De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

Foto av :

Alexander Donka

Publicerad:

2022-06-14

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

"Hur skulle du reagera om det föll ut ett svartnat finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida."

Gustav Bomans rosade romandebut Ingen kommer levande härifrån är en historia om en dysfunktionell skola, mörka hemligheter – men också om oväntad vänskap.

– Jag ville skriva om hur jag själv upplevde skolan, som skrämmande och gåtfull, men också en plats där jag hittade mina finaste vänner, säger Gustav Boman om sin bok.

"Att vara skilsmässobarn kan vara svårt. Elias tycker mycket om mammas nya kille. Elias pappa tycker inte om att mamma har en ny kille. Lösningen på problemet är att ljuga om allt. Då blir väl alla glada. En bok som ljuger och berör."

I Ingrid Olssons nya roman En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv.

– För mig handlar boken om hur trassligt allt blir när man försöker göra alla andra glada i stället för att lyssna på sig egen inre sanningsröst, säger Ingrid Olsson.

Om priset

Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Priset är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som utser vinnaren. En jury med fem elever från mellanstadiet läser och diskuterar böckerna och utser en vinnare som tar hem äran och prissumman på 30 000 kronor. Programmen sänds under läslovet vecka 44 och programledare är Manuel Cubas. 

De senaste pristagarna: 

2021: Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi, 2020: Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, 2019: F som i sämst av Cilla Jackert, 2018: Comedy Queen av Jenny Jägerfeld.

Relaterat

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Relaterade artiklar

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.