Ellen Strömberg nominerad av Nordiska rådet

Foto av :

Jennifer Granqvist

Publicerad:

2023-04-04

Ellen Strömberg har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023 för sin bok Vi ska ju bara cykla förbi. ”Strömbergs prosa är gnistrande glasklar. Mandas berättarjag och -röst klockrent återgivna”, skriver juryn i sin motivering.

Ellen Strömberg debuterade på Schildts & Söderströms med vuxenromanen Jaga vatten 2018. Vi ska ju bara cykla förbi (2022) är hennes första ungdomsbok för vilken hon nominerats till Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur och tilldelats Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok 2022. Boken som ges ut av Schildts & Söderströms och Rabén & Sjögren är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris med motiveringen:

Manda och Malin går i nian och väntar på att livet ska börja på riktigt. Men hur? I byn där de bor händer ju ingenting. Med sin längtan bort som bränsle cyklar flickorna omkring i det lilla samhället. De hänger vid stranden, i lekparken, vid kiosken och i biblioteket – platser som får härbärgera deras ännu diffusa uppfattning om vad det innebär att växa upp, bli någon annan och erövra världen.

Ellen Strömbergs ungdomsroman Vi ska ju bara cykla förbi (2022) fångar flickornas skavande tonårsvara ärligt och trovärdigt. De drömmer om att vara ”mystiska” och ”coola”, att få uppleva den stora tonårsromansen alla amerikanska tv-serier handlar om och att en dag flytta till New York. Samtidigt är de osäkra på hur det ska gå till och vad de egentligen vill och kan hantera. Två äldre killar på orten får bli deras romansprojekt, vilket tar dem – lite tvekande – från barnfamiljernas tryggtrista påskfirande till en stökig fyllefest i stan dit de inte ens är bjudna. De ska ju, som Malin envist påpekar, inte egentligen gå på festen utan ”cykla dit och bara typ kolla lite hur det ser ut.”

Manda och Malins vänskap är flick-tajt och långt från komplikationsfri. Flickorna peppar, retar och tjafsar med varandra om vartannat. Oftast ligger ett befriande gapflabb på lur, men också ett allvar tonar fram mellan raderna. Tonårens kaxiga upproriskhet och hudlösa sårbarhet är tätt sammanlänkade, även hos Malin som är den mer riskbenägna av de två. En större flickvänskap och solidaritet som når över generationsgränserna tecknas då Mandas äldre – inledningsvis irriterande klarsynta – syster och hennes väninnor kommer till undsättning när flickornas romansprojekt fallerar.

Strömbergs prosa är gnistrande glasklar. Mandas berättarjag och -röst klockrent återgivna. Med imponerande säkerhet fångar Strömberg känslan av tonårstidens storvulna framtidsdrömmar som står i bjärt kontrast till den prosaiska vardagslunken. Vi ska ju bara cykla förbi är en bok sprängfylld av liv och längtan som visar på att den realistiska ungdomsromanen fortfarande är brinnande aktuell.

Om priset

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången i 2013 och firar därmed 10 år 2023. Priset är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden. Vinnaren tillkännages den 31 oktober i Oslo och får ta emot prisstatyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor. 

Relaterat

Vi ska ju bara cykla förbi

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2022!
Manda och Malin går vårterminen i nian, de är bästisar och bor i ett litet samhälle där det verkligen inte händer mycket. Malin och Manda kallas "cyklarna" för att de så ofta cyklar omkring i jakt på något spännande - en snygg kille, en fest, lite kärlek, vad som helst. Om de inte cyklar så hänger de vid kiosken nästan varje dag, eller på bibblan. När den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian känner hon att äntligen, nu kan livet börja! Men hur intresserad är han egentligen av henne, är hon inte alldeles för vanlig för honom? Och hur intresserad är hon, när allt kommer omkring?Ellen Strömberg fångar på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Karaktärsteckningen är träffsäker, igenkänningen hög, och Vi ska ju bara cykla förbi rymmer både allvar och befriande humor."Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version." Johanna Lindbäck, Expressen"En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap." Maria Friedner, Jönköpings-Posten"Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa." Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Vi ska ju bara cykla förbi