Wilhelm Agrell

Foto av:

Cato Lein
Jag föddes 1950 i Uppsala. Min utbildning består av en Fil.dr. i historia vid Lunds universitet 1985 och blev docent 1987. Jag har undervisat i freds- och konfliktforskning, teknikhistoria och underrättelseanalys.

Jag har skrivit 30 böcker sedan slutet av 1970-talet, Dödsbudet blir den 31:a. Ändå angår den mig lika mycket som någon av de första. Denna frånvaro av slentrian är gåtfull; att skriva en bok borde ju vid det här laget vara lika upphetsande som att köra den tredje Volvon i ordningen till besiktning för åttonde gången (rost i tröskellådorna eller glapp i kardanknuten?).

De flesta av mina böcker handlar om krig, säkerhetspolitik och hur man kan analysera sådana frågor. Åtskilliga bygger på långvarigt och ibland ganska tålamodsprövande arbete i arkiv, andra på resor i konfliktområden framförallt på Balkan. Jag är road av fotografering och fyra böcker är illustrerade med egna foton, bland dem Ökenvägen som är en berättelse om min tid som FN-soldat i Mellersta Östern 1973-74.

Under 1990-talet började jag också skriva romaner, något som jag fortsatt med även om bemötandet inte alltid varit direkt översvallande. En doft av krig tar upp samma tema som jag senare återkom till i Ökenvägen. Jag har också skrivit två underrättelseromaner med handlingen förlagd till den svenska underrättelsetjänsten under det kalla kriget, Krivak 500 och Helsingforsstationen, den senare har också kommit ut i finsk översättning.

Dödsbudet behandlar ett annat tema, hur en ung och inte särskilt politiskt intresserad irländare från en småstad långt från konflikten på Nordirland sugs in i en underjordisk rörelse som förvandlar honom och vänder ut och in på alla hans begrepp. Det är ingen moralsaga utan en berättelse om delaktighetens och våldets säregna lockelse. Jag skrev inte den här boken med tanke på att den skulle ges ut som en ungdomsbok, men jag har försökt utveckla en enkel och rak berättarstil som inte är full av detaljerade beskrivningar utan där jag som berättare lämnar utrymme för läsarens egen fantasi.

Mejla till Wilhelm Agrell.

Relaterat

Desertwalker

Om boken

Drabbande och plågsamt trovärdigt om en artonårig amerikansk soldat i Irak. Långt ifrån filmernas storslagna hjältescener, här präglar tristessen och ovissheten tillvaron betydligt mer än spänningen och segerruset.
Rob har ännu inte fyllt arton och går sista terminen på highschool i en förort till Wichita i Kansas, en stad i Mellanvästerns bibelbälte, dominerad av Boeings stora flygplansfabrik. Det är mars 2003 och eleverna står samlade som de gör varje morgon när flaggan ska hissas. Men den här morgonen är inte som de andra, alla vet att kriget, det stora kriget mot ondskans förbundna, har börjat långt borta på andra sidan jordklotet. På eftermiddagen går inte Rob till cafeterian utan till arméns värvningskontor fyller i ansökningspappren.
Anakin Desertwalker är smeknamnet klasskamraterna ger Rob när han går ut som frivillig i kriget i Irak. Men liksom den filmhjälte vars namn han lånat får Rob erfara att ondskan inte bara är något som lurar längs vägar och i folksamlingar, som oförmärkt försöker smyga sig på förbandets stridsfordon och kanske ett ögonblick blir synligt i siktet på deras vapen. Ondskan talar också till honom som en vän och välgörare, lägger uppmuntrande handen på hans axel, viskar i hans öra med en röst som är förvillande lik hans egen.
Desertwalker är en roman om en amerikansk tragedi i vår tid. Men det är också en tidlös berättelse om krig, fanatism och den kamp mellan ont och gott vars slagfält inte är beläget i fjärran land utan i människans hjärta.
"Ett fascinerande och gripande läsäventyr."
Borås Tidning om De trettio samurajerna
"Killar i högstadieåldern är sällan storläsare. Men sätt Dödsbudet i handen på dem, och jag tror att de ger bokläsandet en ny chans."
Södermanlands nyheter om Dödsbudet
"Dödsbudet är en mycket otäck roman. Otäckt bra."
Västerbottens-Kuriren
Wilhelm Agrell, född 1950, är docent i historia och en flitig debattör. Han har skrivit en rad fackböcker och vuxenromaner. Han debuterade som ungdomsboksförfattare 2001 med Dödsbudet, som också blev Augustnominerad.

Wilhelm Agrell

Desertwalker