bok
det_gula_ljuset_3.jpg

Det gula ljuset

Augustin Erba

Författare

Beskrivning

2023-03-21
Svenska
9-12

Författare

Augustin Erba

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Mediekontakt

Jenny Edh-Jansen

För trettonåriga Wilma är livet en enda mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.

Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?

Det gula ljuset är den första delen i Augustin Erbas spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Den förlorade staden

Publiceringsdatum

2023-03-21

Läsordning

1

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129737523

Antal Sidor

234

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

208

Vikt (kg)

0.327

Bredd (mm)

156

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

342g CO2e
Papper
ca 207 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 131 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Sundsvalls Tidning

”Uppfriskande, skarpt och kul.”

"Mest uppskattade jag porträttet av Vilma: hon är hur tonårshänsynslös som helst och hennes bild av omvärlden är inte nådig." Susanne Holmlund

Dagens Nyheter

”Skickligt gestaltad realism i ny fantasyserie”

”Som i mycket annan samtida svensk fantasy ligger styrkan oftast i de realistiska delarna, i detta fall den skickliga beskrivningen av en 13-årings psykologi, överkänsligheten, snorkigheten, dubbellivet gentemot vuxna, irritationen på i princip det mesta och livlinan, mobiltelefonen. Just detta skildrar Erba allra bäst. /.../ skriver koncentrerat och med bra driv. Och inte sällan riktigt roligt.” Steven Ekholm

Norra Skåne

”En överraskande, klurig och spännande bok”

"det finns en övergripande problematik och en ilande spänning som binder ihop berättelsen och engagerar. Det är också kittlande att vetenskap har en central roll, och att frågetecken kring ödlans identitet och Vilmas biologiska pappa planteras i texten. /.../ Det ska bli intressant att läsa vidare om Vilmas äventyr." Jonna Fries

BTJ

”en spännande start på en trilogi som man gärna vill läsa mer av.”

"Helhetsbetyg: 4." Anna Wilner

 

Dödsmärkt

Om boken

Inte nog med att Vilma tvingats flytta till Göteborg, nästan blivit ihjälbränd av Diamantdraken och kidnappats till en främmande värld. Nu väntar det värsta i hennes trettonåriga liv. När hon tar på sig kristallglasögonen – de glasögon som gör att hon kan se slingerdörrar som leder till andra universum – gör hon en hemsk upptäckt: Personen i spegeln ser dödssjuk ut. Läkarna säger att det enda som kanske kan rädda henne är en njure från hennes pappa. Han som försvann på havet och som kan finnas precis var som helst. För att hitta honom behöver Vilma, Konrad och rektor Anna kristallkikaren, och då måste de än en gång ta sig genom slingerdörren i växthuset och förbi Diamantdraken.
Dödsmärkt är den tredje och avslutande delen i Augustin Erbas spänningsserie i ett multiversum där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?Pressröster om Det gula ljuset:"Erba skriver koncentrerat och med bra driv. Och inte sällan riktigt roligt." DN"Uppfriskande, skarpt och kul.” Sundsvalls Tidning"En överraskande, klurig och spännande bok." Kristianstadsbladet”En spännande start på en trilogi som man gärna vill läsa mer av.” BTJ

Augustin Erba

Dödsmärkt

 

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Halsbrytande fantasyäventyr med humoristisk twist

Kritikerrosade romanförfattaren Augustin Erba barnboksdebuterar med en ny spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Nya böcker i mars 2023

Våren är på väg och många av månadens nya böcker handlar om djur och natur. Vi säger hej både till djuren i skogen och de kaxiga djuren i stan. Vi möter ugglor, dinosaurier, havsmonster och en ödla – fast alla säger att det är en katt... Lisa och hennes vänner är tillbaka i den åttonde delen i Handbok för superhjältar. Och vi somnar till en bilderbokspärla där en stad gör sig redo att sova. Välkommen till en maxad bokmånad!