Nya böcker i januari 2023

Illustration av:

Mari Kanstad Johnsen

Publicerad:

2023-01-09

Bokåret 2023 börjar med ett förlösande ilskeutbrott i ARG – den fjärde boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges hyllade känsloserie för små barn. Dessutom kommer nya bilderböcker om de knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang, en flerfaldigt prisad godnattsaga, klassiska visor, tankeväckande dikter och MYCKET mer!

LÄSÅLDER 0-3

Barnens första visbok av Catarina Kruusval

Ekorr’n satt i granen, Imse vimse spindel, Bä bä vita lamm … Catarina Kruusvals klassiska vispekböcker har lästs och älskats av tusentals barn. Nu finns de samlade i en härlig sångbok med tolv klassiska barnvisor och massor av härligt färgglada bilder med mycket att titta på för små sångfåglar. Utgivningsdatum 2 januari.

Arg av Lotta Olsson och Emma AdBåge

Idag är en perfekt dag för att bygga torn med klossarna. Allt går bra, precis som det ska, kanske blir tornet det högsta någonsin! Men plötsligt hamnar en kloss snett … ARG är den fjärde boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges hyllade känsloserie. Perfekt för åldern 2–4 år. Utgivningsdatum 20 januari.

Loranga vill bada och Masarin äter av Barbro Lindgren och Sara Olausson

Med färgstarka illustrationer och mitt i prick-humor får vi möta de underbart knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format. Bilderna är gjorda av Sara Olausson och texten är skriven i samarbete mellan Sara Olausson och Barbro Lindgren. I samma serie finns sedan tidigare Dartanjang sjuk och Kommer tigrar. Utgivningsdatum 20 januari.

LÄSÅLDER 3-6

Fluff av Annica Hedin och Erik Svetoft

Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur. Men på sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen … Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft. Utgivningsdatum 27 januari.

Djuren sover av Kjersti Annesdatter Skomsvold och Mari Kanstad Johnsen

Det är kväll, men Bo är alldeles full av bus och skoj. Hans mamma berättar om olika djur samtidigt som hon leder honom från badet och tandborstningen till sängen och sömnen. Men hur sover egentligen djuren? Djuren sover är den perfekta godnattboken för alla pigga barn och deras trötta vuxna av den norska författaren Kjersti Annesdatter Skomsvold och den prisbelönta illustratören Mari Kanstad Johnsen. Boken tilldelades New York Times pris i kategorin Best Illustrated Children’s Books 2022 och fick utmärkelsen Årets vackraste bok 2022 av Grafill. Utgivningsdatum 27 januari.

Boken om Sailor och Pekka av Jockum Nordström 

Jockum Nordström är en av våra största verksamma konstnärer, och är representerad på gallerier och konstmuseer runt om i världen. Hans böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut. 

Boken om Sailor och Pekka är en oemotståndlig samlingsutgåva. Perfekt för alla inbitna fans, men också för de som ännu inte stiftat bekantskap med det charmiga radarparet. Boken innehåller alla de fem tidigare utgivna bilderböckerna: Sailor och Pekka gör ärenden på stan, Sailor blir sjuk, Sailor och Pekka och söndagen, Var är Sailor och Pekka? samt Sailor och Pekka. Varför – därför? Utgivningsdatum 27 januari.

LÄSÅLDER 6-9

Ett spöke som barnvakt av Mårten Melin och Hanna Granlund

Det är helg och kompisarna Nila och Maj ska sitta barnvakt åt femåriga Lilo som är rädd för både mörkret och spöken. Det sista de vill är att skrämma Lilo. Hur ska de klara det här utan att avslöja att Maj är ett spöke? Snart visar det sig dessutom att hon inte är det enda ... Det spökar faktiskt på riktigt i huset! Trettonde boken i den populära serien Spöksystrar. Utgivningsdatum 13 januari.

Ösregn och glitter av Hanna Granlund

I Hanna Granlunds första egna bok ryms dikter för unga läsare; det handlar om vänskap, saknad, kärlek, skogen, stjärnorna i mörkret. Det är enkelt, lättillgängligt och tankeväckande. Vardagen samsas med de stora frågorna och känslorna, och i texterna kan läsaren både känna igen sig och finna tröst. Utgivningsdatum 13 januari.

LÄSÅLDER 9-12

Du får vara hund av Lise Indahl och Olga Nycander

Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, hemligt, pinsamt, spännande och underbart. Men det betyder inte att det är lätt. Det vet huvudpersonerna i den här boken. Rakt, enkelt och underfundigt berättar Lise Indahl om kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Olga Nycanders roliga bilder kompletterar stämningen perfekt. Utgivningsdatum 13 januari.

Kramar, kladdkakor och krossade hjärtan av Ingelin Angerborn

”Jag älskar Elliot!” Så skriver Johanna i sin dagbok. Och Emma skriver nästan precis likadant i sin. Trots att Emma och Johanna är väldigt olika på många sätt har de nämligen en sak gemensamt. De har precis samma smak när det gäller killar. Tyvärr! För det kan ju verkligen trassla till det en hel del … En härligt tjock samlingsvolym som innehåller Pussar och P. S., Kramar och krångel samt Hjärtslag och hjärnsläpp. Utgivningsdatum 27 januari.

UNGA VUXNA

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali

Elaf Alis kritikerrosade debut kommer i pocket! Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia. Utgivningsdatum 15 januari.

Relaterat

Boken om Sailor och Pekka

Om boken

Sailor och Pekka 30 år!
Sailor heter en före detta sjöman, och Pekka är hans lilla hund. De bor i en bullrig hamnstad, alldeles intill stora fartyg och lastkranar. Det är en stad befolkad av en rad excentriska karaktärer: den välsjungande grannen fru Jackson, mästerskytten Annie, kackerlackan Jonas, Werner Olsson och alla de andra mer eller mindre okända typerna på stan. Sailors och Pekkas vardag är fylld av oväntade äventyr: motorhaveri på väg till stan, ett krogbråk och en försvunnen trumpet. Men i slutet ordnar sig det mesta, för Sailor och Pekka tar det mesta med ro.Jockum Nordström är en av våra största verksamma konstnärer. Han är representerad på gallerier och konstmuseer runt om i världen. Hans böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.Boken om Sailor och Pekka är en oemotståndlig samlingsutgåva. Perfekt för alla inbitna fans, men också för de som ännu inte stiftat bekantskap med det charmiga radarparet.Innehåller alla de fem tidigare utgivna bilderböckerna:Sailor och Pekka gör ärenden på stanSailor blir sjukSailor och Pekka och söndagenVar är Sailor och Pekka?Sailor och Pekka. Varför – därför?

Jockum Nordström, Jockum Nordström

Boken om Sailor och Pekka