Mitt i prick om kärlek

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2023-01-13

Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, hemligt, pinsamt, spännande och underbart. Men det betyder inte att det är lätt. Det vet huvudpersonerna i den här boken. Genom tre varma och kloka berättelser med olika ingångar berättar Lise Indahl om kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Olga Nycanders roliga bilder kompletterar stämningen perfekt.

Hur kommer det sig att temat blev just kärlek?

– Jag fick en förfrågan att skriva om kärlek för SR unga drama för ett antal år sedan Några berättelser kom till på det sättet. De låg liksom och slumrade i mig. Tänkte på när jag gick på mellanstadiet och var konstant förälskad. På avstånd.

I berättelsen Kärlekspanik får Frans panik när han ser lappen från Agnes som han har gillat i alla sina dagar.

– För Frans blir det allvar när Agnes, som han är kär i, lägger en lapp i hans låda och frågar om han vill bli ihop med henne. Vad ska han göra? Han vill svara ja men vågar inte. Han blir för nervös. För vad gör man med en tjej? Frans tänker väldigt långt. Hur ska det bli om de gifter sig? Ska han vara så här nervös hela tiden då?

Cissi och Elli tycker att det är praktiskt att vara kär i samma kille. Elli är modigare än Cissi som måste tänka efter före, men tillsammans vågar de nästan vad som helst.

– I Hålla ögonkontakt utan att stirra är Cissi och Elli kära i samma person och det tycker de är bra. För då har de det gemensamt och man förstår hur den andra känner. De är handlingskraftiga som scouter, alltid redo för att ge sig ut på spaning.

– När man går i typ mellanstadiet vet man en hel del om kärlek, man matas ju med det hela tiden. (Jag trodde att jag visste allt). Men man har kanske ingen erfarenhet. Det där glappet tycker jag är spännande. Hur gör man för att få kontakt? Var är manualen? Ibland måste man improvisera. Det finns en frihet i det också.

Moa blir kär i nya killar hela tiden. Den ena är tristare än den andra tycker hennes bästis, som menar att hundar faktiskt är betydligt sötare – och roligare att vara med.

– I Du får vara hund får inte Ester vara med när de ska leka hångellekar i kojan. Hon får vara hund i stället och sitta utanför och vakta. Det handlar om grupptryck där alla måste ha samma intresse för att platsa. Kärleken kan ju vara ytlig också. Som ett fritidsintresse man delar med sina kompisar. Jag gillar pannkaka, killar och simning, typ. Ester och hennes kompis Moa har blivit i ofas. Moa vill bara ut och spana men Ester vill hellre gå ut med hundar.

Vem hoppas du att novellerna ska nå?

– Jag tror att novellformen kan funka också för de som inte är vana vid att läsa en hel bok. Man kan välja att läsa bara av en av berättelserna. Jag vänder mig till alla som längtar, alla som har varit eller är kära just nu och alla som vill slippa att vara med på kär-leken.

Du får vara hund innehåller många fina illustrationer av Olga Nycander som matchar textens humor, allvar och stora känslor.

– Det skissartade manéret och de handskrivna texterna är tänkta att förstärka den intima texten, som om de nästan skulle varit ritade av personerna i boken.

Relaterat

Du får vara hund

Om boken

Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, hemligt, pinsamt, spännande och underbart. Men det betyder inte att det är lätt. Det vet huvudpersonerna i den här boken.
Frans är orolig för sin framtid. På lågstadiet tänkte han inte ett dugg på vad andra skulle tycka om det han sa eller gjorde. Så är det inte längre. När Agnes med det lockiga håret vill att de ska vara ihop är katastrofen ett faktum. Total kortslutning uppstår i hans skalle.Cissi och Elli tycker att det är praktiskt att vara kär i samma kille. Elli är modigare än Cissi som måste tänka efter före, men tillsammans vågar de vad som helst.Moa blir kär i nya killar hela tiden. Den ena är tristare än den andra tycker hennes bästis. Ärligt talat är faktiskt hundar betydligt sötare – och roligare att vara med.Rakt, enkelt och underfundigt berättar Lise Indahl om kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Olga Nycanders roliga bilder kompletterar stämningen perfekt.

Lise Indahl, Olga Nycander

Du får vara hund

Relaterade artiklar

Mitt i prick om kärlek

Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, hemligt, pinsamt, spännande och underbart. Men det betyder inte att det är lätt. Det vet huvudpersonerna i den här boken. Genom tre varma och kloka berättelser med olika ingångar berättar Lise Indahl om kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Olga Nycanders roliga bilder kompletterar stämningen perfekt.