Årets juligaste böcker

Illustration av:

Maria Nilsson Thore

Publicerad:

2022-12-01

Lys upp vintermörkret och hitta julstämningen med hjälp av spännande och stämningsfulla julberättelser, älskade julsånger, roligt julpyssel och recept på smaskigt julgodis. Här hittar du årets juligaste böcker för hela familjen!

Saltkråkan: Jul i Snickargården av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore

Det är äntligen jul på Saltkråkan! Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten. För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön? 

Bilder med fantastisk skärgårdskänsla av Maria Nilsson Thore! Läsålder 3-6.

Nu firar vi jul – Antologi

Nu firar vi jul är en härlig samlingsvolym där julstämningen är på topp redan från första sidan. Här finns klassiska julberättelser av våra allra mest älskade författare och illustratörer, men också helt nyskrivna och nyillustrerade berättelser om julen. Dessutom de allra mest stämningsfulla julsångerna, de roligaste julpysslen och enkla recept på smaskigt julgodis. Väntan är över. Nu firar vi jul! Läsålder 3-6.

En bästa vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård

Årets adventsbok är ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul!

Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället. Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?

Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna landet Adventien. Läsålder 3-6.

Handbok för superhjältar - Jullovsboken av Elias och Agnes Våhlund

Det här är den perfekta boken för alla som älskar succéserien Handbok för superhjältar med roligt och klurigt pyssel för hela jullovet! Följ med på ett nytt spännande soloäventyr i vintermiljö. Du som läsare är en del av berättelsen och får själv chansen att bli en superhjälte. Prova smaskiga recept och julpyntspyssel och utmana dig själv med superhjälteövningar, jullovsbingo och andra klurigheter. Låt äventyret börja och kliv in i Handbok för Superhjältars magiska värld. Läsålder 6-9.

Är det jul nu igen? sa Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg

En klassiker som nu finns i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek.

Fira jul med Lilla Spöket Laban! Lilla Spöket Laban och hans vänner ska göra fantastiska överraskningsjulklappar till sina mammor och pappor. De får hemlig hjälp av häxan, riddaren och de andra på slottet. Natten före julafton är ju den enda natt på hela året då tavelporträtten på slottet Gomorronsol kan prata och leka! Läsålder 3-6.

ADVENTSKALENDRAR

Adventskalender Mamma Mu och Kråkan av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Välkommen till Mamma Mu och Kråkans värld! I den här fina adventskalendern får du en ny spännande överraskning varje dag ända fram till jul. Här finns roliga pussel, pysselböcker, klistermärken, målarböcker, läsning och mycket mer. Läsålder 3-6 år.

Adventskalender Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar skapar julstämning ända fram till jul! Här får du en kalender med barnens favorithjälte fylld med klistermärken, pysselböcker, pussel, pappfigurer och mycket mer. Läsålder 6-9 år.

NYTT I LJUD

Julegrisen av J.K. Rowling och Jim Field

Förra årets kritikerrosade julsaga, Julegrisen, finns nu att lyssna på hos Storytel och andra ljudtjänster i uppläsning av Fredde Granberg!

Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. LG har alltid funnits där, genom hela hans barndom. Men en julafton händer något förfärligt – LG är försvunnen ... Läsålder 6-9 år.

”En välskriven bladvändare.” Vi Läser

”Det är fyndigt, roligt och ganska ofta sentimentalt.” DN

”En hjärtevarm, magisk julsaga” M-Magasin

Julmysteriet av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta

Förra årets omtyckta adventsbok om Ebbe och hans familj finns nu att lyssna på hos Storytel och andra ljudtjänster, i uppläsning av Farzad Farzaneh. Ett kapitel släpps varje dag ända till julafton! 

Bilder: Lisen Adbåge (ur Limpistoler och glittermakaroner) och Katarina Strömgård (ur En bästa vän till jul)

Relaterat

Nu firar vi jul

Om boken

Snart är julen här!
Nu firar vi jul är en vacker samlingsvolym där julstämningen är på topp redan från första sidan. Kryp upp i soffan med någon du tycker om och läs klassiska julberättelser av våra allra mest älskade författare och illustratörer, som Astrid Lindgrens Titta Madicken, det snöar och den nya klassikern Räven och tomten. Upplev den allra första, förtrollade julnatten i Jul i stallet och läs om hur det gick till när Mamma Mu och Kråkan firade jul tillsammans. Här finns också nyskrivna och nyillustrerade berättelser om julen, de allra mest stämningsfulla julsångerna, de roligaste julpysslen och enkla recept på smaskigt julgodis. Helt enkelt en perfekt present till alla som otåligt väntar på att tomten ska komma.

Jujja Wieslander, Astrid Lindgren, Antologi , Lena Sjöberg, Julia Undén Wiberg, Ulf Stark, Ellen Karlsson

Nu firar vi jul

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

En bästa vän till jul

Om boken

Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser. Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig.
Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället.Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna platsen hon en gång hört talas om, där inget pynt behöver bli stelt så fort en människa kommer i närheten och där det aldrig någonsin är julgransplundring ­– landet Adventien.Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

En bästa vän till jul

En jul i Småland för länge sen

Om boken

"Julafton är en konstig dag, tycker jag. Man bara går och väntar hela dan. Gunnar och jag smög oss in i salen och klämde på paketen i klädkorgen, där alla julklapparna låg."

Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.

Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten (Rabén & Sjögren 1992). Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.

Astrid Lindgren, Cecilia Heikkilä

En jul i Småland för länge sen