Nya böcker i mars 2023

Illustration av:

Josefin Sundqvist

Publicerad:

2023-02-28

Våren är på väg och många av månadens nya böcker handlar om djur och natur. Vi säger hej både till djuren i skogen och de kaxiga djuren i stan. Vi möter ugglor, dinosaurier, havsmonster och en ödla – fast alla säger att det är en katt... Lisa och hennes vänner är tillbaka i den åttonde delen i Handbok för superhjältar. Och vi somnar till en bilderbokspärla där en stad gör sig redo att sova. Välkommen till en maxad bokmånad!

LÄSÅLDER 0-3

Hej till allt i skogen av Julia Wiberg och Hanna Granlund

Hej till allt i skogen är en bok för de allra minsta om att upptäcka skogen med alla sina sinnen: Hoppa i pölen, smaka på blåbären och klättra på stenen. Här finns mycket att peka på, känna igen och upptäcka. Den rytmiska texten och de ljuvliga bilderna gör detta till en bok att läsa om och om igen. Utgivningsdatum 10 mars.

Hej till alla djuren av Julia Wiberg och Hanna Granlund

I skogen finns det massor av spännande djur. Myror som kryper, harar som hoppar, och titta uppe i trädet, en uggla! Vissa är svåra att få syn på, då kan man leta spår! Kanske hittar du bäverns matplats eller älgens bajs? En bok för de allra minsta om att upptäcka skogen och alla djur som bor där. Utgivningsdatum 10 mars.

Hej dino! Stegosaurus och Hej dino! Triceratops av David Partington

Lär känna stegosaurus – stor som en buss och med enorma taggar på svansen! Och triceratops – tung som en lastbil och med hundratals tänder! Två färgglada interaktiva faktaböcker för de allra minsta dinosaurieälskarna! I samma serie som Hej dino! Tyrannosaurus rex och Hej dino! Diplodocus. Utgivningsdatum 10 mars.

Vad gör djuren i staden? av Sarah Sheppard

Titta, peka och läs om djuren i staden! Duvor som äter frukost, skator som bygger bo, ekorrar som klättrar högt och råttor som lever livet! Sarah Sheppard har skapat en rolig pekbok för de minsta om djuren som lever nära oss. Utgivningsdatum 10 mars.

Alla mina bilar av Klara Nordin Stensö

Brum brum, här kommer bilarna. Bilarna står i kö, en lång, lång bilkö. Bilarna kör på hård väg, mjuk väg, på benet, på magen. Bilarna är sjuka, de måste ta medicin, bilarna måste vila.

Alla mina bilar är boken för dig som inte kan vara utan dina hjulförsedda kompisar under frukosten, i leken, vid vilan och till godnattstunden. Färgglatt och humoristiskt för alla små bilälskare. Utgivningsdatum 24 mars.

LÄSÅLDER 3-6

Djuren i staden av Sarah Sheppard

Välkommen till betongdjungeln! Det finns många fördelar med att bo i stan och det har även en del vilda djur upptäckt! I den här boken får man bland annat träffa skvallriga småsparvar, höghus-byggande skator, nattpatrullerande rävar, tunnelbane-åkande duvor och stadens listigaste invånare – råttan.

Med fakta och humor i perfekt symbios berättar och levandegör Sarah Sheppard djuren och naturen för stora och små. Utgivningsdatum 10 mars.

Majas alfabet av Lena Anderson

Lär dig alfabetet med Maja i den här vackra alfabetsboken där varje bokstav har sin egen växt med tillhörande vers. Majas alfabet utkom 1984 och har älskats av flera generationer barn. Nu kommer äntligen en lätt bearbetad nyutgåva av boken. Utgivningsdatum 10 mars.

Majas lilla gröna av Lena Anderson

Lena Anderson kan som ingen annan gestalta glädjen i odlandet och levandegöra de växter vi har omkring oss. Med sina underbara bilder och härliga verser placerar hon oss mitt bland grönsaker och blommor och får oss att längta ut till trädgårdslandet. Majas lilla gröna utkom 1987 och har älskats av flera generationer barn. Nu kommer äntligen en lätt bearbetad nyutgåva av boken. Utgivningsdatum 10 mars.

Djuren i staden pysselbok av Sarah Sheppard

Räkna småfåglar och bananskal, lista ut vad råttorna ska äta (blir det pizza eller varmkorv?) och hjälp duvorna hitta till Farsta strand! En pysselbok med massor av roliga sidor att färglägga, kluriga djurpyssel att lösa och underbara klistermärken i mitten. Utgivningsdatum 10 mars.

Djuren i vattnet kortspel av Sarah Sheppard

Samla på abborrarna, leta efter paret med musslor eller de snygga maneterna. Ett roligt och lärorikt kortspel som hela familjen kan vara med på. Från Djuren i vattnet illustrerad av Sarah Sheppard. Utgivningsdatum 10 mars.

Räkna med naturen av Emma AdBåge

Räkna med naturen innehåller roliga räkneövningar med lekar och tävlingar att göra utomhus. När alla sinnen får vara med och träna lär sig barn mera och minns bättre vad de lärt sig. I boken finns 22 spännande övningar och lekar att göra ute i naturen under de fyra årstiderna. Nyutgåva i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek! Utgivningsdatum 17 mars.

Här kommer glassbilen av Arne Norlin och Jonas Burman

Tänk dig att få köra en glassbil! Det gör Halvan, han kör från kvarter till kvarter runt om i stan samtidigt som han spelar den välkända melodin och säljer glass till alla barn. Följ med på en spännande dag i glassbilen. Nyutgåva i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek! Utgivningsdatum 17 mars.

Rysliga förskolan av Lina Neidestam

Hack hack, hack hack ... Vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket? Perfekt högläsning för alla spänningsälskande förskolebarn. Nyutgåva i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek! Utgivningsdatum 17 mars.

Så sover staden av Oskar Kroon och Josefin Sundqvist

En stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen? Så sover staden är en vidunderlig skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd. På stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila. En bilderbokspärla för en lugn stund vid läggdags. Utgivningsdatum 24 mars.

LÄSÅLDER 6-9

Havsmonster på Finlandsfärjan av Martin Olczak och Anna Sandler

Jack har en mormor! I 10 år har han trott att han inte hade någon familj, och nu har han föräldrar, en lillasyster och en mormor! Allt skulle ha varit jättebra – om inte Jack själv höll på att bli osynlig och försvinna. Nu måste han och hans mormor försöka hitta Ödets tråd, för då kanske kan de stoppa Jacks förvandling. Sökandet leder dem till en Finlandsfärja, men där väntar helt andra saker … Andra delen i serien Jacks öde. Utgivningsdatum 10 mars.

Svenska fåglar: ugglor och rovfåglar av Martin Emtenäs och Jonas Källberg

Lär känna kattugglan, havsörnen och ormvråken. Hur ser dom ut, hur stora är dom och vad äter dom? Svenska fåglar: ugglor och rovfåglar – jämför och lär känna 27 arter är en modern faktabok med snygga illustrationer, många symboler och tydlig grafik. Utgivningsdatum 10 mars.

Svenska fåglar: ugglor och rovfåglar pysselbok av Martin Emtenäs och Jonas Källberg

Lär dig mer om svenska ugglor och rovfåglar. Med massor av roligt pyssel och klistermärken får du möta och lära känna ett urval av Sveriges fågelarter tillsammans med naturexperten Martin Emtenäs. Illustrerat av Jonas Källberg. Utgivningsdatum 10 mars.

Vilse av Elin Sandström

Agnes brukar ofta ta vägen genom skogen, men en dag går allt fel. Riktigt fel. Agnes är vilse! Som tur är träffar Agnes en flicka mitt i skogen. Hon är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens vem hon är. Det enda hon vet är att hon har tappat fem magiska stenar som Agnes måste hjälpa henne att hitta. Men efter ett tag börjar Agnes fundera. Beter sig inte flickan lite märkligt? Hur kan man ha glömt precis allt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Vilse är konstnären Elin Eplet Sandströms första egna bok. Utgivningsdatum 24 mars.

Handbok för superhjältar Del 8: Den längsta natten av Elias och Agnes Våhlund

Lisa, Robert och Max har äntligen listat ut sambandet mellan återvändarna och alla inbrotten i Rosenhill. Nu gäller det bara att få ett slut på det hela. Samtidigt är Nick på väg för att hjälpa sina vänner, men innan han hinner fram går något fel – riktigt fel! I stället måste Nick nu kämpa för sitt liv … Det här blir den längsta natten någon av superhjältarna någonsin varit med om. Utgivningsdatum 31 mars.

Dödens bio av Tobias Söderlund och Stef Gaines

Bio Fenix ska öppna igen efter att ha varit stängd i femtio år. Ellen och hennes bror Oscar har biljetter till premiärvisningen. Ett besök som blir riktigt läskigt – och inte enbart för att de ser på skräckfilm. Bion ruvar nämligen på en mörk hemlighet. Ett mysterium som bara kan lösas med hjälp av spökhunden Buster. Utgivningsdatum 31 mars.

LÄSÅLDER 9-12

Festen av Emma Askling

Skolbloggen som Affe och Lea driver i hemlighet är hotad efter att de fått ett anonymt meddelande från någon som säger sig veta vilka de är. Men det är inte Leas enda problem. Hon känner sig utanför, samtidigt som en vara-ihop-trend drar över skolan. Är det värt att försöka bli ihop med Olle i sexan för att få en inbjudan till årets coolaste fest? Och vad händer när Lea måste välja mellan kompisen Xia och festen? Festen är en fristående fortsättning på de populära Hajpen och Ryktet. Utgivningsdatum 17 mars.

Det gula ljuset av Augustin Erba

För trettonåriga Wilma är livet en enda mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.

Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?

Det gula ljuset är den första delen i Augustin Erbas spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar? Utgivningsdatum 24 mars.

Agnes Evander och Ondskans näste av Anna Lundgren

Den begåvade världen är i stor fara och många elever har lämnat Delevinge av rädsla för Marius och hans dotter Vendela. Agnes Evander och hennes vänner är kvar på skolan för att sätta stopp för ondskan, en gång för alla.

Tillsammans med medlemmar ur Rådet försöker de lista ut fiendens gömställe och tack vare Agnes syner får de upp ett spår. Synerna leder dem till en mörk skog och en förfallen borg. Vad döljer sig innanför borgens murar? Utgivningsdatum 31 mars.

Relaterat

Dödens bio

Om boken

Bio Fenix ska öppna igen efter att ha varit stängd i femtio år. Ellen och hennes bror Oscar har biljetter till premiärvisningen. Ett besök som blir riktigt läskigt – och inte enbart för att de ser på skräckfilm.
Bion ruvar nämligen på en mörk hemlighet. Ett mysterium som bara kan lösas med hjälp av spökhunden Buster.Dödens bio är den femte boken i Tobias Söderlunds och Stef Gaines serie för yngre bokslukare, som inte drar sig för att läsa om spöken och annat nervkittlande.De två första böckerna i serien, Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus, nominerades till "Årets barndeckare", Crimetime 2021.

Tobias Söderlund, Stef Gaines

Dödens bio

Så sover staden

Om boken

Två syskon har satt frön i sina fönster
nu gror små plantor där, dom växer i en radI parken där står träden i ett mönsterför så ska det se ut i parken i en stadEn stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Kanske ser du den som ivrigt väntar på att pannkakorna ska bli färdiga, och fartyget som kastar loss och seglar bort i mörkret. Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen?En vidunderlig skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd. På stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila. En bilderbokspärla för en lugn stund vid läggdags.

Oskar Kroon, Josefin Sundqvist

Så sover staden

Vilse

Om boken

Agnes brukar ofta ta vägen genom skogen, men en dag går allt fel. Riktigt fel. Hon känner varken igen träden, stenarna eller stubbarna, och stigen där hon brukar gå är som försvunnen. Agnes är vilse!
Som tur är träffar Agnes en flicka mitt i skogen. Hon är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens vem hon är. Det enda hon vet är att hon har tappat fem magiska stenar som Agnes måste hjälpa henne att hitta. Men efter ett tag börjar Agnes fundera. Beter sig inte flickan lite märkligt? Hur kan man ha glömt precis allt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Vilse är en genomillustrerad berättelse om att möta sina rädslor och vara modigare än man egentligen vågar. De fantastiska bilderna skapar en krypande, gotisk rysarstämning, men är också en färgsprakande hyllning till naturen.
Elin Eplet Sandström är konstnär och illustratör, bosatt i Stockholm. Det här är hennes första egna bok.

Elin Sandström, Elin Sandström

Vilse

Djuren i staden

Om boken

Välkommen till betongdjungeln!
Det finns många fördelar med att bo i stan och det har även en del vilda djur upptäckt! I den här boken får man bland annat träffa skvallriga småsparvar, höghus-byggande skator, nattpatrullerande rävar, tunnelbane-åkande duvor och stadens listigaste invånare – råttan.Med fakta och humor i perfekt symbios berättar och levandegör Sarah Sheppard djuren och naturen för stora och små.
Några pressröster om böckerna Djuren i skogen och Djuren i vattnet:

"Massor av lärorika fakta, smittande humor." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Sarah Sheppard har verkligen öga för det där, det som är roligt och som samtidigt förmedlar någonting om djurens liv." Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Humor och kunskap i en ljuv förening." Jenny Berntson Djurvall, Naturmorgon, SR P1”… boken andas både lust att lära och lära ut.” BTJ”Imponerande hur Sarah Sheppard lyckas förmedla massor av fakta med humor och ett djup.”Naturmorgon, SR P1

Sarah Sheppard, Sarah Sheppard

Djuren i staden