Här är höstens bästa ljudböcker för barn och unga

Publicerad:

2021-11-29

Höstens ljudböcker bjuder på både humor och spänning! Här finns såväl rogivande avslappningssagor som nya historier om Olle & Bolle, Berit och Nina. Spännande rymdäventyr i form av Imperiets arvingar och klassiker som Lena Anderssons berättelser om Kotten och Stina.

3-6 ÅR


Avslappningssagor av Helena Kubicek Boye

Hjälp ditt barn till en lugn och skön stund med rogivande avslappningssagor! Idag lever många barn ett stundtals stressigt liv med långa dagar, många aktiviteter och ett stort informationsflöde. Vila och återhämtning är ett måste för att orka med och må bra. Med sagorna får du en guidad vilostund inspirerad av mindfullness som hjälper ditt barn att komma ned i varv. Ludvig Josephson läser: 
Avslappningssagor – Kroppsavslappning med en fjärilAvslappningssagor – Guppa på ett löv i en sjöAvslappningssagor – Olika färger och formerAvslappningssagor – Fluffiga moln och Avslappningssagor – Vilda djur

Berit älskar Russin, Berit ljuger och Berit vill inte av Annica Hedin och Per Gustavsson

Berit är en egensinnig och bestämd tjej med ett stort hjärta. Böckerna om Berit hanterar sånt som ibland kan vara svårt att prata om: kärlek, lögner och att ta saker som egentligen inte är ens egna. Och hur gör man om man har ljugit för någon man gillar? Eller om man bara vill leka ifred? Gustaf Hammarsten läser.

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman

Idde känner alla katter som bor i området. Hon vet vad de heter, och var de gillar att bli klappade. Men en dag ser hon en katt hon inte känner igen. Det måste vara en bortsprungen katt! En berättelse om en bortsprungen katt som får sin lösning när Idde tar saken i egna händer. Hjärtevärmande om kattälskande Idde. Philoméne Grandin läser den andra boken om Idde!

Olle & Bolle på väg hem och Dags att sova, Olle och Bolle! av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman

Olle och Bolle är bröder. Olle är äldst och kan många svåra ord. Bolle kan nästan inga ord alls så han skriker mest. De bor med sin mamma i en lägenhet mitt inne i stan, precis vid en kyrka. Tova Magnusson läser. 

Mallan, pappa och förskolan av Jonas Lindén och Mia Nilsson Evidon

Idag ska pappa vara på förskolan hela dagen, ända till efter mellis. Mallan tycker att det ska bli jättekul, hennes mage är alldeles full med pirr. Men pappa är inte så himla bra på att vara på förskolan. Han klantar till det hela tiden. Det blir faktiskt jätterörigt. Sissela Kyle läser. 

Den tråkigaste dagen av Jonas Lindén och Mia Nilsson Evidon

Det är sommar och det regnar. Mallans bästisbästis är bortrest och lillebror och pappa bara sitter vid köksbordet och babblar. Mallan tycker att det är världens tråkigaste dag. Men ute på gården träffar hon sin dagiskompis Olov. Och plötsligt är leken igång och det ena infallet ger det andra ... Sissela Kyle läser den andra boken om Mallan.  

Juan och Rosalia av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

En dag när Juan kommer till torget är Rosalia inte där. Och fast han väntar, kommer hon inte. Tänk om hon har kommit bort! Juan blir förtvivlad och bestämmer sig för att leta reda på henne. Men var var det nu hon bodde? Juan och Rosalia är en berättelse om den första stora kärleken. Sissela Kyle läser. 

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon älskar henne! Cerisia har två marsvin och en hund som heter Pållan. Cerisias storebrorsa heter Elme. Själv heter Siv bara Siv. Cerisia bor i ett annat hus och nu ska Siv sova över hos henne första gången. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne ... Sissela Kyle läser.  

Gittan gömmer bort sej av Pija Lindenbaum

Gittans kompis Hjördis går inte på förskolan. Hon får vara med barnflickan Puma, och eftersom de bor i samma trapp kan Gittan gå dit och hälsa på ibland. Puma har svartmålade ögon och tatuerade armar. Där finns småungar också. Och en gång när Gittan och Hjördis leker med dem blir leken vild, och det som inte får hända händer. Gittan råkar tappa en av småungarna ... Sissela Kyle läser.  

Vi måste rädda julen av Ellen Karlsson

Ulla Skoog läser årets adventsbok 2020! Ett fartfyllt och roligt äventyr med målet att rädda julafton. Det julpysslas i raketfart, äts kristyr och slemmig sill, och tomtekläderna bärs förstås på daglig basis allt för att kompensera den jul som kan ha gått förlorad. Första avsnittet släpps den 1 december! 

Ulf Lögrens böcker om Ludde är humor för små människor! 
Ludde har en nalle som är väldigt busig och väldigt påhittig. Men Ludde gillar honom ändå. Och han får sova i Luddes säng! En rolig fantasilek och den lilla läsaren får känna sig duktigare än Ludde. Claes Månsson läser:
Ludde och fluganLudde och HugoLudde kan flygaLudde bygger kojaDoktor LuddeCirkus LuddeLudde och hans vännerLudde och otursdagen, Ludde och utflykten Släpps den 3 december!

Kottens hemlighet av Lena Andersson

En efter en kommer Kottens vänner på besök en sommardag. Men Kotten har inte tid med dem. Vad är det för hemlighet hon har? En inläsning av Cecilia Nilsson. Släpps den 10 december!

Lilla kotten får besök av Lena Andersson

Nu sitter Lilla Kotten så ensam i sitt kök. Där har hon suttit länge och väntat på besök. Det skulle vara roligt om du vill vara me och komma hem till Kotten och dricka en kopp te. Välkommen på besök i dag i Kottens kök! En inläsning av Cecilia Nilsson. Släpps den 10 december!

Kotten, Grisen och lilla vännen av Lena Andersson

En kväll inne hos Kotten när allt är lugn och ro hörs gnissel ifrån grinden - nån vill komma in och bo. En som är vilsen och längtar hem till mamma och snälla Kotten säger meddetsamma: "Kom in och sätt dig lilla vän. I morgon blir allt bra igen!" Släpps den 10 december!

Storm-Stina av Lena Andersson 

Om somrarna bor Storm-Stina med sin morfar på en ö i skärgården. De fiskar och gör strandfynd. Men mest spännande är det när det stormar. En natt ger sig Stina ut ensam i stormen för att få vara med om ovädret. Sissela Kyle läser. Släpps den 10 december!

Stina och stortruten av Lena Andersson

På sommaren bor Stina hos sin morfar på en skärgårdsö. På ön bor också Stortruten. Han är gammal vän till morfar och har levt ett äventyrligt liv. Stortruten kan berätta de vildaste historier om skeppsbrott och annat spännande. Hemskt och härligt - precis som Stina vill ha det! Sissela Kyle läser. Släpps den 10 december!

6-9 ÅR 

Tokigt på en torsdag av Emelie Andrén

Den här torsdagen blir allt tokigt. Vilma, Hugo och Alex ska rida hos morbror David på hans gård, men Vilma är inte som vanligt. Hon och Alex börjar bråka och Vilma blir jättearg - och elak. Vad är det som har hänt med henne? Viktor Åkerblom läser den fjärde boken om Hugo och Vilma.

Sommarskuggan och campingbuset av Tina Mackic

Sommarskuggan har under flera somrar lurat barn och vuxna i programmet Sommarlov. Den magiska dräkten är ständigt på jakt efter sin utvalda person, om den skulle hitta den så blir Skuggan fulländad! Det får bara inte hända, och det är därför Struts fått uppdraget att se till att skuggkistan blir inlåst för alltid. Angelika Prick läser tredje boken om barnens favoritskurk! 

Allt är fel av Sofia Nordin och Kajsa Gordon

Det är sommarlov och Herman ska åka till Anna-Klaras landställe. Det är ganska nervöst, för det är första gången han sover borta utan mamma och pappa. Och livet på landet visar sig vara ganska knepigt. Det finns nästan ingen mobiltäckning, man äter filbunke till frukost och i skogen står det en massa konstiga gamla bilar. Dessutom fyller Anna-Klara år och Herman har ju ingen present med sig. I alla fall inte till henne … Philoméne Grandin läser tredje boken om Anna-Klara och Herman. 

Kampen mot tramset av Sofia Lundberg

Fantasi och annat trams är det värsta Loui och Rio vet. De är bästa vänner och har startat en vetenskapsklubb för att göra världen lite bättre. Men hur ska de tackla fantasin när den plötsligt tränger in i verkligheten? Loui och Rio. Kampen mot tramset är ett vilt äventyr fullspäckat med galna inslag och en hyllning till fantasin. Johanna Westman läser.  

Ninas syskonbok av Emi Guner

Nina har äntligen blivit storasyster, men det är tyvärr inte bara så härligt som hon hade tänkt. Ibland känns det som att ingen har tid med Nina längre och att alla bara pratar om hur underbar och fin lillebror Bruno är fast han inte gör något annat än sover, skriker, äter och bajsar. Charlotta Jonsson läser den sjätte fristående boken om Nina.

Världsrekord i jul av Anna Jansson

Det är juletid på Gotland och snart dags för jullov för Emil och hans kompisar. Men innan det börjar ska en extraordinär tillställning gå av stapeln, nämligen VM i pepparkakshus (vilket naturligtvis står för Visby mästerskap). Men när tävlingsbidragen ställs ut är ett av pepparkakshusen spårlöst försvunnet! Jonas Karlsson läser den 20:e boken om Emil Wern detektiv!

Intresseklubben av Anna Hansson
Visste du att ormar luktar med tungan? Eller att sjöhästhonan lägger sina ägg i en ficka på hanens mage? Eller att råttor är mästare på att hoppa? I Intresseklubben får du lära dig en massa fnissrolig fakta om djur. Varför inte lära sig något när man ändå har roligt? Katharina Cohen läser Myrstackarna, Råttsvansarna, Fiskstjärtarna och Ormtjusarna

Lurad av Vivi Wallin

Roliga bus, läskiga bus, kladdiga bus, äckliga bus ... Finns det något roligare än att busa? Inte om du frågar busproffsen Vivi och Knut. ​I fyra avsnitt av LURAD! finns de bästa tipsen för riktigt lyckade bus. Författarinläsning! Släpps den 21/12!

9-12 ÅR

Den försvunna nyckeln av Petter Lidbeck

Siris och Tyras granne hittas död och en polisutredning inleds. Allt tyder på att han råkat ut för en olycka, men det är något som inte stämmer. Pella, Siri och Tyra börjar nysta i fallet. Spännande, läskigt, oförutsägbart och med en stor portion humor. De tre deckartjejerna liknar inga andra! Mirja Turestedt läser. 

F som i sämst av Cilla Jackert

Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså). Miriam är Jonnas storasyster, och hennes raka motsats. Hon är dessutom bäst på att spela gitarr och sjunga, och självklart blir hon vald till skolans lucia. Kanske är Jonna den enda i hela världen som inte gillar Miriam? En natt smyger hon in i systerns rum med en sax i högsta hugg. Det ska bli kul att se vad alla på skolan tycker om en ojämnt snaggad lucia. Alva Bratt läser.  

Fängelseflykten av Oskar Källner och Karl Johnsson

Alices och Elias resa genom galaxen fortsätter. Brock har blivit bortförd av azkalorerna och Stillhetens besättning följer efter. De är oroliga för honom, men också för Alice. Efter vistelsen hos minnesväktarna har hon börjat höra röster och ser saker som inte finns. Katharina Cohen läser Fängelseflykten som är den femte delen i science-fiction-serien Imperiets arvingar.

Aldrig backa av Cina Friedner

Välkomna till klass 5 A! Med både humor och allvar skildrar Cina Friedner en mellanstadieklass där tjejerna fått nog och gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar – för alla inblandade. Alva Bratt läser.  

Serien om Emma & Johanna av Ingelin Angerborn
Jag älskar Elliot! Så skriver Johanna i sin dagbok. Nästan precis likadant skriver Emma i sin. Elliot är den nya, supergulliga killen, som precis har börjat i Johannas och Emmas skola. Och han är förstås alldeles, alldeles underbar ... eller? En serie full av vänskap, pirrande kärlek, pussar och P.S. Mikaela Knapp och Greta Boman Hedin läser Pussar och PSKramar och krångel och Hjärtslag och hjärnsläpp