De byggde en bibliotekshusvagn

Foto av :

Klas Olsson

Publicerad:

2024-11-19

Vad gör man om barnen inte kommer till biblioteket? Bibliotekspedagogerna Klas Olsson och Moa Stigsdotter i Norberg löste det hela genom att rulla ut biblioteket till barnen – i en husvagn köpt på Blocket.

Norberg är en liten kommun i Västmanland med runt 5500 invånare. Tidigare fanns både ett huvudbibliotek och två biblioteksfilialer, som låg i samhällena utanför tätorten, men numera finns enbart huvudbiblioteket kvar. Bibliotekspedagogen Moa Stigsdotter har därför länge haft funderingar på att skapa någon form av mobilt bibliotek.

– Alla människor är inte på biblioteket, av olika skäl. Då är det viktigt att skapa relationer utanför våra lokaler, säger hon.

Hennes tankar kretsade dock främst kring att skaffa en fin lådcykel. När Klas Olsson rekryterades i juni 2022 började blev planerna snart mer ambitiösa. Och sedan gick det rasande fort, från idé till rullande verksamhet tog det bara några veckor.

– Biblioteket hade redan sökt och fått pengar för lässtödjande projekt, så det fanns en grundbudget för att göra något nytt, säger Moa Stigsdotter.

Under en planeringsdag kläcktes idén – lite på skämt – att skaffa och inreda en mysig bibliotekshusvagn.

– Fast sedan åt sig tanken in, jag kunde knappt sova under helgen. Jag tror att vi hade planeringsdagen på fredagen och på måndagen klockan sex var jag på jobbet med en presentation kring fördelarna med ett husvagnsbibliotek, säger Klas Olsson.

Kollegorna tyckte att Klas och Moas idé var stålande – men en del var tveksamma till hur det skulle gå till rent praktiskt. Kan en kommun verkligen köpa en begagnad husvagn på Blocket? Och var förankrar man ett sånt här projekt? Därför ringde Klas till kommunchefen och förklarade läget – att pengar och en projektidé fanns. De behövde bara ett okej. Och det fick de.

– Två dagar senare tog jag bilen ner till Eslöv och köpte en begagnad husvagn för egna pengar, som jag lade ut så länge, säger Klas Olsson. Han har en bakgrund inom både flyg- och teaterbranschen.

– Det var kanske till fördel här, efter alla år inom teaterproduktion med liten budget är jag van att ta saker i egna händer och tänker – kanske lite naivt – att det löser sig sedan. Ihop med Moas erfarenhet blir det en bra kombo.

Husvagnen målades om, inreddes som ett bibliotek, böcker, kuddar, filtar och pyssel köptes in. Sedan var det dags för ett första besök i Bolagshagen, där migrationsverket hade flyktingboenden. Först verkade det som ingen skulle komma.

– Men inom loppet av en timme hade vi 30 besökare. Några bläddrade i böcker, andra ritade, en kvinna kom ut med tekanna och kakor. Mottagandet var helt fantastiskt! Då förstod vi att det här skulle funka, säger Moa Stigsdotter.

Husvagnen fick namnet Pärlan. Dels för att det sista den tidigare ägaren hade sagt var ”Ta väl hand om vår lilla pärla!”. Dels för att namnet passade ambitionen. Idag har barnens rullande bibliotek mottot ”Med rätt förutsättningar kan det minsta sandkorn bli en pärla”.

Nu har Pärlan funnits under tre säsonger och för varje säsong som går utvecklas och förbättras biblioteksverksamheten.

– Vårt första förskolebesök var rätt kaotiskt. Vi backade in på förskolans gård och alla barn rusade ut samtidigt, hoppade på vår gosedjursorm och rev bland böckerna – och vi hade en alldeles för vag plan för vad vi skulle göra, säger Klas.

Idag har de ett tydligt koncept där man parkerar en bit från förskolan, dit barnen från olika avdelningar får komma på besök. Sedan arbetar man med olika titlar beroende på åldersgrupp. En stor succé har till exempelvis varit att läsa Det var det fräckaste och därefter baka egna bajskorvar med hjälp av trolldeg. De äldsta förskolebarnen får höra Aja baja, Alfons Åberg, leka i en medhavd trähelikopter som Klas har snickrat (”Det var svårt att få den så slarvig och skev”) och slå i en spik med hammare. Förskoleklasserna får arbeta med Amy, Aron och anden av Ulf Stark, där man bland annat går på upptäcktsfärd på en skrottipp runt husvagnen, sjunger tillsammans och Klas och Moa är bokens ”sopgubbar som gillar jazz”.

Därtill besöker Pärlan öppna förskolan, man har haft verksamhet i olika bostadsområden, medverkat på kulturfestivaler och samarbetat med allt från eritreanska föreningen till fritidsverksamheten. Bibliotekspedagogerna har spelat dockteater, haft sångstunder och arrangerat barnyoga. Med mera.

Och satsningen har gett tydliga resultat. De senaste säsongerna har Pärlan besökt alla förskolebarn och förskoleklasser i kommunen. Totalt möter man runt 1300 barn varje år.

– Det blev precis som vi hoppades, vi har därmed byggt relationer till alla yngre barn i kommunen. När jag hämtar mina barn så kommer andra fram och kramar mig. Alla häromkring vet vad Pärlan är, även vuxna, säger Moa.

Den relationen märks även under vintersäsongen, när Pärlan inte är ute på vägarna. Utlåningsstatistiken bland barn och unga har ökat med 48 procent år 2023, och siffran fortsätter att stiga.

– Allt är naturligtvis inte tack vare vårt rullande bibliotek, men det har onekligen hjälpt till, säger Klas Olsson.

Utmaningen är att bibehålla kontakten med barnen när de kommer upp i högstadieåldern.

– Men jag vill tro att vi kan göra det, att de vi lärt känna fortsätter att tycka att bibblan är för dem. Numera händer det ofta att barn som aldrig tidigare varit på biblioteket kommer in för att lämna igen en bok de har lånat i Pärlan – eller så vill de bara titta in och säga hej, säger Moa Stigsdotter.

Idag kommer många mellanstadieelever till bibblanklubben och de pysslar också gärna på biblioteket, det har blivit lite av en avknoppning av Pärlans verksamhet.

När vi pratas vid i början av oktober har husvagnen precis ställts av i garaget för vinterförvaring. Men till Världsbokdagen den 23 april plockas den fram igen, om vädret tillåter. Vid det här laget är husvagnen en lokalkändis som väcker stor glädje där den kommer. Effekten är lite som glassbilen, fast med böcker.

– När vi kommer för att slå läger i ett bostadsområde så släpper barnen allt de har och kommer rusande: ”Kolla, Pärlan är här!” Det är otroligt härligt att se, säger Moa Stigsdotter.

Norbergs bibliotekspedagoger trycker gärna lite extra på insikten att man kan få till en kreativ verksamhet som når många, trots begränsad budget.

– Vi köpte husvagnen för 18000 kronor. Sedan har vi under de här tre åren lagt ungefär lika mycket på inredning, soltak, extra stödhjul, pysselmaterial – och förstås böcker. Så för under 50000 kronor så har vi fått en helt ny uppsökande biblioteksverksamhet. Jag tror faktiskt att den hade blivit sämre om vi hade köpt en superspejsig buss för flera miljoner. Både vi och barnen gillar det lite skeva, genuina och mysiga med Pärlan. Alla får plats! säger Klas Olsson.

Klas målar Pärlan. Foto: Ylva Jóhannesson