bok

De gränslösa böckerna

Om Barbro Lindgrens och Hans Alfredsons författarskap

AnnaKarin Kriström

Författare

Beskrivning

2008-05-22
Svenska

Författare

AnnaKarin Kriström

Det här är en förkortad version av AnnaKarin Kriströms doktorsavhandling om allåldersböcker i Sverige under 1960- och 1970-talen, utifrån de två folkkära författarna Hans Alfredsson och Barbro Lindgren.

Båda debuterade som skönlitterära författare under 1960-talet och utvecklades parallellt men med få egentliga beröringspunkter. Deras båda författarskap präglas av humanism, de svaga gruppernas perspektiv, frihetsbehov och människans samhörighet med djuren och naturen.

Detaljer

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2008-05-22

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789173770224

Antal Sidor

317

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

234

Vikt (kg)

0.714

Bredd (mm)

168

 

De gränslösa böckerna

Om boken

Det här är en förkortad version av AnnaKarin Kriströms doktorsavhandling om allåldersböcker i Sverige under 1960- och 1970-talen, utifrån de två folkkära författarna Hans Alfredsson och Barbro Lindgren. Båda debuterade som skönlitterära författare under 1960-talet och utvecklades parallellt men med få egentliga beröringspunkter. Deras båda författarskap präglas av humanism, de svaga gruppernas perspektiv, frihetsbehov och människans samhörighet med djuren och naturen.

AnnaKarin Kriström

De gränslösa böckerna

Relaterat

Hela Hellsing

Om boken

85 år blir han i år! Skriver, översätter och uppträder gör han fortfarande, vår oförliknelige poet. Lennart Hellsing har här fått sitt totalporträtt tecknat av DN-journalisten Nisse Larsson. Han är bohemen som föraktar det småborgerliga med orden ´nej, storborgerligt ska det vara´. Han är skolans fiende och en aktiv pedagog. Han har brutit med barnbokens traditioner och arbetat vidare med traditionellt material. När han lånat från den muntliga traditionen har den muntliga traditionen lånat från honom. Hans vuxenlyrik kan vara lika allvarstyngd som hans barnvers är sprallig. Som fredsivrare tycker han att det är löjligt att demonstrera för fred. Han är ytterligt blyg och står gärna i centrum. Han är överhövan omtänksam och lika fräck. Han älskar att ställa till kalas lika mycket som att ställa till förtret. Han vände tidigt sagornas figurer ryggen och gav nyligen ut en versbok om dem. Han är nästan besatt av människor och deras öden, ser varje individ samtidigt som han schabloniserar oss." Nisse Larsson har varit textdetektiv och berättar om Lennarts barndom, ungdom, yrkesliv och familjeliv, hela tiden utgående från poetens egna texter och hans eget berättande. Många osannolika historier och tokglada rim får sin förankring i verkligheten. Som alltså är nog så fantastisk! Lapprika papprika puddingpastej, när jag blir stor ska jag gunga med dej i ett gult citronskal många gula mil upp och ner och bort på sjön av citronil. ur Summa summarum 1950 Till den versen har Lennart till exempel hämtat idén från sin barndoms citronläsk. Och så ringar Nisse Larsson in sitt intervjuoffer och låter oss också smaka på många mindre kända Hellsingtexter. För tro inte att ni vet allt Lennart Hellsing skrivit och gjort! Reportage, filmmanus, dagsverser, debattinlägg, teater, musikaler, visor, visor och skön poesi för vuxna. Nisse Larsson tillhör Dagens Nyheters kulturredaktion och syns ofta som barnboksrecensent i måndagstidningen. Han har bl.a. skrivit boken Svenska serietecknare.

Nisse Larsson

Hela Hellsing