Vinnarna korade i Den stora läsutmaningen

Foto av :

Stefan Tell

Publicerad:

2022-01-25

Malmö-skola vinner lästävlingen Den stora läsutmaningen efter att 26 868 fjärdeklassare tillsammans läst nära en halv miljon böcker under höstterminen 2021. Läsningen ökade med över 70% enligt de deltagande klasserna. – Fantastiskt! Det är otroligt hur eleverna tagit sig an utmaningen. Förhoppningen är att alla deltagare har lyft sin läsnivå ett eller flera snäpp, säger Jenny Edh Jansen, initiativtagare till Den stora läsutmaningen.

I september 2021 startade Den stora läsutmaningen, en ny, nationell lästävling för alla elever i årskurs fyra, arrangerad av Rabén & Sjögren tillsammans med Natur & Kultur, Bonnier Carlsen och Adlibris. Moroten: att vinna världens bästa klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. Över tusen klasser gick i mål efter en höst fylld av läsinspiration. Totalt 26 868 elever läste tillsammans 431 517 böcker. Det motsvarar i snitt 16 böcker per elev under tävlingsperioden, eller drygt en läst bok i veckan.

Vinnare av Den stora läsutmaningen 2021 är den klass som tillsammans läst flest böcker under tävlingsperioden. Nu kan klass 4 på Hindby skola i Malmö se fram emot en skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby under våren. Eleverna i klassen läste tillsammans 5969 böcker. De har läst massor både i skolan och hemma, och slog även två flugor i en smäll genom att använda läsutmaningen också i engelskaundervisningen.

Under tävlingen har bibliotekarier och lärare hejat på och stöttat eleverna. På Eriksdalsskolan byggdes det boktipsvägg med emojis, Sandsbro skola arbetade med frågehul för textsamtal, Braås skola firade med silviakaka efter 100 lästa böcker och Edvinshusskolan med film och popcorn. Eleverna har läst på biblioteket, i soffhörnan, på bokbussen, uppkrupna i träd eller liggandes på golvet. Fjärdeklassarna på Fridaskolan har läst högt för ettorna. På Internationella Engelska Skolan Östersund fick eleverna uppmuntrande videohälsningar från sina idoler.  

– Tävlingen verkar ha skapat läslust! Oavsett hur vi ser på tävlandet så är vinnaren den som läser. Det är viktigt att eleverna ges tid att läsa i skolan. Lärare som skapar förutsättningar för sina läsande elever möjliggör också för bättre läsflyt, rikare språk och gemenskap med skriftspråket, säger Anne-Marie Körling, tidigare läsambassadör och rådgivare till Den stora läsutmaningen.

Den stora läsutmaningen får helhetsbetyget 4,45 av 5 av lärarna, som uppskattar att läsandet ökat med i snitt drygt 70% tack vare tävlingen. 99% av medverkande skulle rekommendera andra lärare att delta. Siffrorna är baserade på enkät där 98% av medverkande lärare och bibliotekarier svarat.

– Det är jättekul att Den stora läsutmaningen får så högt betyg i utvärderingen redan detta första år, samtidigt har vi fått intressant feedback och förslag på hur tävlingen kan utvecklas. Det har varit viktigt för oss med en inkluderande tävling där alla barn kan delta på sin nivå, såväl de som aldrig läst en bok tidigare som bokslukarna. Men vi kommer absolut ta med oss önskemålen om att underlätta för lärarna genom tydligare avgränsningar i regelverket och nästa år kan det bli aktuellt att räkna läsminutrar i stället för antal lästa böcker till exempel. Vi ser verkligen fram emot att kicka igång en ny läsutmaning tillsammans med höstens fjärdeklassare, säger Jenny Edh Jansen, kommunikationsansvarig på Rabén och Sjögren som arrangerar Den stora läsutmaningen tillsammans med Natur & Kultur, Bonnier Carlsen och Adlibris.

Alla vinnare i Den stora läsutmaningen 2021

1a pris: Klass 4 på Hindby skola i Malmö med 5969 lästa böcker
2a-5e pris: Klass 4A på Dansutskolan i Gnesta, Klass 4B på Hermodsdalsskolan i Malmö, Klass 4A på Valsätraskolan i Uppsala, Klass 4C på Kyrkskolan i Täby.
Årets boktipsare: Klass 4 på Vireda skola i Aneby.
Dessutom lottades det bland alla deltagande klasser ut 10 bokpaket som bonusvinster.

Årets priser och samarbetspartners
Vinnande klass bjuds på en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidat besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens barndomshem Näs, nya Filmbyn med flera upplevelser arrangerade av Litteraturnod Vimmerby. I priset ingår övernattning på Astrid Lindgrens Världs gästboende, utvalda måltider och dessutom tågresa ToR Vimmerby från valfri ort med SJ.
2e till 5e pris i tävlingen är fina bokpaket.
I sidotävlingen Årets boktipsare går det ut på att dela med sig av sina läsupplevelser och skriva bokrecensioner på www.boktipset.se. Den klass som recenserar mest vinner i samarbete med SF Studios och FLX ett biobesök för hela klassen för att se bioaktuella Comedy Queen.

Om Den stora läsutmaningen
Den stora läsutmaningen är en nationell tävling för alla klasser i årskurs 4. Tävlingen arrangerades för första gången höstterminen 2021 med Beppe Singer som tävlingsledare. Tävlingsperioden löpte från 15 september till 15 december, och fjärdeklassarna fick möta några av sina favoritförfattare- och illustratörer digitalt; Ingelin Angerborn, Elin Ek, Anders Sparring och Per Gustavsson.
Bakom Den stora läsutmaningen står tävlingsarrangörerna Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris med målet att skapa läsglädje och bidra till att läsning blir en naturlig vardagsvana. Utredningar har visat att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och tävlingens syfte är att motverka det dalande läsintresset och skapa en morot för barnen att kämpa med ”läskondisen” även om läsningen kan vara motig eller svår. Den stora läsutmaningen får stöd och idéer av en Advisory Board bestående av Martin Widmark, Marie Trapp, Anne-Marie Körling, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

”Mail från förälder: ‘Min son väljer att läsa istället för att spela dataspel.’ Min klass har verkligen blivit peppade att läsa mer!”
Malin Edsö, lärare på Furutorpskolan i Vinslöv