bok

Kubbes museum

Åshild Kanstad Johnsen

Författare

Beskrivning

2011-09-07
Svenska
3-6

Författare

Åshild Kanstad Johnsen

Kubbes museum
Öppnar: lördag
Hos: Kubbe

Charmig och egensinnig norsk bilderboksdebut!

Kubbe bor långt in i skogen. Han älskar att samla på allt fint som han hittar. Det finns så många skatter där ute, tycker han. Han tar med sig alla skatterna hem och lägger dem i fina lådor. Men en dag är alla lådorna fulla! Vad ska han göra nu? Han ringer till sin snälla kloka farmor. Hon tycker att han ska öppna ett museum.

Att ordna ett museum är väldigt kul, men också väldigt tröttsamt. Efter bara ett par dagar måste han ringa farmor igen ... Museet blir en stor succé - nästan för stor, tycker Kubbe. Tänk om han måste stå i toakö till sin egen toa resten av livet?

En tänkvärd och humoristisk berättelse om skattsamlaren i oss alla. Åshild Kanstad Johnsen berättar träffsäkert och hennes bilder har sin egen tuffa, unika stil. En klockren debutant.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originaltitel

Kubbe lager museum

Originalspråk

Norska

Översättare

Suzanne Öhman

Publiceringsdatum

2011-09-07

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129678260

Antal Sidor

40

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

290

Vikt (kg)

0.398

Bredd (mm)

210

Recensioner

”Bedårande och grafiska bilder” / Norra Västerbotten

"En härlig bilderbok med bedårande och grafiska bilder, massor av detaljer och utsökta val av färger. Kubbes museum får oss läsare att känna nyfikenhet och vilja upptäcka och samla saker."Anna Hällgren, Norra Västerbotten

”Skaparglädjen smittar av sig till läsaren” /Södermanlands Nyheter

”Kubbes museum är en humoristisk och under fundig betraktelse över samlandetslyckokänslor och veder mödor. /.../ Kubbe må vara en stubbe, men han är också en tänkande liten figur som det är lätt att tycka om.Norska Åshild Kanstad Johnsen måste ha haft fantatiskt roligt när hon skapathans detaljrika värld. Den skaparglädjen smittar av sig till läsaren som hela tiden kanhitta nya finurligheter i de skojiga och innehållsrika bilderna."Södermanlands Nyheter, Kattis Streberg

”Får verkligen liv med hennes penna” /Hallandsposten

"Den norska debutanten Åshild Kanstad Johnsen fångar problemet på ett underfundigt sätt och får dessutom in ett återvinningsstänkande. Kubbe verkar först vara en ovanligt träig huvudfigur, men han får verkligen liv med hennes penna." Hallandsposten

”Om att se möjligheter” /Nerikes Allehanda

"Få konstnärer och barnboksförfattare lyckas nå både barn och vuxna på samma gång. Ännu färre lyckas med konststycket att faktiskt berätta något väsentligt om livets tillkortakommanden och rikedomar för både barnet och den vuxna.Jag vågar dock påstå att Åshild Kanstad Johnsen lyckas med båda uppdragen i sin bok om Kubbes museum. /.../Kubbes museum är en bok som handlar om att se möjligheter istället för omöjligheter."Daniel Alsarve, Nerikes Allehanda

”Åshild Kanstad Johnsens text och bild utgör helt klart en annorlunda helhet” /Barnboksprat

annasresa.blogspot.com

”Smått fantastiska i sin enkelhet”

"Bilderna i boken är smått fantastiska i sin enkelhet. Man kan titta på dem länge och hel tiden hitta nya detaljer och gömda figurer. Vi läser och läser om. Kan det bli bättre betyg? Kubbe barnens idol just nu. Och söt är han också!"Annas resa

 

Kubbes musikspektakel

Om boken

Kubbe är tillbaka! 2011 kom Kubbes museum där han samlade skatter till sitt eget museum, en debutbilderbok som gjorde stor succé. Den nya boken om Kubbe handlar om kärleken till musiken, för Kubbe ÄLSKAR musik!

Kubbe har fått en plats i blåsorkestern. Han väljer trumpet som sitt instrument, och nu är det bara att sätta igång och öva inför den stora konserten. Kubbe har bara ett litet problem: han kan inte läsa noter! De ser mest ut som fåglar på en telefontråd, tycker han. Därför låtsas han bara spela när dirigenten ser på, men egentligen ger han inte ett endaste ljud ifrån sig ... Och det går bra, ända tills Kubbe ska spela solo.

Dirigenten har ett stort ego, och han är besatt av att vinna pokaler. Ja, en okänsligare orkesterledare får man leta efter! Kubbes kompis Gran kallas han till exempel alltid för Furu. Men dirigenten är extra ambitiös å Kubbes vägnar, eftersom Kubbes farmor en gång i tiden var orkesterns megastjärna.
Nu låtsasspelar Kubbe så bra, och orkesterkompisen Elsa täcker upp för honom under repetitionerna med sitt trumpetspel. Det verkar som om Kubbe har ärvt farmors talang, tycker dirigenten och utser alltså Kubbe till solist. Men Kubbe kan ju inte spela! Det slutar med att både han, Gran och Elsa blir utkastade från orkestern!

Hemma hos farmor bjuds det på tröstbullar och varm choklad. Och när Kubbe diskar efter maten märker han att man kan göra ljud med disken! Ja, man kan spela musik utan traditionella instrument! Kubbe ger sig ut i huset på jakt efter prylar som kan bli nya instrument. Efter några timmar har de fixat en helt egen orkester ute i trädgården. Och vilken konsert det blir! Alla är där!

En ny, generös och humoristisk Kubbebok med roliga, detaljrika bilder. Vilket härligt musikspektakel!

Åshild Kanstad Johnsen

Kubbes musikspektakel

Relaterat

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

En bästa vän till jul

Om boken

Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser. Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig.
Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället.Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna platsen hon en gång hört talas om, där inget pynt behöver bli stelt så fort en människa kommer i närheten och där det aldrig någonsin är julgransplundring ­– landet Adventien.Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

En bästa vän till jul