Nervkittlande spökberättelse med historisk twist

Foto av :

Leif Wikberg

Publicerad:

2023-06-21

Elin Holmbergs sommarskräckis "Barnhemmets hemlighet" är baserad på en verklig händelse och bjuder på sträckläsning för mellanåldern.

En sommarkväll kommer 12-åriga Clara med sin pappa och hans nya tjej Malin till Tjällvattnet, platsen i ingenstans. Där har de köpt ett stort fallfärdigt hus, precis vid Sandöbrons fäste. Men under renoveringen av huset börjar underliga saker hända …

Huset har genom åren tjänat både som pensionat och barnhem, men ska nu rustas upp och bli Ångermanlands finaste Bed & Breakfast. Clara är inte lika nöjd som de vuxna, och ganska snart upptäcker hon att något inte står rätt till med huset. Hon hittar en gammal dagbok från 1984, och sakta men säkert avslöjas mörka hemligheter ur det förflutna i takt med att huset blir alltmer ogästvänligt.

Vad var upprinnelsen till boken?

– Jag fick ett intresse för den tragiska olyckan då Sandöbron rasade ner i Ångermanälven 1939 och kände att jag ville lyfta den berättelsen då den kommit rätt mycket i skymundan. En bok för unga började ta form, där händelsen får nytt liv, berättar Elin Holmberg och fortsätter:

– När jag väl bestämde mig för att skriva en bok om Sandböbrons ras föll det sig naturligt att det skulle bli en spänningsbok. Jag var själv väldigt förtjust i skräck- och spänningsböcker som barn. Det är en liten milstolpe att själv ha skrivit en spännande bok nu!

Vad var roligast/svårast i arbetet med boken?

– Det roligaste var att göra research om olyckan jag skriver om, och att få lägga berättelsen på en plats invid Ångermanälven som jag själv är så förtjust i. Svårast var att hålla ordning på två mysterier och de historiska trådarna till både 1984 och 1939.

Vad inspireras du av i ditt skrivande?

– Historiska händelser i min närhet, och vardagsnära berättelser om olika typer av familjer och relationer.

Relaterat

Barnhemmets hemlighet

Om boken

Tjällvattnet, platsen i ingenstans.
Hit kommer 12-åriga Clara en sommarkväll med sin pappa och hans tjej Malin. De har köpt ett stort fallfärdigt hus vid älven, precis vid Sandöbrons fäste. Byggnaden har tjänat både som pensionat och barnhem genom åren, men nu ska de rusta upp och göra om huset till Ångermanlands finaste Bed & Breakfast. Men under renovering börjar underliga saker att ske. Varför står det HJÄLP! på väggen bakom en tapet? Vem har skrivit det gamla brevet de hittar bakom en list? Varför blir Malin blekare för var dag som går?Clara och hennes vän Eli börjar luska i mysteriet, och bit för bit uppdagas en mörk historia från det förflutna.En nervkittlande spökberättelse med en historisk twist.

Elin Holmberg

Barnhemmets hemlighet

Relaterade artiklar

Nervkittlande spökberättelse med historisk twist

Elin Holmbergs sommarskräckis "Barnhemmets hemlighet" är baserad på en verklig händelse och bjuder på sträckläsning för mellanåldern.