Johan Rundberg får Astrid Lindgren-priset 2023

Foto av :

Ylva Sundgren

Publicerad:

2023-11-14

”Han skriver med stor människokärlek och en lågmäld humor som lyser igenom allt han gör, och han är alltid hundra procent lojal med de barn han skriver om och för”, skriver juryn i sin motivering.

Det är författaren Johan Rundberg som på Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november 2023 tilldelas årets Astrid Lindgren-pris.

Juryns motivering:

”Johan Rundbergs hela författarskap förtjänar verkligen att lyftas fram i ljuset. Han är fenomenal på att skapa karaktärer som känns som verkliga människor, och deras samspel och dialog med varandra är något helt i särklass. Oavsett om han skriver om punkdrömmar i nutid eller barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm skapar han bladvändare som är omöjliga att värja sig mot. Han skriver med stor människokärlek och en lågmäld humor som lyser igenom allt han gör, och han är alltid hundra procent lojal med de barn han skriver om och för.”

Johan Rundberg (född 1973) fick Augustpriset för Nattkorpen 2021, och den historiska serien om barnhemsbarnet Mika är den som fått mest uppmärksamhet av hans titlar. Men det finns långt mycket mer än så att upptäcka i hans författarskap: sedan debuten 2001 har han skrivit allt från läskiga spänningsromaner, romantiska komedier och vardagsnära berättelser för nybörjarläsaren. I höst är han aktuell med mellanåldersromanen Totalvägra

– Jag är innerligt glad och rörd över det här priset. Det finns så mycket att inspireras av i Astrid Lindgrens författarskap, men för mig har det främst varit hennes komplexa karaktärer, medmänsklighet och lite krassa sätt att beskriva livet och döden. Och så hennes humor förstås, som ofta finns där som ett ljus, även när allt verkar som mest hopplöst, säger Johan Rundberg.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är 100 000 kronor.

Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Annika Lindgren, publicistisk chef på Astrid Lindgren Aktiebolag, Cecilia Knutsson, litterär chef på Rabén & Sjögren samt Lisa Bjärbo, författare och journalist.

Bland tidigare pristagare finns Lennart Hellsing, Barbro Lindgren, Gunilla Bergström, Ulf Stark, Henning Mankell, Jujja Wieslander, Jan Lööf, Jenny Jägerfeld och Mårten Melin.