Årets adventsbok: En tomtetävling med extra allt

Illustration av:

Lisa Moroni

Publicerad:

2023-10-05

För tolfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Idol möter Bäst i test i tomtelandet när nissen Noel deltar i en knasig tävling om vem som ska få följa med tomten och dela ut julklappar. Bakom Tomtarnas tävling står den Augustprisade författaren Johanna Thydell och de stämningsfulla illustrationerna är gjorda av Lisa Moroni.

Vinn Tomtarnas tävling – bli en slädtomte! Så står det på affischen som är uppsatt utanför godisaffären i Tomtelandets huvudstad. En av jultomtens slädtomtar har pensionerats, och nu ska åtta utvalda tomtenissar kämpa om platsen i en stor tävling. För åttaåriga, nyinflyttade tomtenissen Noel vore det en dröm att vinna. Tänk att få följa med jultomten till jorden, dela ut klappar, se en riktig människa och kanske få nya vänner på samma gång!

Men vägen dit är lång. Tillsammans med Mackarena – en väldigt liten ren – måste Noel ta sig igenom alla deltävlingar – skotta renbajs, hugga den snyggaste julgranen, klara av det värsta ovädret – hela vägen till den stora finalen. Noel är minst av alla och inte bäst på något särskilt. Kan han verkligen få drömmen att gå i uppfyllelse?

Tomtarnas tävling är ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul. Och när man har läst klart – är det julafton!

– När jag fick möjlighet att skriva en kalenderbok ville jag först och främst överdosera med jul-ingredienser. Tomtar i röda luvor, renar med snälla ögon, pepparkakor, stjärnor, pynt, granar, allt!

Jag ville att det skulle vara roligt och spännande, men samtidigt innehålla allvar och jobbiga känslor. Ljust blandat med mörkt, det är ju så livet är, för både stora och små.  Och, jag är själv väldigt tävlingsinriktad, älskar att titta på sport, så att skriva om en stor tävling, där man kan vinna en plats i tomtens släde kändes ju perfekt! De här tävlingarna är både rimliga (hitta den bästa granen, bygga en bra släde) och mindre rimliga (skotta renbajs, gömma sig för människor).

I boken finns också en hel del ordvitsar – inte minst när det gäller renarnas namn. Det känns som du hade roligt när du skrev?

– Jo. Är det någon jag roar så är det verkligen mig själv. Ordvitsar är något av det bästa jag vet. Vilket alla i min närhet är smärtsamt medvetna om. Så, att få hitta på passande namn till åtta renar var en mycket lycklig stund. Ipren heter renen som är så rädd för att skada sig, Loreen heter den divigaste av alla och Norén går helst runt och citerar dikter. Att ett gäng granar i berättelsen har god gran-sämja eller att Post Nordpolen alltid krånglar är också exempel på den här besattheten. Men finast av allt, för mig, är att huvudpersonen heter Noel, och att det betyder jul. Och att min underbara son också heter så. Det är dock inte han som är tomtenissen i boken. Det har jag lovat att påpeka, säger Johanna Thydell.

Bilderna är stämningsfullt illustrerade av Lisa Moroni.

– Det var både roligt och utmanande att illustrera Tomtarnas tävling. Att måla ett torg fullt av nissar ... ja, det kräver en viss tanke så att inte alla bara flyter ihop i en enda röd röra! Det roligaste var nog att måla själva husen i tomtarnas stad. Det var främst där jag satte sagotonen som jag ville att boken skulle ha, med små färgglada sagohus, snöklädda tak och ljusslingor. Renarna var också kul att rita – det är ju dessutom åtta olika renar, alla med sin egen personlighet, så var och en behövde ju också sin egen look, säger Lisa Moroni.

Relaterat

Tomtarnas tävling

Om boken

Ett magiskt juläventyr med humor, värme och full fart, i 24 lagom långa kapitel att läsa tillsammans under hela december fram till julafton.
Vinn tomtarnas tävling – bli en slädtomte! Så står det på affischen som är uppsatt utanför godisaffären i Tomtelandets huvudstad. En av jultomtens slädtomtar har gått i pension, och nu ska åtta utvalda tomtenissar kämpa om platsen i en stor tävling. För åttaåriga, nyinflyttade tomtenissen Noel vore det en dröm att vinna. Tänk att få följa med jultomten till jorden, dela ut klappar, se en riktig människa och kanske få nya vänner på samma gång!Men vägen dit är lång. Tillsammans med en väldigt liten ren måste Noel ta sig igenom alla knasiga deltävlingar – skotta renbajs, hugga den snyggaste julgranen, klara av det värsta ovädret – hela vägen till den stora finalen. Noel är minst av alla och inte bäst på något särskilt. Kan han verkligen få drömmen att gå i uppfyllelse?Bakom berättelsen står den Augustprisade författaren Johanna Thydell och de stämningsfulla bilderna är gjorda av Lisa Moroni."Som vanligt lyckas Johanna Thydell ... att skapa både spänning och trovärdiga och mångfacetterade karaktärer. Helheltsbetyg: 5 av 5."Bibliotekstjänst, häfte nr 21, 2023. Lektör: Emilia Zotevska

Johanna Thydell, Lisa Moroni

Tomtarnas tävling

Relaterade artiklar

Årets adventsbok: En tomtetävling med extra allt

För tolfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Idol möter Bäst i test i tomtelandet när nissen Noel deltar i en knasig tävling om vem som ska få följa med tomten och dela ut julklappar. Bakom Tomtarnas tävling står den Augustprisade författaren Johanna Thydell och de stämningsfulla illustrationerna är gjorda av Lisa Moroni.