Georg Riedel tilldelas Alfons-Bokalen
Foto av :
Noomi RiedelPublicerad:
2023-09-262023 års pristagare av Alfons-Bokalen är musikern och kompositören Georg Riedel. Priset belönar föredömliga insatser inom barnkulturen, och består av en statyett och en prissumma om 25 000 kronor.
– Gunilla kunde skriva om Alfons värld så att det blev ett helt eget universum, ett universum för alla åldrar. Jag fick lyckligtvis ett litet utrymme också, säger Georg Riedel.
Motiveringen lyder: ”För musik utan gränsdragning mellan barnsliga eller vux-liga melodier och för mod att låta varje komponent av text och musik sammanstråla utan tillrättavisning, helt i Gunilla Bergströms anda.”
– Georg Riedel har genom sitt skapande gett oss barnvisor som numera ingår i vår gemensamma barndom. De sjungs i hemmen, på förskolor, i skolor, på skolavslutningar och närhelst man behöver en riktigt bra visa! Precis som de författare vars texter han lyhört tonsatt, tvivlar han inte på barns förmåga att ta till sig mer komplicerade verk. Georg Riedel har på det allra mest föredömliga sätt berikat barnkulturen med en fantastisk visskatt, säger Sofia Hahr, förläggare på Rabén & Sjögren och jurymedlem.
Georg Riedel har tidigare berättat att han erfarit att ”barn inte har något emot avancerade rytmiska grejer”. Likt Gunilla Bergström tar han barn på allvar, ger barnvisan den brokighet som hör livet till, såväl det melankoliska och svåra som glädjen och det sköna.
– Musik förekom alltid i min barndom och oftast med Gunilla vid pianot i hemmet eller ateljén. Jag tror hon var som gladast då och min syster ”Bolla” kunde dansa runt i timmar till pianoklinket. Musik var viktigt för Gunilla och hon hade som roligast i sitt skapande när hon skrev texter till Georgs musik, berättar Pål Andersson, Gunilla Bergströms son.
Det stora firandet för de små sker på Alfons Åbergs Kulturhus och på Bokmässan med framförande av Trallfonsar, komponerade av Georg Riedel.
Om Alfons-Bokalen
Alfons-Bokalen instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och Rabén & Sjögren vid 20-årsjubileet av den första Alfonsboken. Syftet med priset är att belöna föredömliga insatser för barn och barnkultur.
Juryn består av Pål Andersson, Gunilla Bergströms son; Tomas Alfredson, regissör; Sofia Hahr; Gunillas förläggare och redaktör på Rabén & Sjögren samt fjolårets pristagare Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet, som också delar ut årets pris på Bokmässan i Göteborg.
Tidigare pristagare: Suzanne Osten (1992), Erik Haag (1995), Thomas Tidholm och Anders Alnemark (1997), Pytte Ravn (2002), Tobbe Trollkarl (2008), Nassim Al Fakir (2013), El sistema (2014), Ayla Kabaca (2017), Marlen Eskander och Läsfrämjarinstitutet (2022).