bok

De trettio samurajerna

Wilhelm Agrell

Författare

Beskrivning

2003-09-16
Svenska
Unga vuxna

Författare

Wilhelm Agrell

De trettio samurajerna utspelar sig i början av det långa kriget i Bosnien på 1990-talet. Vi möter de tre gruppcheferna i 1. spaningsplutonen i Sveriges FN-styrka i Sarajevo; Micke, Anders och Patrik. Två av dem är oerfarna, den tredje har varit i FN-tjänst tidigare. Micke har kommit till Bosnien för att få göra det som varje soldat grubblar mycket över - och kanske till och med längtar efter - att få skjuta ett dödande skott, och ju mer krig, desto fler möjligheter... Wilhelm Agrell har återigen skrivit en tät, spännande berättelse. Den är fritt uppdiktad men skildringen av striderna i Sarajevo har vissa autentiska inslag. Hans förra bok, Dödsbudet, Augustnominerades 2001 och belönades med Nils Holgersson-plaketten 2002. Pressröster om Dödsbudet: "Det är spännande, engagerande, sorgligt." Svenska Dagbladet "Otäckt bra." Västerbottens-Kuriren "En klart läsvärd bok för tonåringar och vuxna som griper tag i läsaren." BTJ Wilhelm Agrell, född 1950, är docent i historia och en flitig debattör. Han har skrivit en rad fackböcker och vuxenromaner.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-09-16

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789188879288

Antal Sidor

224

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

195

Vikt (kg)

0.366

Bredd (mm)

132

 

Dödsbudet

Om boken

Hur kan man på kort tid förvandlas från en helt vanlig tjugoåring till en kallhamrad IRA-terrorist? Dödsbudet bygger på en verklig händelse: sprängningen av en buss i London 1996. Den unge attentatsmannen, tjugoårige Anthony, som själv omkom vid explosionen, lämnade många frågor efter sig. Hans familj och vänner förstod ingenting. Vad gjorde en till synes helt vanlig irländsk kille med en bomb i London? Hur hade han kommit kontakt med IRA?

Med små medel skapar Wilhelm Agrell en mycket spännande och engagerande berättelse.

Wilhelm Agrell

Dödsbudet

Desertwalker

Om boken

Drabbande och plågsamt trovärdigt om en artonårig amerikansk soldat i Irak. Långt ifrån filmernas storslagna hjältescener, här präglar tristessen och ovissheten tillvaron betydligt mer än spänningen och segerruset.
Rob har ännu inte fyllt arton och går sista terminen på highschool i en förort till Wichita i Kansas, en stad i Mellanvästerns bibelbälte, dominerad av Boeings stora flygplansfabrik. Det är mars 2003 och eleverna står samlade som de gör varje morgon när flaggan ska hissas. Men den här morgonen är inte som de andra, alla vet att kriget, det stora kriget mot ondskans förbundna, har börjat långt borta på andra sidan jordklotet. På eftermiddagen går inte Rob till cafeterian utan till arméns värvningskontor fyller i ansökningspappren.
Anakin Desertwalker är smeknamnet klasskamraterna ger Rob när han går ut som frivillig i kriget i Irak. Men liksom den filmhjälte vars namn han lånat får Rob erfara att ondskan inte bara är något som lurar längs vägar och i folksamlingar, som oförmärkt försöker smyga sig på förbandets stridsfordon och kanske ett ögonblick blir synligt i siktet på deras vapen. Ondskan talar också till honom som en vän och välgörare, lägger uppmuntrande handen på hans axel, viskar i hans öra med en röst som är förvillande lik hans egen.
Desertwalker är en roman om en amerikansk tragedi i vår tid. Men det är också en tidlös berättelse om krig, fanatism och den kamp mellan ont och gott vars slagfält inte är beläget i fjärran land utan i människans hjärta.
"Ett fascinerande och gripande läsäventyr."
Borås Tidning om De trettio samurajerna
"Killar i högstadieåldern är sällan storläsare. Men sätt Dödsbudet i handen på dem, och jag tror att de ger bokläsandet en ny chans."
Södermanlands nyheter om Dödsbudet
"Dödsbudet är en mycket otäck roman. Otäckt bra."
Västerbottens-Kuriren
Wilhelm Agrell, född 1950, är docent i historia och en flitig debattör. Han har skrivit en rad fackböcker och vuxenromaner. Han debuterade som ungdomsboksförfattare 2001 med Dödsbudet, som också blev Augustnominerad.

Wilhelm Agrell

Desertwalker

Relaterat