Böcker som skapar julstämning

Illustration av:

Qvisten Animation

Publicerad:

2023-11-23

Läs om en rolig och oförglömlig julafton med Pippi Långstrump, kika in hos Alfons Åberg och se hur han, pappa Åberg och farmor förbereder inför julen och läs om allt man kan hitta på i väntan på att tomten ska komma i en charmig berättelse på rim. Här är böckerna som lyser upp vintermörkret och skapar julstämning för hela familjen!

LÄSÅLDER: 0-3

Alfons Åberg firar jul

Snart är det jul hos Alfons Åberg. Snön faller och Alfons och hans pappa förbereder allt. Alfons tittar i leksakskataloger och drömmer om vad han ska önska sig av tomten. Det blir julfika och farmor tar fram alla fina pynt. Alfons slår in julklappar till pappa som han gjort själv. En bok med jul- och adventsmys tillsammans med Alfons i tålig kartong. Efter Gunilla Bergströms bokfigur Alfons Åberg.

Jul på förskolan av Ellen Karlsson och Laura Di Francesco

Idag är det lucia, och det är den allra juligaste dagen på förskolan. Kompisarna har gjort pynt och bakat och övat på sångerna i jättemånga dagar. Och snart ska allas familjer komma och lyssna och fika! Mille tycker att det ska bli spännande, han älskar att sjunga! Men Maj vill plötsligt inte. Eller jo, kanske, om farmor är med. Men vågar farmor?

En bok om det pirriga och härliga med julen och om att våga, med stark igenkänning för både de små och deras vuxna av Augustprisade Ellen Karlsson och underbara bilder av Laura Di Francesco.

LÄSÅLDER: 3-6

Kommer inte tomten snart? av Frida Naemi Persson och Moa Graaf

Det är snöigt, mörkt och kyligt

Lackar raskt mot juletid

Räknar, längtar nätter många

Önskelistorna skrivs långa

Någon nyser, alla myser

Titta, första ljuset lyser!

Tänk att man ska behöva vänta så länge på julen! Men tur att det finns så mycket att göra under tiden: tända adventsljusen, gå luciatåg, göra snölyktor, baka pepparkakor, skaffa julgran, slå in klappar och en massa mer. Frida Naemi Persson och Moa Graaf har skapat en vykortsvacker, charmig och rimmad berättelse med alla ingredienser som behövs för att skapa den perfekta julstämningen.

Tomtarnas tävling av Johanna Thydell och Lisa Moroni

Årets adventsbok är ett magiskt juläventyr med humor, värme och full fart i 24 lagom långa kapitel att läsa tillsammans under hela december fram till julafton.

Vill du åka med i tomtens släde? Så står det på affischen som är uppsatt utanför godisaffären i Tomtelandets huvudstad. En av jultomtens slädtomtar har hoppat av, och nu ska åtta utvalda tomtenissar kämpa om platsen i en stor tävling. För åttaåriga, nyinflyttade tomtenissen Noel vore det en dröm att vinna. Tänk att få följa med jultomten till jorden, dela ut klappar, se en riktig människa och kanske få nya vänner på samma gång! Men vägen dit är lång. Tillsammans med en väldigt liten ren måste Noel ta sig igenom alla knasiga deltävlingar hela vägen till den stora finalen. Noel är minst av alla och inte bäst på något särskilt. Kan han verkligen få drömmen att gå i uppfyllelse?

Bakom berättelsen står den Augustprisade författaren Johanna Thydell och de stämningsfulla bilderna är gjorda av Lisa Moroni.

Pippi räddar julen av Astrid Lindgren

”Det var en julaftonskväll. I alla fönster i den lilla staden lyste julljusen. Julgranarna var tända. Alla barn var så glada. Nej, inte riktigt alla barn var glada. Det satt tre stycken små ledsna stackare och grät i ett kök i andra våningen i ett hus på Vinkelgatan.”

Vilken tur att Pippi kom förbi med en julgran på huvudet och en säck med julklappar. För de ledsna små barnen vars mamma var på sjukhuset blev det – trots allt – en rolig och helt oförglömlig julafton.

Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren och Ilon Wikland

En oförglömlig julklassiker av Astrid Lindgren i extra fin utgåva. Underbar att läsa tillsammans i väntan på julen.

En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Oj, oj, oj, hur ska det nu gå med alla julförberedelser? Vem ska sälja mormors polkagrisar på julmarknaden? ”Det ska jag!” säger Kajsa. Det är ju inte för inte som hon kallas Kajsa Kavat. Och så sätter hon igång med julstöket, fast först frågar hon för säkerhets skull mormor vad julstök egentligen är för något.

Berättelsen om Kajsa Kavat gavs ut första gången 1950 i novellsamlingen med samma namn. 1958 gavs den ut på nytt med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland.

Adventskalender - Pippi och Emil av Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman och Björn Berg

Lek och pyssla med Pippi och Emil i väntan på julen! Läs om Emils tokiga hyss, lägg pussel med Pippi, leta efter Herr Nilsson och fixa julklapparna med Pippis juletiketter.

Adventskalendern innehåller 24 luckor med överraskningar från Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Pysselböcker, pussel, stansfigurer, målarböcker, korta berättelser och klistermärken.

För dig som vill lyssna på julsånger och komma i julstämning när du julpysslar tipsar vi om Barnens julvisor med ljudmodul som gavs ut 2021.

Här finns klassiska julsånger som En sockerbagare, Nu tändas tusen juleljus, Tomtarnas julnatt … Tryck på knappen, lyssna och sjung med! 

Relaterat

Kajsa Kavat hjälper mormor

Om boken

En oförglömlig julklassiker av Astrid Lindgren i extra fin utgåva. Underbar att läsa tillsammans i väntan på julen.
En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Oj, oj, oj, hur ska det nu gå med alla julförberedelser? Vem ska sälja mormors polkagrisar på julmarknaden? ”Det ska jag!” säger Kajsa. Det är ju inte för inte som hon kallas Kajsa Kavat. Och så sätter hon igång med julstöket, fast först frågar hon för säkerhets skull mormor vad julstök egentligen är för något.Berättelsen om Kajsa Kavat gavs ut första gången 1950 i novellsamlingen med samma namn. 1958 gavs den ut på nytt med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland.

Astrid Lindgren, Ilon Wikland

Kajsa Kavat hjälper mormor