutom går ju Hugo i dramagruppen. Hugo, som Vera ABSOLUT INTE är kär i längre. 

Mobilen av Petter Lidbeck

I fjärde delen i Lidbecks populära Signe Holm-serie delas en ny sorts mobil ut gratis på torget. Elsa får en och hamnar genast i centrum. Telefonen har en massa smarta funktioner och tycks nästan kunna läsa användarens tankar. Alla är sjukt imponerade, bara Elsas kusin Signe misstänker att något är fel ... Emma Peters läser.

Hjärta av mörker av Ingelin Angerborn

Hilding och hans kompisar ska spela sommarteater vid den ödsligt belägna Korpa Gruva. Enligt sägnen vakar gruvfrun över platsen och varnar besökare för olyckor och ras. Men hon kan också straffa den som gör något dumt ... Allt är så klart bara gammalt skrock, men det dröjer ändå inte länge förrän Hilding och de andra börjar undra. För vad är det för konstiga ljud de hör nerifrån gruvan? Och vems är handen som Mårten känner i sin nacke? ​Ingelin Angerborn är tillbaka med en ny, mysryslig bladvändare! Författarinläsning.

Unga vuxna

Midnattsblot av Camilla sten

I den fristående fortsättningen i Järvhögatrilogin blandas nagelbitande spänning med magisk realism. Efter den försvunna eleven Markus återfanns vid liv har allt återgått till det vanliga i Järvhöga. Men för Julia är inget sig likt. Det som lurar bland träden och lockar pojkar in i skogen finns fortfarande kvar där ute. Markus rumskamrat Emil anar även han att något inte är som det ska på skolan. Det visar sig att ingen går säker i Järvhöga och Julia och Emil måste försöka rädda sig själva och de dem älskar innan det är för sent. Electra Hallman läser.