Upptäck naturen!

Illustration av:

Emma AdBåge

Publicerad:

2024-03-04

Säg hej till humlan som surrar, läs om djuren i vattnet, lär dig varför pollinatörer är så viktiga och få tips på naturpyssel och roliga lekar! Vi har samlat ett gäng böcker – sprillans nya och äldre favoriter – där vi får lära oss massor om växter, djur och natur.

Läsålder: 0-3

NY! Hej till alla småkryp av Julia Wiberg och Hanna Granlund

I naturen kryllar det av småkryp! Om man tittar riktigt noga så kan man se masken som gräver sig ner i jorden, humlan som surrar runt blomman, spindeln som spinner sitt tunna nät, och flugan som fastnar i det ... Hej till alla småkryp är en bok för de allra minsta om naturen och de djur som bor där. Här finns mycket att peka på, känna igen och upptäcka. Läs också Hej till alla djuren och Hej till allt i skogen.

NY! Vad gör djuren i vattnet av Sarah Sheppard

Titta, peka och läs om djuren som lever under vattenytan. Se hur ålen sover, vad gäddan äter och sillarna simmar och abborrarna hänger i gäng! En rolig och fin pekbok för de minsta om djuren som lever nära oss. I tålig stark kartong som klarar en blöt och hårdhänt läsning.

Läsålder: 3-6

NY! Vi upptäcker naturen – Antologi

Kan du se skillnad på en torsk och en gädda? Vet du hur djurens olika fotspår ser ut? Och är det sant att man kan plantera harpluttar? Vi upptäcker naturen är en faktaspäckad och lekfull antologi som inspirerar till skogsutflykter under alla fyra årstider.

NY! Surr av Anna Lind Lewin, Lotta Fabricius Kristiansen och Aron Landahl

Vad är det som surrar? Varifrån kommer våra goda frukter och bär egentligen? Pollinerande insekter ÄLSKAR blommor, för inuti dem hittar de mat: sockersöt nektar och näringsrik pollen. När de sedan flyger mellan blommorna flyttar de pollen från en blomma till en annan. Det kallas pollinering. På det sättet hjälper de till så att växterna får frukter och frön.

Möt några av de vanligaste pollinatörerna och lär dig mer om vad som får dem att trivas så att de kan fortsätta utföra sitt livsviktiga arbete.

Rakel och Reza Räv av Sarah Sheppard

Möt skogens stinkigaste djur! Läs om deras stökiga gryt, busiga valpar, vackra vinterpälsar och kusinen Reznor som bor i London. Och få svar på vad som händer när Rakel gör sin fruktade rävhoppsattack! En favorit som nu finns i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek.

Majas lilla gröna av Lena Anderson

Lena Andersons barnboksklassiker, Majas lilla gröna, är en härlig inspirationsbok som visar hur lustfyllt och roligt det kan vara att odla och plantera tillsammans.

Känn igen 250 djur och växter av Björn Bergenholtz

En samlingsvolym med alla tio böcker i den populära naturserien Känn igen 25 – en riktig naturbibel för alla små forskare! Bli expert på allt från svampar och småkryp till blommor, fåglar, fjärilar och mycket, mycket mer. Vid sidan av boken finns även en pysselbok och ett frågespel.  

Stora roliga skogsboken av Julia Wiberg och Cecilia Heikkilä

Det finns massor av kul att hitta på i skogen! Leta vårtecken, spela naturbingo, gör en igelkottskoja, kasta prick med kottar och mycket mer. Här finns massor med tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små. Dessutom spännande fakta om Sveriges djur och natur. Läs också Kul i skogen

Läsålder 6-9

Svenska fåglar av Martin Emtenäs och Jonas Källberg

Lär känna koltrasten, rödhaken och kråkan. Hur ser dom ut, hur stora är dom och vad äter dom? I Svenska fåglar jämför och lär känna 40 arter kombineras spännande faktatext med lekfulla illustrationer, snygga symboler och överskådlig grafik.

Boken har blivit otroligt älskad och använd, inte minst i skolorna, sedan den utkom 2020. Läs också Svenska däggdjur, Svenska grod- och kräldjur och Svenska fåglar: ugglor och rovfåglar.

Stora naturboken av Lars Klinting

Lars Klintings naturserie har älskats av barn i över tre decennier och finns i en maffig samlingsvolym med fyra böcker i en – en riktig naturbibel. Författaren är flerfaldigt prisbelönt för sina naturböcker, bland annat med Elsa Beskow-plaketten, och boken innehåller Första fågelboken, Första insektsboken, Första trädboken och Första djurboken.

Relaterat

Surr

Om boken

Vad är det som surrar? Varifrån kommer våra goda frukter och bär egentligen?
Det är tur för oss att insekter älskar blommor. Inuti dem hittar de mat som sockersöt nektar och näringsrik pollen och när de sedan flyger mellan blommorna så flyttar de pollen från en blomma till en annan. De hjälper till så att växten kan få frukt. Det kallas pollinering och är en förunderlig sak i naturen!
Det är faktiskt alla bin, skalbaggar, fjärilar och blomflugor som pollinerar och ser till att det blir hallon och äpplen, raps till olja och klöver till korna som ger oss mjölk.

Här kan vi på riktigt nära håll se hur pollineringen går till och vi får möta några av våra vanliga svenska pollinatörer.

Bakom denna vackra bok står illustratören Aron Landahl och eldsjälarna Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen som driver Pollinera Sverige och arbetar för att sprida kunskap om pollinerande insekter och deras livsviktiga arbete.

Anna Lind Lewin, Lotta Fabricius Kristiansen, Aron Landahl

Surr

Stora roliga skogsboken

Om boken

Lek i skogen året runt!

Det finns massor av kul att hitta på i skogen! Leta vårtecken, spela naturbingo, gör en igelkottskoja, pyssla med löv och kastanjer, baka egna talgbollar till hungriga småfåglar, kasta prick med kottar och mycket mer. Här kommer en bok sprängfylld med tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små. Boken är uppdelad i de fyra årstiderna så att det blir enkelt att hitta något att göra som passar extra bra på våren, sommaren, hösten eller vintern. Allt detta varvas med spännande fakta om Sveriges djur och natur. Visste du till exempel att björnar sover 200 dagar om året eller att citronfjärilen har 6000 ögon?

En maffig bok som räcker länge - den enda du behöver för att ha roligt i skogen hela året om!

Julia Wiberg är barnens favorit med sin populära programserie Djur med Julia på SVT Barn, podcasten Julias coola djur och sina tidigare barnböcker Kul i skogen och Världens coolaste djur enligt Julia. Illustratören Cecilia Heikkilä är en mästare på djur och natur och har skapat de underbara bilderna som inspirerar till att ge sig ut och upptäcka i skog och mark.

Julia Undén Wiberg, Cecilia Heikkilä

Stora roliga skogsboken