Röda Masken är tillbaka – firas med rekord i högläsning

Illustration av:

Agnes Våhlund

Publicerad:

2023-03-30

Handbok för superhjältar är bokserien som tagit Sverige med storm. Serien passerade snabbt milstolpen 1 miljon sålda ex, enbart i Sverige, och ligger år efter år i topp på listorna över årets mest sålda och utlånade barnböcker. Handbok för superhjältar är dessutom översatt till 23 språk och har vunnit flera priser, såsom Crimetime Awards, Storytel Awards och Adlibris-priset. Nu kommer ”Handbok för superhjältar 8: Den längsta natten” som avslutar det andra äventyret om Röda Masken!

Handbok för Superhjältar har blivit en favorit i klassrummen, och redan när första boken i serien släpptes 2017 var skolmiljön och högläsning extra viktig för Elias och Agnes Våhlund. De erbjuder bibliotek och skolor ett gratis bildspel så att alla barn samtidigt kan ta del av bilderna i boken och högläsningsstunden blir något nytt och spännande.

I ett försök att få upp högläsning på agendan arrangerade Elias Våhlund nyligen ett rekordförsök i högläsning inför släppet av Den längsta natten. Svävandes från en kran 50 meter ovan mark läste författaren högt ur den nya boken för några skolklasser som var på plats i Vasaparken i Norrköping.

– Högläsning är ett fantastiskt redskap för att utveckla barns empati, självförtroende, självkännedom och inte minst fantasi och drömmar. Mycket i skolan handlar om att prestera. Att vara skärpt och fokuserad. Högläsningen är en av de få tillfällen i skolan som alla barn ser fram emot och där de ges möjlighet att utvecklas genom ett avslappnat och kravlöst lyssnande. Mitt rekordförsök är ett sätt att lyfta vikten av högläsning i skolan och i hemmen, säger Elias Våhlund.

Fotograf: Ristenstrand

I serien Handbok för superhjältar får vi följa Lisa som går från att vara mobbad till att bli superhjälten Röda Masken, stadens och de svagas beskyddare. I det andra äventyret har barn blivit kidnappade och sedan återvänt och Röda Masken och hennes superhjältekompisar har försökt förstå vad som hänt och vem som ligger bakom de mystiska försvinnandena.

I Den längsta natten ställs allt på sin spets. Äntligen listar superhjältegänget ut precis vad som hänt, och för att rädda de återvändande barnen och ta tillbaka alla värdesaker som stulits riskerar de allt! Det här blir den längsta natten som superhjältarna någonsin varit med om.

– Nu kommer vi till upplösningen och kanske är det läskigare än någonsin tidigare, säger Elias Våhlund.

Relaterat

Handbok för superhjältar 8

Om boken

Lisa, Robert och Max har äntligen listat ut sambandet mellan återvändarna och alla inbrotten i Rosenhill. Nu gäller det bara att få ett slut på det hela. Samtidigt är Nick på väg för att hjälpa sina vänner, men innan han hinner fram går något fel – riktigt fel! I stället måste Nick nu kämpa för sitt liv …
Det här blir den längsta natten någon av superhjältarna någonsin varit med om.


Första delen av H­­andbok för superhjältar kom 2017 och har sedan dess sålt över 1,4 miljon exemplar enbart i Sverige. Böckerna är översatta till ett 20-tal språk. 2021 var del 6 i serien, Utan hopp, den mest sålda barnboken i Sverige.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 8