Halsbrytande fantasyäventyr med humoristisk twist

Foto av :

Albin Händig

Publicerad:

2023-03-27

Kritikerrosade romanförfattaren Augustin Erba barnboksdebuterar med en ny spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Det gula ljuset är första delen i trilogin Den förlorade staden. Här spelar trettonåriga södermalmstjejen Vilma och staden Göteborg huvudrollerna. 

Nyss bodde Vilma på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om det inte vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar. Mardrömmen för Vilma börjar i ett övergivet växthus i trädgården och blir sedan ett halsbrytande äventyr i ett multiversum där oväntade varelser väntar om varje hörn. Den taggiga ödlan som Vilma hittat i växthuset, var kommer den ifrån? Och när den växer oväntat fort börjar hon undra: är det verkligen en vanlig ödla? Och varför tycker hennes mamma att den ser ut som en katt?

Det gula ljuset är något så ovanligt som en multiversum fantasy som utspelar sig i vår samtid, men istället för trollkonster är magin i berättelsen byggd på verklig vetenskap om vår värld. Istället för "expelliarmus" blir det "kvantfysik" och "polariserat ljus". En bladvändare för de barn (och vuxna) som vill känna förundran inför världen igen.

– Det gula ljuset är vad jag velat skriva ända sedan jag var ett ledset och ensamt barn: en historia som ger hopp och förtröstan till de unga som känner sig utlämnade till störiga klasskamrater och oförstående vuxna. Det är en berättelse om att vara barn och begripa att vuxna inte alls begriper så mycket som de tror, säger Augustin Erba som efter flera kritikerrosade romaner nu gör sin barnboksdebut. 

Relaterat

Det gula ljuset

Om boken

För trettonåriga Wilma är livet en enda mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.
Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?Det gula ljuset är den första delen i Augustin Erbas spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Augustin Erba

Det gula ljuset