bok
det_gula_ljuset_3.jpg

Det gula ljuset

Augustin Erba

Författare

Beskrivning

2023-03-21
Svenska
9-12

Författare

Augustin Erba

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Mediekontakt

Jenny Edh-Jansen

För trettonåriga Wilma är livet en enda mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.

Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?

Det gula ljuset är den första delen i Augustin Erbas spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Den förlorade staden

Publiceringsdatum

2023-03-21

Läsordning

1

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129737523

Antal Sidor

234

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

208

Vikt (kg)

0.327

Bredd (mm)

156

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

342g CO2e
Papper
ca 207 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 131 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Sundsvalls Tidning

”Uppfriskande, skarpt och kul.”

"Mest uppskattade jag porträttet av Vilma: hon är hur tonårshänsynslös som helst och hennes bild av omvärlden är inte nådig." Susanne Holmlund

Dagens Nyheter

”Skickligt gestaltad realism i ny fantasyserie”

”Som i mycket annan samtida svensk fantasy ligger styrkan oftast i de realistiska delarna, i detta fall den skickliga beskrivningen av en 13-årings psykologi, överkänsligheten, snorkigheten, dubbellivet gentemot vuxna, irritationen på i princip det mesta och livlinan, mobiltelefonen. Just detta skildrar Erba allra bäst. /.../ skriver koncentrerat och med bra driv. Och inte sällan riktigt roligt.” Steven Ekholm

Norra Skåne

”En överraskande, klurig och spännande bok”

"det finns en övergripande problematik och en ilande spänning som binder ihop berättelsen och engagerar. Det är också kittlande att vetenskap har en central roll, och att frågetecken kring ödlans identitet och Vilmas biologiska pappa planteras i texten. /.../ Det ska bli intressant att läsa vidare om Vilmas äventyr." Jonna Fries

BTJ

”en spännande start på en trilogi som man gärna vill läsa mer av.”

"Helhetsbetyg: 4." Anna Wilner

 

En gömd värld

Om boken

"En rafflande berättelse och en riktig bladvändare." Borås Tidning om En gömd värld
Sedan flytten till Göteborg har Vilma inte bara fått en ödla (eller är det en drakunge?) som husdjur och upptäckt slingerdörrarna, de som förflyttar henne någon helt annanstans där tiden kan gå fort eller långsamt. Dessutom har skolan brunnit ner och hennes enda kompis, Konrad, har förlorat tre år på att vara fast i ett parallellt universum. Det enda Vilma vill är att få återvända till truppgymnastiken. Men vad gör man när ens tränare visar sig vara en ilsken gudinna från en annan tid? Och när ens rektor vill att man ska hitta sin pappa eftersom hela världens existens står på spel?En gömd värld är den andra delen i Augustin Erbas spänningsserie i ett multiversum där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?"Skickligt gestaltad realism i ny fantasyserie." DN om Det gula ljuset"Uppfriskande, skarpt och kul." Sundsvalls tidning om Det gula ljuset"Det gula ljuset är en överraskande, klurig och spännande bok." Kristianstadsbladet

Augustin Erba

En gömd värld

 

Relaterat

Nyheter

Halsbrytande fantasyäventyr med humoristisk twist

Kritikerrosade romanförfattaren Augustin Erba barnboksdebuterar med en ny spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Nya böcker i mars 2023

Våren är på väg och många av månadens nya böcker handlar om djur och natur. Vi säger hej både till djuren i skogen och de kaxiga djuren i stan. Vi möter ugglor, dinosaurier, havsmonster och en ödla – fast alla säger att det är en katt... Lisa och hennes vänner är tillbaka i den åttonde delen i Handbok för superhjältar. Och vi somnar till en bilderbokspärla där en stad gör sig redo att sova. Välkommen till en maxad bokmånad!